StoryEditorOCM
ForumUČINILI NEMOGUĆE

Liječnici u susjedstvu pacijentu replantirali šaku koju su pronašli vatrogasci! ‘Drugi su mislili da se ne može...‘

Piše VIJESTI SD
23. veljače 2023. - 13:05

Muškarcu koji je u prometnoj nesreći izgubio lijevu šaku su kirurzi s Vojnomedicinske akademije uspješno replantirali izgubljeni ud, piše Telegraf.

Operacija je trajala sedam sati, a njegova je ruka uspješno sašivena tako da će je 40-godišnji pacijent ponovno moći koristiti. Težak i zahtjevan zahvat izveo je Pukovnik prof. dr Boban Đorđević, specijalist plastične i rekonstruktivne kirurgije VMA sa svojim timom, a kako kaže, operacijom su učinili nemoguće.

"Pacijentu je u prometnoj nesreći kompletno amputirana lijeva šaka, koju su vatrogasci pronašli i srećom je ispravno pripremili da pošalju u bolnicu s njim. On je s Kragujevca krenuo prema Beogradu, prvo ka UC Srbije, a nakon toga upućen je u VMA. Liječnici koji su u drugim zdravstvenim ustanovama pregledali pacijenta su mislili da se šaka ne može transplantirati, ali smo mi oko 23 sata započeli operaciju i ipak to uspješno obavili. Mikrokirurška ekipa koju sam predvodio bila je spremna, ušli smo u salu i uspjeli smo spojiti šaku, transplantirati je i za sada je sve dobro", kaže dr. Đorđević.

U višesatnoj operaciji koju može obaviti mali broj klinika u regiji sudjelovali su, osim plastičnog kirurga, vaskularni kirurzi, anesteziolozi, kao i cijela ekipa instrumentarki i anestetičara. 

Đorđević tvrdi da je u ovakvim situacijama vrijeme najbitniji faktor, odnosno da se operacija treba obaviti čim prije.

"Idealno je šest sati od amputacije, jer se amputirani dio tijela šalje na ledu. Uvijek je bolje transplantirati dio tijela nego stavljati protezu, posebno kada je šaka u pitanju. Mi smo se zaista potrudili rekonstruirati sve moguće strukture šake da je on koristi i da mu bude funkcionalna. Sada je prerano da dajemo detaljne prognoze oko toga kada će je moći koristiti jer ne možemo sve riješiti samo s jednom operacijom. U pitanju su povrijede različitih struktura, živaca, koštanih struktura, tetiva… Ali zbrinemo sve što je moguće u tom trenutku da bi preživio taj amputirani dio. Po mom uvjerenju VMA je vrh piramide zdravstvenog sustava Srbije i Ministarstva obrane, dodaje dr. Đorđević.

Tim koji je uspješno izveo operaciju činili su prof. dr Boban Đorđević, kirurg plastičar, asistent dr Ivan Leković, vaskularni kirurg, asistent dr Jasmina Ivić, kirurg plastičar, asistent dr Milica Rajović, kirurg plastičar, kapetan dr Ilija Rančić, liječnik na specijalizaciji iz plastične i rekonstruktivne kirurgije, Dimitrije Mitić, liječnik na specijalizaciji iz plastične i rekonstruktivne kirurgije, dr Ivan Jovanović, anesteziolog, doktor Stevan Orović, liječnik na specijalizaciji iz anesteziologije kao i tim instrumentarki i anestetičara.

20. travanj 2024 07:08