StoryEditorOCM
ForumBRIEFING

Ljuština o svom zadnjem susretu s Bandićem i izborima: ‘Gledajte, desnica nikada nije osvojila Zagreb...‘

Piše B. Orešković/JL
1. ožujka 2021. - 18:23

"Prosto ne mogu vjerovati da je to istina, ali nažalost istina je od koje ne mogu pobjeći… Imao sam nekoliko vrlo teških gubitaka u svom životu, a i odlazak Milana Bandića me jako potresao i pogodio. Poznajemo se skoro 35 godina, 25 godina smo blisko surađivali, a u periodu kada sam bio član Gradskog poglavarstva družili smo se dnevno i po 15 ili 16 sati. Prvo smo bili politički suradnici, pa suradnicu u Gradu Zagrebu i usput postali jako veliki prijatelji", govori bivši ravnatelj Satiričkog kazališta Kerempuh Duško Ljuština koji je od 2018. godine u mirovini i vijest o Bandićevoj iznenadnoj smrti ga je zatekla u rodnoj Lici gdje provodi dosta vremena.

"Kod nas se u kampanjama iznosi puno prljavih stvari i neistina što u svijetu nije slučaj. Kod nas si kriv čim netko u tebe upre prstom, a ne tek onda kada ti se krivnja dokaže. Ovdje ne postoji presumpcija nevinosti dok se krivnja ne dokaže. Raznim kamenjem se dugo godina baca po Milanu Bandiću i sve te političke i pravosudne borbe su ostavile ozbiljnog traga na njegovu zdravlju jer se baš nije čuvao", kazao je Duško Ljuština u emisiji Briefing u studiju Hanza Medije.

Dodaje kako se unatoč narušenom zdravlju Bandić odlučio boriti za još jedan mandat jer je htio ostvariti još neke projekte kao što su izgradnja spalionice smeća i gradskog stadiona.

Ljuština vjeruje kako bi, da je poživio, Bandić u svim sudskim postupcima koji se protiv njega vode dokazao da je nevin.

"Nema tog organizma koji može dnevno raditi najmanje 15 sati - od 7 ujutro pa skoro do ponoći - i 20 godina ne otići na godišnji odmor, a da to ne ostavi posljedice na zdravlje. Iako su mu prijatelji i liječnici savjetovali da se odmori i malo stane na loptu, on bi se nakon svake liječničke intervencije ili nekoliko dana u bolnici, odmah vraćao na posao. Bio je neviđeni radoholičar", otkriva Ljuština koji je svog prijatelja zadnji put vidio prije 25 dana.

Pričali su, kaže, o izbornoj kampanji.

"Velikim dijelom - da. Nije bio siguran kao prije, ali je prije tri mjeseca ozbiljno krenuo u kampanju", odgovara nam Ljuština na pitanje je li Bandić bio uvjeren da će opet pobijediti na lokalnim izborima.

Vjeruje kako će Bandićeva Stranka rada i solidarnosti koja i nosi njegovo ime preživjeti odlazak svog predsjednika i osnivača jer u njoj ima podosta kvalitetnih pojedinca. Osobno bi kao kandidatkinju za gradonačelničko mjesto na izborima u svibnju volio vidjeti Bandićevu dosadašnju zamjenicu Jelenu Pavičić Vukičević koju smatra veoma iskusnom i obrazovanom.

Ne vjeruje da će bez Bandića sada veće šanse za izborni uspjeh imati kandidati HDZ-a i drugih stranaka desnice jer, kako kaže - desnica nikada nije osvojila izbore u Zagrebu.

U Briefingu se Ljuština prisjetio i svog odlaska iz SDP-a 2010. i priznao da je to bila vrlo teška odluka jer je od djetinjstva bio u toj stranci, no ipak je otišao s Bandićem koji se natjecao za predsjednika države i ušao u drugi krug s Ivom Josipovićem.

19. travanj 2024 06:42