StoryEditorOCM
ForumDETALJI AKCIJE TEBRA

Krijumčari zaradili 84 milijuna kuna, blokirali im kuće, apartmane, glisere i luksuzne automobile

Piše Željko Petrušić/JL
20. srpnja 2020. - 08:26

Mjere opreza bile su im na zavidnoj razini. Preko telefona su razgovarali samo o najnužnijem, koristeći pritom samo njima znane izraze i šifre, bez spominjanja konkretnih imena. Imali su radne telefone koje su koristili isključivo za konkretne akcije, a i preko njih su pazili što govore. Neki su u automobilima imali i ometače signala.

Posebno su obraćali pažnju da se što manje kreću zajedno kada se odrađivao “posao”, vozili su se u različitim automobilima, prelazili državnu granicu na različitim graničnim prijelazima, organizirali su “pratnju”, tzv. prethodnice prilikom prijevoza robe kako bi izbjegli policiju. Usto su, ponajprije za komunikaciju s dobavljačima u inozemstvu, koristili kriptirane mobitele.

Bube u autu

Također su se, kada bi netko od njihovih ljudi “pao” te završio u zatvoru, brinuli da ne progovori, plaćajući odvjetnike, pomažući obitelji i uplaćujući mu sredstva za zatvorsku kantinu. Unatoč svemu tome, na kraju su glavni osumnjičenici istražiteljima sami dali najviše informacija o tome čime se bave, od koga u Albaniji i Crnoj Gori kupuju marihuanu, koliko je i kako plaćaju, kako je dopremaju u Hrvatsku, gdje je skladište te kome je i po kojoj cijeni dalje prodaju.

Usto, u razgovorima koje su vodili smatrajući da ih nitko ne može čuti “odali” su i svoje daljnje ilegalne poslove na području Zagreba, zastrašivanja i paljenja automobila, planiranje premlaćivanja, utjerivanje dugova i slično.

Sve te njihove razgovore koje su vodili “u četiri oka”, dok su sjedili ili se vozili u svojim automobilima, istražitelji su snimili uz pomoć prislušnih uređaja koje su, uz odgovarajuće sudske naloge, postavili u automobile glavnih osumnjičenika. Na temelju tako prikupljenih dokaza u akciji kodnog imena “Tebra” USKOK je nedavno podigao optužnicu protiv Tomislava Sablje (38), Tomislava Sučića (36), Đorđa Vuletića Đoke (58) i još 17 suokrivljenih osoba.

Zapljene

Tereti ih se da su u sastavu zločinačkog udruženja od 2016. do 2019. godine počinili niz teških kaznenih djela. Sablju i Sučića - Vuletić nije obuhvaćen ovim dijelom optužbe - USKOK je označio kao organizatore krijumčarenja marihuane. Uz pomoć još sedam suokrivljenih osoba u tom su razdoblju, tvrdi USKOK, prokrijumčarili u Hrvatsku najmanje 15,7 tona marihuane te 1,3 kilograma kokaina, ostvarivši pritom ilegalnu zaradu od najmanje 84,6 milijuna kuna.

Policija je u tom razdoblju u više pojedinačnih akcija od osoba koje su okrivljene kao pripadnici ove skupine zaplijenila ukupno oko 330 kilograma marihuane i oko 1,3 kilograma kokaina. Međutim, upravo na temelju sadržaja njihovih razgovora snimljenih uz pomoć prislušnih uređaja u automobilima te ostalih prikupljenih dokaza o pojedinim pošiljkama, istražitelji su rekonstruirali kako su zapravo povezani s “uvozom” više od 15 tona te droge.

Blokade

Sabljo i Sučić ostvarili su, prema optužnici, ilegalnu zaradu veću od 11 milijuna eura te je predloženo da im se taj novčani iznos oduzme, od svakoga nepuna 42 milijuna kuna. Istražitelji su utvrdili da su okrivljenici tijekom spomenutog razdoblja stekli vrijednu imovinu, prvenstveno nekretnine i automobile koje uglavnom nisu kupovali na vlastita imena, nego najčešće na članove obitelji i druge bliske osobe. Stoga je predloženo tzv. prošireno oduzimanje imovinske koristi, što znači da se cilja ne samo na njihovu, nego i na imovinu s njima povezanih osoba koje nisu optužene.

Treba napomenuti da su okrivljenici dio svoje imovine ulagali i u sam posao s drogom. Primjerice, dobavljačima u Albaniji dijelom su drogu plaćali i automobilima pa su im tako “prepustili” Audi A8, BMW “trojku”, Hummer H3, jedan Smart i gliser Crownline 250.

Tomislavu Sablji i s njim povezanim osobama na početku postupka blokirana je imovina vrijedna oko 5,5 milijuna kuna. Zaplijenjena su mu dva Mercedesa, S AMG i GLE AMG, vrijedni gotovo 1,2 milijuna kuna, Porsche Cayenne vrijedan oko 750.000 kuna, nekoliko automobila male vrijednosti te dvije brodice ukupne vrijednosti od oko 430.000 kuna.

Blokirano mu je i više nekretnina, među kojima su garaže i zemljišta uglavnom vrijedna do 100.000 kuna, ali i dva apartmana na Rabu, stan i poslovni prostor u Zagrebu te kuća i zemljište u okolici Zagreba.

Tomislavu Sučiću blokirana je imovina vrijedna oko 4,5 milijuna kuna. Riječ je o dva Audija, A4 i Q5, vrijedna ukupno oko 200.000 kuna, BMW-u 740 D xDrive, vrijednom 850.000 kuna te gliseru Stingray dužine 6,9 metara i nizu nekretnina, dva stana na Laništu vrijedna više od 1,2 milijuna kuna, manjem stanu u Zagrebu, apartmanu na Rabu te zemljištima u Zagrebu i kod Šibenika. 

ZASTRAŠIVANJA

U drugom dijelu optužnice koji se odnosi na paljenje automobila u Zagrebu i planiranje premlaćivanja, Tomislavu Sablji i Tomislavu Sučiću kao suorganizator je pridodan i Đorđe Vuletić Đoko, nekadašnji policajac, kojemu je također ubačena “buba” u njegov Mercedes E klase. Zajedno s još pet supočinitelja optuženi su za sljedeće:

- Zapaljenje VW Golfa “četvorke” Krešimira Antolića 6. prosinca 2017. oko 5.30 sati na parkiralištu u Rujanskoj ulici na zagrebačkim Vrbanima. Antolić je u to vrijeme bio šef sigurnosti GNK Dinamo, a prethodno je bio policijski inspektor koji je “obrađivao” neke od okrivljenika.

- Zapaljenje BMW-a “trojke” u vlasništvu Marka Z., redara iz noćnog kluba Sokol, 21. siječnja 2018. oko 2.15 sati u Ulici Dominika Mandića. Redar je prethodno izbacio Tomislava Sablju iz tog kluba.

- Zapaljenje Mercedesa GLE 350d u vlasništvu poduzetnika Želimira K. 7. studenoga 2018. oko 18 sati na Prisavlju.

- Zapaljenje VW Passata u vlasništvu pravosudnog policajca Alena M. 2. travnja prošle godine ispred njegove kuće u Savskoj Opatovini. Pravosudni policajac se prije zamjerio Tomislavu Sučiću jer mu, tijekom njegova boravka u Remetincu, nije dopustio susret s djetetom.

- Da su u lani u ožujku planirali presresti i premlatiti Igora Kodžomana, tadašnjeg predsjednika uprave GNK Dinamo, ispred njegove kuće na Vrhovcu.

- Da su u lipnju prošle godine, neposredno prije uhićenja, “utjerivali” dug od Darija S., prijeteći mu i tukući ga.

31. svibanj 2024 00:19