StoryEditorOCM
ForumISPLIVAO JOŠ JEDAN ZATAŠKANI DOKAZ

Kristiana je na Bilicama pretukao drugi pritvorenik!; Njegov odvjetnik imao je informacije o tome i doslovno molio da se mladića pusti iz zatvora...

Piše Slobodna Dalmacija
4. listopada 2019. - 10:51
bbimagehandler

U slučaju Kristiana Vukasovića (18), osim prikrivanja nemara oko njegove dobi i mentalnih i fizičkih oštećenja, do danas se u tajnosti držao i dopis njegovog odvjetnika Dina Radića u kojem stoji da je mladića pretukao drugi privorenik. Točno 13 dana od zaprimanja Kristiana u splitsku bolnicu, na Općinski sud u Dračevcu stigao je dopis u kojem odvjetnik Radić navodi da ima neposredna saznanja od upravitelja zatvora i državnog odvjetnika o kaznenom djelu nanošenja teških tjelesnih ozlijeda nad njegovim klijentom te doslovno moli za ukidanje istražnog zatvora, piše Slobodna Dalmacija.

U svom prijedlogu za ukidanjem istražnog zatvora je naveo kako je isti produljen 23. srpnja, na dan objave presude od osam mjeseci zatvora za Kristiana Vukasovića zbog četiri požara. Istražni zatvor je produljen kako bi se izbjegla mogućnost ponavljanja kaznenog djela, što je i jedini razlog od prvog  dana kada je određen početkom travnja ove godine. Iz istražnog zatvora je od tada tri puta odveden u Bolnicu za osobe lišene slobode gdje je do početka kolovoza proveo ukupno 47 dana zbog suicidalnih misli i samoozljeđivanja.

Svaki put je vraćen iz Zagreba u splitski zatvor pod pojačanom dozom lijekova dok konačno 01. kolovoza nije u 3.15 sati  ostao ležati nepokretan na podu ćelije broj 46. Hitno je prevezen u KBC Split gdje je primljen bez pulsa, sa sivo plavom bojom lica i zjenicama koje nisu reagirale. U bolnici su mu povratili vitalne funkcije reanimacijom s devet ampula adrenalina, elektro šokovima i traheotomijom. U stanju kome odveden je na Jedinicu intenzivnog liječenja na Križinama gdje je spojen na aparate za disanje. Na tijelu je imao modrice na predjelu abdomena koje mu je vidio otac Stipan Vukasović.

Policiju je dan nakon primitka Kristiana u bolnicu alarmirao otac, ali oni su došli do bolnice, razgovarali s liječnicom, ozljede nisu ni pogledali ni fotografirali. Obavijestili su državno odvjetništvo isti dan telefonski, a zatim i poštom te je taj dopis stigao na Općinsko državno odvjetništvo nakon tjedan dana. Tada su pokrenuti izvidi koji su tajni.

U međuvremenu je, 13 kolovoza odvjetnik Dino Radić poslao sudu u Dračevcu dopis s ozbiljnim optužbama. Branitelj okrivljenika ističe u navedenom dopisu “kako ima neposrednih saznanja od upravitelja zatvora i od državnog odvjetnika da je nad okrivljenikom (Kristian Vukasović, op.a.) za vrijeme njegovog boravka u istražnom zatvoru počinjeno kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda od strane drugog pritvorenika, a zbog kojih ozljeda se sada nalazi na intenzivnoj njezi i liječenju te je u ozbiljnoj životnoj ugroženosti.” 

Zbog toga odvjetnik Radić predlaže ukidanje istražnog zatvora i određivanje jedne ili više mjera opreza kako bi Kristian mogao imati adekvatno i nesmetano liječenje te zdravstvenu skrb. U nastavku odvjetnik navodi: “ovo sve moli se naslovni sud samo i isključivo u cilju očuvanja i ozdravljenja jednog mladog života”. Kristianu je istražni zatvor ukinut 19. kolovoza, a preminuo je pet dana kasnije. Nije se probudio iz kome, a umro je od zatajenja srca od zloćudne aritmije.

Nakon njegove smrti državno odvjetništvo je naložilo obdukciju i pregled tijela. Nalaz obdukcije je osim modrica na trbuhu naveo i podljeve na natkoljenici i potkoljenicama te krvarenje u mozgu u tjemenom dijelu. Jesu li te ozlijede povezane s dopisom odvjetnika Dina Radića u kojem govori o počinjenom kaznenom djelu za sada nije poznato zbog tajnosti izvida. Iz istog razloga, nije nam poznato jesu li pitali odvjetnika Radića koji državni odvjetnik ga je upozorio na počinjenje kaznenog djela. Također, ne znamo jesu li razgovarali s upraviteljem zatvora Marinkom Bujasom koji se također navodi u dopisu kao osoba od koje odvjetnik Radić ima neposredna saznanja o kaznenom djelu. Ako su sve navedene radnje provedene, ostaje vidjeti hoće li rezultirati pronalaženjem krivca.

Zanimljivo je da je na Bilicama 15 dana nakon zaprimanja dopisa na sud bio i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji očito nije znao za njega, unatoč tome jer je tada tvrdio kako je u predmetu sve provedeno po zakonu, što bi značilo da je upućen u njega. Naime, tada je kazao kako je u zatvoru sve bilo u redu i nije bilo nikakvih nepravilnosti i nezakonitosti što je osobno provjerio u razgovoru s pravosudnim čuvarima i zatvorenicima. Nije jasno je li ministar tom prigodom razgovarao s upraviteljem zatvora na Bilicama kojeg odvjetnik Radić spominje u svom dopisu kao osobu koja mu je ukazala na počinjenje kaznenog djela.

19. travanj 2024 08:51