StoryEditorOCM
ForumPRETJERAO...

Majka dječaka koji je umro od raka: ‘Prešao je sve granice. Naša djeca nisu šala, njihovi životi nisu šala‘

Piše Đenada Kučković/Jutarnji List
10. prosinca 2023. - 18:51

U svojem novom stand-up showu Armageddon, koji je i prije premijere na Netflixu, 25. prosinca, postao kontroverzan, britanski komičar Ricky Gervais (62), bavi se temama političke korektnosti i rušenjem tabua. Čim su objavljeni teaseri, bilo je jasno da se Gervaisove dosjetke mnogima neće svidjeti.

Neće to biti prvi put da se ljute na njega. Jedan od najuspješnijih i najpoznatijih komičara na svijetu poznat po gorkom, crnom humoru, ne štedi nikoga ali pitanje je na koju će stranu ovaj put ići simpatije i podrška. Jer, radi se o djeci i to teško bolesnoj, prenosi Jutarnji list.

Londonski The Mirror objavio je priču Louise Fox (49), majke dječaka Georgea koji je preminuo u travnju prošle godine, nakon kratke borbe sa zloćudnim tumorom na mozgu, glioblastoma. Majka se obrušila na Gervaisa koji se šali na račun terminalno bolesne djece. A, što je dodatno problematično: njezin sin je malo prije smrti dobio toplu poruku od komičara.

Gervais se u Armageddonu šali kako on djecu koja se u bolnici bore protiv teških bolesti naziva "ćelavcima". Spominje i snimanje videa za tu djecu preko zaklade "Make-A-Wish" (doslovno, Zaželi želju). Zaklada, kako joj ime kaže ispunjava želje malim pacijentima.

"Pa, zašto nisi poželio da ti bude bolje?", pita se komičar.

Louise Fox, čiji je sin dobio jedan od tih video-pozdrava od Gervaisa, smatra da je njegova šala "odurna". Ona je učinila sve da Georgea dobije specijalnu poruku od komičara na svoj 13. rođendan, piše Jutarnji list.

- George je obožavao Rickyja Gervaisa, bio mu je omiljeni komičar. Bio je jako uzbuđen zbog poruke. Sada je na sve pala sjena, ukaljao nam je tu uspomenu. - rekla je Fox za Mirror i dodala da joj se sada čini kako se komičar ruga njezinom mrtvom sinu - Bila sam uvrijeđena kada sam pogledala isječak, ostala sam bez teksta. George je, kao i svi mi, više od svega želio da mu bude bolje. Ne mogu pojmiti kako to može nekome biti smiješno. Ricky bi trebao provesti dan u našoj koži iako to ne bih nikome poželjela.

Ispričala je i kako je cijela obitelj planirala gledati Netflixov specijal na Božić, u sjećanje na njezina sina ali se sada nada da će joj se svi pridružiti u bojkotu.

- Božić je ionako težak, a još teži kada znamo što će biti prikazano u specijalu... Htjeli smo gledati zbog Georgea, ali nema šanse. U stvari mi je drago što sam unaprijed vidjela tu groznu stvar, jer bi šok bio veći da smo gledali show na Božić i to doživjeli. - rekla je razočarana majka.

- Dotakao je dno sa svojim šalama. On puno surađuje s udrugama koje se bave zaštitom životinja i donira mnogo novca. Mislim da bi nakon ovoga trebao donacije uplatiti onima koje se pomažu djeci oboljeloj od raka. To je najmanje što može učiniti nakon što je izazvao toliku uznemirenost i bijes. - zaključuje. 

U međuvremenu, još je jedna majka odlučila nešto poduzeti zbog iste šale. Sess Cova, čija se kći također bori protiv raka, opisala je Gervaisove novi materijal kako "pljusku djeci koja se bore protiv tih teških bolesti i njihovim roditeljima i obiteljima koji su uz njih na tom strašnom putovanju".

Cova je pokrenula peticiju kojom želi natjerati Netflix da "uklone uvredljiv i bezobrazan" sadržaj iz emisije. Njezin prvi cilj je da dobije podršku od 5000 ljudi.

- Ne samo da šala nije smiješna, nego je duboko uvredljiva. Ne mogu shvatiti kako njezin autor ili bili tko na Netflixu može dati zeleno svjetlo za takav užasan sadržaj. Moramo tražiti da se makne. Gervais je izazvao bijes roditelja čija djeca boluju od raka, a mi nećemo uzmaknuti u žestokom zalaganju za njih. Prešao je sve granice. Naša djeca nisu šala, njihovi životi nisu šala.

Do sada je njezina peticija prikupila 4700 potpisa.

Gervais se zasad nije oglasio.

27. travanj 2024 12:38