StoryEditorOCM
ForumVRUĆI SPIS

Lažne iskaze Modrića i Lovrena DORH prepušta zaboravu?! Upit na tu temu poslali smo prije više od pola godine, odgovora još nema

Piše Vladimir Urukalo
14. ožujka 2022. - 11:30

Nakon uzvratne utakmice osmine finala Lige prvaka u kojoj je prošle srijede Real Madrid preokretom pobijedio Paris Saint-Germain i plasirao se dalje, nižu se nepodijeljene pohvale na račun vrhunske igre 36-godišnjeg Luke Modrića.

U trenutku dok zasluženo doživljava vrhunac svoje sportske karijere, "igra kao mladić" u godinama kad su mnogi njegovi kolege već debelo u nogometnoj mirovini, teško je da će se netko odluči dirati u njega.

Pa makar to bila i službena državna institucija poput DORH-a. Logičan je to zaključak koji se odnosi na situaciju u kojoj su Modrić i njegov reprezentativni kolega Dejan Lovren bili izloženi kaznenom progonu od strane USKOK-a zbog davanja lažnog iskaza.

Naime, već više od pola godine Slobodna Dalmacija pokušava od DORH-a doznati hoće li pokrenuti kazneni progon protiv dvojice reprezentativaca ili kazneni progon neće biti pokrenut, posebice ako se u obzir uzme pravomoćna odluka Vrhovnog suda u slučaju Mamić s početka ožujka 2021. godine, a po kojoj nema zakonskih prepreka da se eventualni kazneni progon ponovno pokrene. No, konkretnog odgovora do danas nema!

image

Luka Modrić je svjedočio na suđenju Zdravku Mamiću

Tomislav Kristo/cropix

Misteriozna nadležnost

Prvo smo ih pitali u srpnju 2021. godine kada su odgovorili da će "stvarno i mjesno nadležno državno odvjetništvo nakon činjenične i pravne analize prvostupanjske i drugostupanjske odluke u kaznenom predmetu protiv Zdravka Mamića i drugih osoba, te prvostupanjskog i drugostupanjskog rješenja kojima je optužnica protiv navedenih osoba odbačena" donijeti odluku. Tad su iz ŽDO-a Osijek lopticu prebacili na ODO Zagreb koji je, pak, odgovorio da oni nisu nadležni. Naposljetku je ispalo da je ipak za odluku o predmetu zadužen Osijek, a u listopadu prošle godine oni su nam odgovorili da "još nije donijeta odluka o eventualnom pokretanju kaznenog postupka protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena".

Dosadni kakvi novinari trebaju valjda i biti, dajemo im nekoliko mjeseci vremena da u miru prouče dokumente te ih 1. veljače ove godine pitamo što su odlučili.

image

Dejan Lovren

Damir Sencar/Cropix

– U svezi eventualnog pokretanja kaznenog postupka navodim da nadležno državno odvjetništvo još nije donijelo meritornu državnoodvjetničku odluku. Pri kraju je analiza svih relevantnih podataka i dokaza. O konačnoj odluci javnost će biti pravodobno obaviještena – odgovara nam tada zamjenik osječkog županijskog državnog odvjetnika​ Zvonko Kuharić. Puštamo ih da završe svoju analizu i 4. ožujka dobivamo dopis u kojem stoji da je "odluka o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv Modrića i Lovrena ustupljena Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku kao stvarno i mjesno nadležnom državnom odvjetništvu". Dakle od srpnja 2021. do ožujka 2022. godine, odnosno osam mjeseci intenzivnog proučavanja trebalo je da se shvati čija je nadležnost! Naravno, sad kad je predmet prešao u rad nižem odvjetništvu, opet će trebati neko vrijeme da se oni upute.

– Radi odlučivanja o eventualnom pokretanju kaznenog postupka protiv Dejana Lovrena i Luke Modrića zbog kaznenog djela davanja lažnog iskaza iz članka 305. stavak 1. KZ-a pribavljena je i analizirana dokumentacija te podaci o pravomoćnosti presude Županijskog suda u Osijeku u kaznenom predmetu protiv okr.​ Zdravka Mamića i dr., zbog kaznenog djela iz članka 291. stavak 2. Kaznenog zakona i dr., a s obzirom da je nakon donošenja drugostupanjske presude Vrhovnog suda RH u tom postupku uslijedio i postupak po ustavnoj tužbi okrivljenika pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske. Odluka o eventualnom pokretanju predmetnih kaznenih postupaka biti će donijeta u primjerenom roku, a o odluci će javnost biti pravodobno obaviještena – prije nekoliko nam je dana poručio Ivan Barna, glasnogovornik osječkog ODO-a.

Podignuta optužnica

Nakon što je Vrhovni sud pravomoćno presudio u slučaju protiv Mamića i ostalih, otvorila se mogućnost da DORH Modrića i Lovrena iznova kazneno goni zbog davanja lažnog iskaza. Podsjetimo da je protiv Modrića i Lovrena pokrenuta istraga zbog davanja lažnog iskaza što je kazneno djelo na koje se, prije svjedočenja, u sudskim postupcima upozorava svakog svjedoka.

image

Dejan Lovren

Srdjan Vrancic/Cropix

Podignuta je i optužnica koju je Općinski kazneni sud u Zagrebu odbacio 28. rujna 2018. godine ustvrdivši da je "u konkretnom slučaju postupak u kojem je kao svjedok iskazivao ovdje okrivljeni Luka Modrić u tijeku i nije donesena pravomoćna presuda...". I Županijski sud u Zagrebu zauzima isti stav i potvrđuje odluku o odbačaju optužnice protiv kapetana "vatrenih".

No, u pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda jasno stoji da u slučaju odluka zagrebačkih sudova "nije u pitanju pravomoćna sudska odluka kojom je meritorno odlučeno je li okrivljena osoba počinila ili nije počinila kazneno djelo, već se radi o formalnoj odluci kojom kazneni postupak zbog nedostatka dokaza još nije niti započeo".

– Dakle, to što navedeni kazneni postupci zbog nedostatka dokaza nisu niti započeli time nije dovedena u pitanje ocjena suda prvog stupnja (Županijskog suda u Osijeku), koja se temelji na čitavom nizu materijalnih i personalnih dokaza, a to je da su navedeni iskazi iznijeti na raspravi neistiniti (odnosno da su Modrić i Lovren lagali u svojim iskazima – op.a.)... – savršeno jasno navodi Vrhovni sud u svojoj pravomoćnoj odluci.

Opjevani obrat: Sporni aneksi i izgubljeno pamćenje


Javnosti je dobro poznato da je Modrić dao iskaz 30. kolovoza 2015. godine te je to bio jedan od ključnih dokaza u Mamićevu predmetu, jer je tada istražiteljima rekao da je sporne anekse ugovora o podjeli novca od transfera na osnovi kojih je izvlačen novac iz Dinama potpisao nakon prelaska u Tottenham. Nakon toga, još jednom i to 11. srpnja 2016. godine Modrić je u USKOK-u ponovno svjedočio te je potpuno identično iskazivao kao i prvi put. No, dvije godine poslije, u lipnju 2017. godine, na suđenju u Osijeku je došlo do iznenadnog, već po društvenim mrežama "opjevanog" obrata u kojem je Modrić na gotovo svako pitanje USKOK-a odgovarao sa "ne sjećam se...". Isto kao i njegov reprezentativni suigrač Dejan Lovren koji je također tada "izgubio pamćenje".

19. travanj 2024 17:27