StoryEditorOCM
ForumSablaznilo javnost

‘Kršćanska obitelj je odvratna, ali je toleriram‘: plakat izazvao uzbunu u Hrvatskoj, jedan detalj otkrio tko stoji iza svega. Thompsonov odvjetnik pokrio ga tkaninom

Piše Marina Karlović Sabolić
9. rujna 2022. - 19:39

Prizor prikazuje pravu nedjeljnu obiteljsku idilu.

Na čelu stola nalazi se otac. Njemu s lijeve strane je majka. Za stolom je i njihovo dvoje djece, sin i kćer. I još jedan član obitelji, najvjerojatnije djed ili baka. Teško je razaznati, jer je čitav prizor mutan.

Ono, međutim, što se vidi dovoljno jasno je križ na zidu. I velikim bijelim slovima otisnuta poruka na engleskom: “Disgusting, but I tolerate it”. Što bi doslovno značilo “Odvratno, ali ja to toleriram”. Onako kao što, recimo, jedan dio građana zna reći za gay veze i odnose.

Opisani prizor, kako se moglo vidjeti iz fotografija koje su se rapidnom brzinom u petak tijekom jutra počele širiti društvenim mrežama, otisnut je na plakatu. Koji je nedavno osvanuo u samom centru Zagreba. Nedaleko od zgrade HNK, na Trgu Republike, koji je donedavno nosio ime Maršala Tita.

image

Slika plakata munjevito se širi društvenim mrežama

Privatni album

Prijava policiji

Prva gotovo pa instinktivna pomisao da riječ o kakvoj kampanji za prava gay osoba. Koja, upravo zbog tog što će za nekog biti neumjesna, cilja obrnuti teze, prodrmati ustaljene društvene obrasce, ukazati na licemjerje. No brzo se ispostavilo da smo na krivom tragu.

- To je vjerojatno neka provokacija koja sigurno, to vam jamčim, ne dolazi iz LGTB zajednice – odmah nam je, čim smo ga dobili na telefon, rekao Franko Dota iz Zagreb Pridea.

- Zadnjih dana, nastavlja on, pojavio se niz objava na društvenim mrežama osoba koje se lažno predstavljaju i u ime LGBT zajednice iznose stavove o Crkvi, roditeljima odgajateljima, ekonomiji i drugim pitanjima. To smo sve prijavili policiji, ona je provela istragu koja je pokazala da to ne dolazi iz LGBT udruga, uvjerava nas Dota.

Krećemo dalje. Zovemo redom sve koji bi mogli nešto znati o ovom plakatu. Teorije su različite. Od onih koji tvrde da se iza toga kriju radikalni desničari koji žele ocrniti LGBT udruge, do toga da je fotografija plakata - fotomotaža. Koju je neznan netko, iz određenog skrivenog razloga, baš sada namjerno pustio u opticaj.

Jedan detalj, međutim, ipak je ponudio konkretno rješenje misterija.

Iznad plakata sitnim slovima stoji egida Students for tolerance. Izložba radova studenata dizajna, kaže Google, koja se održava u okviru Zagreb Design Week-a.

I uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija.

Umjetnost često provocira. Zovemo Mariju Juzu, predavačicu na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, koji je organizator izložbe.

- Da, riječ je o radu studenata dizajna, plakatu nastalom u okviru međunarodnog projekta Students for Tolerance, u kojemu je sudjelovalo 30 studenata dizajna iz Graza, Dormunda, Ljubljane i Zagreba.

Natpis na plakatu samo je dio poruke. U dnu sitnijim slovima stoji rečenica “Svake nedjelje veteran, konzervativac, liberal, gay i ateist sjede za stolom i toleriraju jedno drugoga”. Studenti su se bavili porukama tolerancije koje se referiraju na situacije iz njihovog okruženja, situacije koje njih diraju. I te poruke se ne bi trebalo samo “napola” iščitavati – navodi Marija Juza.

Četiri sveučilišta

- Žao joj je što neki plakat ne gledaju u cjelini, nego u prvi plan izvlače samo jedan dio. Onaj koji im za napad najviše odgovara. Hvali ovaj projekt. Kaže da je utemeljen na projektu Tolerance hrvatskog dizajnera svjetskog glasa Mirka Ilića. Da je rezultat uspješne suradnje četiriju europskih sveučilišta. I da izložba nikad i nigdje do sad nije tako žestoko napadnuta kao u Zagrebu.

U međuvremenu je, naime, plakat prekiven - lancunom.

Davorin Karačić, odvjetnik Marka Perkovića Thompsona, na svojem je Facebook profilu objavio fotografiju na kojoj se vidi da on, zajedno sa saborskim zastupnikom Željkom Sačićem, Markom Milanovićem Litre i Franom Čirkom na isti taj plakat navlači bijelu tkaninu. U nastojanju da javnost poštedi sablazni.

image

Četvorka se na fejsu pohvalila slikama kako je prekrila plakat tkaninom

Privatni album
image
Privatni album

”Odvratni, agresivni nasrtljivci na same temelje kršćanske, katoličke vrijednosti, na Obitelj, su se u gradu Zagrebu potpuno razularili, posotonili, uz pomoć i financijsku potporu aktualnog Ministarstva kulture..u tzv. većinski demokršćanskoj Vladi RH. SRAM VAS sve skupa MOZE BITI..šoroš globisticki, protuvjerski - zlotvori! To vam porucuju - HRVATSKI SUVERENISTI” – naveo je Sačić u objavi na svojem Facebook profilu.

Nimalo blaži nije bio ni Karačić, koji u svemu vidi mržnju prema kršćanima. Reagirao je i Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta. On tvrdi da autori izložbe “u ime lažne tolerancije potkopavaju same temelje društva”. Te da najviše vole napadati obitelj i vjeru.

Oni su očito poruku pročitali samo napola. I pritom nisu vidjeli poziv na toleranciju. Nego razlog za - napad.

EUROPSKA IZLOŽBA

Bili su u Berlinu, Grazu i Ljubljani

Autori radova predstavljenih na izložbi Students for Tolerance su studenti FH Joanneuma iz Graza, Akademije likovne umjetnosti i dizajna iz Ljubljane, Studija dizajna iz Zagreba te Fakulteta za dizajn iz Dortmunda koji su sudjelovali na jednotjednoj intenzivnoj radionici dizajna plakata u Grazu.

U svojim se radovima bave temom tolerancije kroz različite vizualne pristupe. Nakon izlaganja u Berlinu i Grazu u svibnju te u Ljubljani u srpnju, izložbu mogu pogledati i Zagrepčani u okviru Zagreb Desigh Week festivala ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

NA JELAČIĆ PLACU

Plakati protiv migranata

"Podržite LGBTQ+ zajednicu – Djeca imaju pravo na ljubav s odraslima!" naslov je plakata koji je, urešen grbom grada Zagreba i Davidovom "židovskom" zvijezdom, osvanuo na stupovima za rasvjetu na Jelačić placu. I kojim se izravno sugerira veza između homoseksualnosti i pedofilije.

Na istoj lokaciji nalaze se i plakati u kojima se ironizira imigranstka politika. Na njima stoji poruka "Prihvatimo migrante zajedno – Dobrodošli novi Hrvati", a uz sliku Predziđe kršćanstva nalazi se i fotografija uličnih prosvjeda u Aziji čiji sudionici imaju tamnu boju kože.

U upravi Grada Zagreba demantirali su da stoje iza postavljanja ovih plakata i najavili su njihovo promptno uklanjanje.

04. svibanj 2024 11:13