StoryEditor
ForumGOTOVO JE

Kongres potvrdio Bidenovu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima. Trump: Mirno ću predati vlast, ali to je samo početak naše borbe

Piše PSD, Hina
7. siječnja 2021. - 11:18
Erin Schaff/AFP

Američki Kongres u četvrtak je potvrdio pobjedu bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima i objavio da stupa na dužnost 20. siječnja.

Nakon što je završena višesatna rasprava i odbačeni republikanski prigovori na rezultate glasanja u saveznoj državi Pennsylvaniji Kongres je potvrdio rezultate glasova izbornog kolegija u preostalih 12 saveznih država na koje nije bilo prigovora.

Potvrdom broja glasova osvojenih u saveznoj državi Vermontu Biden je prešao potrebni prag od 270 glasova.

Nakon što su potvrđeni i rezultati iz posljednje države po abecedi, Wyoming, objavljeno je i da je Biden pobijedio sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa s ukupno 306 glasova izbornog kolegija prema 232.

Nakon formalne potvrde pobjede izabranog predsjednika Joea Bidena, Donald Trump rekao je da ta odluka "predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsjedničkoj povijesti".

- Iako se u potpunosti ne slažem s ishodom izbora, ipak će doći do uredne tranzicije moći 20. siječnja. Uvijek sam govorio da ćemo nastaviti svoju borbu kako bismo osigurali da se broje samo legalni glasovi. Iako ovo predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsjedničkoj povijesti, to je samo početak naše borbe da Ameriku ponovo učinimo velikom - rekao je Trump, a prenosi CNN uz napomenu da predsjednik i dalje ponavlja lažne tvrdnje o izborima koje su potaknule juriš na Kapitol.

Potvrda dolazi nakon nasilja na Kapitolu

Potvrda dolazi nakon što su izgrednici koji podupiru Trumpa napali Kapitol. Zajedničko zasjedanje Kongresa, koje je obično ceremonijalni korak, zaustavljeno je na nekoliko sati kad su izgrednici probili Kapitol.

Sjednica Kongresa nastavljena je u srijedu poslijepodne nakon što su snage reda iz zgrade uklonile prosvjednike, oko 17,30 sati po lokalnom vremenu. 

Zaposlenici Kongresa, u metežu koji je nastao zbog upada prosvjednika, zgrabili su kutije s glasovima izbornog kolegija i odnijeli ih na sigurno što je omogućilo da se ne ugrozi ustavom propisana procedura potvrde rezultata.

Nasilje prosvjednika pokolebalo je dio republikanskih senatora koji su planirali podržati prigovore svojih stranačkih kolega iz Zastupničkog doma na rezultate predsjedničkih izbora u nekoliko saveznih država i tako pokrenuti procedurom propisane dvosatne rasprave na odvojenim sjednicama oba doma Kongresa o svakoj pojedinačnoj državi.

Kongres je odbacio prigovore na rezultate izbora u Arizoni, nakon dvosatne rasprave u oba doma Kongresa, a nakon toga postalo je očito da su republikanski zastupnici u Zastupničkom domu ostali bez potpore stranačkih kolega u Senatu pa su pokušaji osporavanja izborne pobjede Joea Bidena u Nevadi, Michiganu i Georgiji propali i nisu održane rasprave te je sam postupak potvrde rezultata izbora ubrzan.

"Sve što mogu reći je ne računajte na mene. Dosta je bilo", rekao je republikanski senator Lindsey Graham u govoru u Senatu nakon što su uklonjeni prosvjednici.

"Joe Biden i Kamala Harris zakonito su izabrani i postat će predsjednik i podpredsjednica SAD-a 20. siječnja".

"Onima koji su danas izazvali kaos u Kongresu - nećete pobijediti"

Senatori su u govorima u Kongresu objasnili kako ih je upravo nasilje nad demokracijom potaknulo da odustanu od podrške prigovorima na rezultate izbora.

"Onima koji su danas izazvali kaos u Kongresu - nećete pobijediti", poručio je nakon prekida rada američki potpredsjednik Mike Pence, koji predsjeda zajedničkom sjednicom Kongresa. "Vratimo se na posao", dodao je.

Penceov tim objavio je da je Pence, koji je nakon upada prosvjednika sklonjen na sigurno, ostao svojom voljom čitavo vrijeme u zgradi Kongresa.

Također objavljeno je da se tijekom operacije čišćenja zgrade Kongresa čuo s mnogim dužnosnicima, od ministarstva pravosuđa do ministarstva obrane, no američki mediji istaknuli su da na tom detaljnom popisu nije bilo i imena američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Dio demokratskih zastupnika, ali i republikanaca, izravno je za nasilje i upad u Kongres okrivio Trumpa i njegovo odbijanje da prizna rezultate izbora.

"Nema dvojbe da je Trump stvorio rulju''

Trump je u govoru svojim pristašama u Washingtonu nekoliko sati prije početka sjednice Kongresa poručio da izvrše pritisak na svoje zastupnike u Kongresu da odbiju rezultate predsjedničkih izbora i da se "bore".

"Nema dvojbe da je predsjednik stvorio rulju, da je predsjednik potaknuo rulju, da se predsjednik obratio rulji. Zapalio je plamen", poručila je utjecajna republikanka u Zastupničkom domu Liz Cheney na Twitteru.

Republikanski senator iz Arkanzasa Tom Cotton pozvao je Trumpa da prizna izborni poraz i da "odustane od dovođenja u zabludu Amerikanaca i da osudi nasilje".

Republikanski vođa u Senatu Mitch McConnell nazvao je upad prosvjednika "propalom pobunom" i obećao da "nećemo pokleknuti pred bezakonjem i pritiscima".

"Vratili smo se na svoja mjesta. Obavit ćemo svoju dužnost temeljem Ustava i za našu naciju. I to ćemo učiniti noćas".

Biden je osvojio 306 glasova izbornog kolegija prema 232 koliko je osvojio Trump.

Trump od izbora 3. studenoga uporno odbija priznati rezultate izbora, a zadnjih dana pojačao je pritisak i na američkog potpredsjednika Pencea da ne prihvati rezultate glasanja izbornog kolegija u Kongresu što je ovaj odbio.

item - id = 1069296
related id = 0 -> 1135948
related id = 1 -> 1135810
18. listopad 2021 16:27