StoryEditorOCM
ForumNOVI PROJEKT ARHITEKTICE MAJE BRUČIĆ

Kuća iz snova na zagorskom brijegu - oborit će vas s nogu

Piše Dom i dizajn
15. prosinca 2019. - 19:24
kuca_zajezda20-041219

Na prekrasnim zagorskim bregima, koji su ovih dana prekriveni injem, u podnožju planine Ivančice, smjestilo se najnovije ostvarenje arhitektice Maje Bručić i studija Lotus Architecti, koji ona vodi, vrlo reprezentativna i atraktivna kuća za koje je radila uređenje eksterijera i interijera.

Ovih je dana u unutrašnjosti i prigodno božićno ukrašena. Kuća nazvana Lotus Expo House nalazi se na 600 metara nadmorske visine u sjeveroistočnom dijelu Hrvatskog zagorja, s vrhunskim pogledom na prirodu i Sljeme, a udaljena je 60-ak kilometara od Zagreba.

 

SHOWROOM

Specifikum je da je ovdje kreiran jedan prostor kao produžetak zagrebačkog ureda, tako da tu arhitekti mogu odvesti svoje klijente i održati prezentacije projekata uz druženje.

- Možemo im ovdje na licu mjesta pokazati stvari u interijeru, kao svojevrstan showroom, a opet da to bude malo neformalnije okruženje. Poanta je da smo taj projekt odradili s mnogim dizajnerima, proizvođačima opreme i namještaja koji su sudjelovali kao da su također dio projekta koji stvaramo. Dakle, to nije ni klasična vikendica, zagorska klet ili kuća, nego isključivo objekt koji će se koristiti u svrhe poslovnih druženja i prezentacija te koji je funkcionalan i pogodan za razna događanja koja planiramo - kaže Maja Bručić.

Pročelje kuće je od drva - crnogorice tamne smećkaste boje - kako bi se uklopilo u okoliš. To nije klasična vikendica, zagorska klet ili kuća iako izgleda kao velika klet. Smještena je na parceli od oko 10.000 kvadrata uz šumu

  

Arhitektica M. Bručić i Zeus

Kuća je smještena na parceli od približno 10 tisuća kvadrata, oko nje su šuma i, u neposrednoj blizini, vinogradi. Pročelje je od drva - crnogorice, tamne smećkaste boje - kako bi se uklopilo u teren. Kuća je ima 400 četvornih metara, u jednom dijelu podruma nalazi se vinski podrum, a u drugom wellness, a iznad su stambeni prostori.

U wellnessu je sauna za četiri do šest osoba, lijepo uređena kupaonica i jacuzzi s relax zonom, u kojoj se nalazi i retro flipper, poklon prijatelja, te restaurirani ormar koji potječe od bake arhitektice. Pogled iz wellnessa kroz staklenu stijenu pruža se na vanjski bazen i šumu, što uvelike pridonosi njegovoj atraktivnosti. Na katu je ispred ulaza u stambeni dio velika terasa obučena u drveni deck (ipe lapacho - brazilski orah) koja je djelomično natkrivena, opremljena udobnim i lijepim namještajem. Kroz ulazna vrata dolazi se u veliki otvoreni prostor u kojem se nalazi dnevni boravak. U tom je dijelu visina prostora na jednom mjestu čak sedam i pol metara. Bočno su smještene dvije spavaće sobe i kupaonica s tušem, koja ima staklenu stijenu s pogledom prema šumi. U boravku je vidljiva galerija na kojoj se nalazi još jedna spavaća soba s centralno postavljenim krevetom, ormarima, televizorom i sa samostojećom kadom za opuštanje te foteljom za čitanje.

Mozaik od  hrasta na podu.

BRENDOVI

- Cilj je bio što više povezati kuću s prirodom, pa je i izvana i iznutra obučena u drvo daskama hrasta . Čitav prostor odiše udobnošću i toplinom, najradije bi ovdje proveo cio dan u pidžami. Kuća je moderna, iako je prema dizajnu zapravo tradicionalna. Ima kosi krov i imitira staru zagorsku klet, ali u većem mjerilu. Velike lamelirane grede nose krov velikog raspona. Korišteni su lokalni materijali. Djelomično je namještaj kupljen u Art interijerima, nešto je od dobavljača iz Italije ili je rad domaćih stolara.

- Dnevni boravak, garnitura, kuhinja, stolice u radnim dijelovima soba i u blagovanju te kompletan vanjski namještaj za terasu i prostor oko bazena kupljeni su u Art interijerima, i to brendova Molteni, Doimo Cucine, Cattelan, Arketipo, Twils, Varaschin i Dedon. Svi stolići su poliform. Komoda u dnevnom boravku kupljena je u Barceloni, brend Momocca.

Ozvučenje su radili Sonus Art i Hust: zvučnici u kući su marke Bowers & Wilkins, pojačalo Pathos i Marantz, a u wellnessu Bang and Olufsen. Muzika je složena tako da se mogu mijenjati zone i svi dijelovi kuće pokriveni su zajedno s terasom i bazenom - opisala je arhitektica.

Stolarske radove na preostalom dijelu namještaja kao i unutarnje obloge svih zidova od hrasta radila je stolarija Srebačić-Ribica, koja je i restaurirala dva ormara, jedan u wellnessu, a drugi u ulaznom holu, koji su naslijeđeni od bake.

 

Najdraža mi je galerija s koje se kuća može sagledati odozgo, s foteljom za čitanje na najisturenijem dijelu, a i sauna. Obožavam sjediti na terasi s pogledom za Zagorje i Zagreb, uz osjećaj mira, kaže Maja  Bručić

  

 

POSEBAN UMIVAONIK

Podovi u javnim dijelovima kuće izrađeni su u mikrotopingu, a se sve to utoplilo ručno rađenim tepisima Kazak. U spavaćim sobama postavljene su hrastove daske širine 24 cm, a u dnevnom boravku složili su “drveni tepih” - mozaik od starog hrasta.

Sva oprema za kupaone, keramika, armature, sanitarije kupljeni su u Špini, a posebnu zanimljivost čine bakrene slavine Gessi retro-modernog dizajna. A pomučili su se, naročito Mladen Mutak, koji je bio projekt menadžer, s masivnim umivaonikom koji je, prema dizajnu Maje Bručić, rezan iz jednog velikog komada mramora sahara noir, a izradila ga je jedna talijanska tvrtka i težak je 180 kilograma. Montiran je uz posebna ojačanja zida. Svu rasvjetu u kući i izvan kuće, funkcionalnu i dekorativnu, dobavila je Telektra. Pitamo arhitekticu koji joj je najdraži kutak kuće.

- Galerija, jer se s nje može sagledati kuća odozgo, te fotelja za čitanje na njezinu najisturenijem dijelu, a i sauna. Obožavam sjediti i na terasi s pogledom na Zagorje i Zagreb u daljini, što stvara osjećaj mira i pravog uzemljenja - odgovara Maja Bručić.

 

Terasa.

 

SLIKAR DEJAN KLJUN

Natpis na vratima je na latinskom PAX HUIC DOMUI, što znači “Mir kući ovoj”. Tu prekrasnu pločicu koja je izrađena kao negativ u metalu izradila je i darovala im tvrtka Spectra Media.

Sve životopisne slike u kući napravio je akademski slikar i kipar Dejan Kljun u suradnji s arhitekticom Bručić, prema njezinoj inspiraciji iz Knjige postanka. Za božićnu dekoraciju odgovorni su Saša Šekoranja i Renata Vučić, tvrtka Illuxit.

Bazen

Bazen s otvorenim pogledom na prirodu, koji se nalazi ispred kuće, dimenzija je 12 x 5 metara i ima 60 kvadrata. Obložen je staklenim mozaikom tamne boje s polukružnim stepenicama. Voda je grijana te se bazen može koristiti zimi, a ima staklenu kupolu, tako da se može otvoriti ili zatvoriti. Oko bazena su postavljeni velike betonske ploče i crni granit kao rubni kamen. Plaža bazena ima integriranu LED rasvjetu u stepenicama, kao i stepenice, presvučene u drveni “ipe deck”, koje vode do ulaza u kuću.

 

Više na: lotusarchitecti.com

 

Neja Markičević/Hanza Media

 

Tagovi

18. travanj 2024 23:34