StoryEditorOCM
ForumODLUKA SUDA

Mario Usanović s Klisa ne smije ni blizu djece koja su smještena u Dom ‘Maestral‘. Majku bebe također istražuje policija!

Piše Katarina Marić Banje/SD
22. prosinca 2021. - 17:15

Općinski sud u Splitu potvrdio je odluku Centra za socijalnu skrb kojom su dvoje djece Marija Usanovića (32) s Klisa, osumnjičenog za pokušaj teškog ubojstva svoje šestomjesečne bebe, smještena u Dom Maestral. Ocu je određena zabrana viđanja djece dok su majci dozvoljene posjete u Domu sukladno kućnom redu.

Rješenjem suda privremena mjera CZSS je produljena na mjesec dana, a tijekom narednog perioda će se utvrditi postoje li uvjeti da se djeca povjere nekom članu šire obitelji. Nakon stravičnih zbivanja u obiteljskoj kući na Klisu prije dva tjedna nakon kojih je u KBC Split dovedena pothlađena beba s posljedicama utapanja, policija je tražila oca na kućnoj adresi.

On je pobjegao te je tijekom večeri trajala potraga za njim na području Klisa, ali i u Solinu i Splitu zbog opasnosti da se udaljio vozilom. Pronađen je oko 22 sata na području u okolici kuće, a prilikom uhićenja se opirao i udario policajca više puta šakom i nanio mu ozljede.

Pretragom kuće koju koristi Mario Usanović je pronađeno i oduzeto oko 14 grama droge amfetamin, manja količina droge MDMA i ecstasy kao i jedna digitalna vaga za precizno mjerenje. Otprije je imao povijest zlouporabe droge te na Općinskom sudu u Splitu nad njim ima optužnica zbog dilanja speeda i ecstasyja iz 2018. godine.

image
Mario Usanović

Uz policiju je na teren izašao i Centar za socijalnu skrb koji je odmah donio privremenu mjeru izdvajanja iz obitelji za bebu te za starije dijete koje ima manje od pet godina. Beba je zadržana na liječenju na Jedinici intenzivnog liječenja KBC Split te je dogovoreno da se smjesti u Dom kada liječnici procijene da zdravstveno stanje djeteta to dozvoljava.

Starije dijete je odmah smješteno u Dom. Majka je te večeri zadržana u bolnici na Odjelu psihijatrije jer je bila nesuvisla što je bio još jedan od razloga hitnog smještaja starijeg djeteta u Dom. Kako privremena mjera Centra vrijedi najdulje do 15 dana, u roku od tri dana moraju dati prijedlog nadležnom sudu da se produlji što je i učinjeno.

Na Općinskom sudu je žurno proveden izvanparnični postupak te je donijeto rješenje o smještaju djece u dom na mjesec dana. Prema saznanjima s lica mjesta i izjavama te činjenici da se u PU splitsko-dalmatinskoj i nad majkom provodi kriminalističko istraživanje, kako bi se utvrdilo ima li u njenom postupanju elemenata kaznenog djela, odlučeno je da joj se do okončanja izvida neće povjeriti djeca.

Mjere smještaja djece u Dom se po potrebi produljuje, a može trajati najdulje godinu dana. Prije izmjene navedenog rješenja i donošenja odluke o tome da se djeca eventualno smjeste kod šire rodbine provest će se dodatne detaljne obrade, a ako bude potrebno i vještačenja.

Mario Usanović nalazi se u istražnom zatvoru gdje je smješten pod sumnjom za pokušaj teškog ubojstva, zanemarivanje djetetovih prava, prisila prema službenoj osobi i neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Prema kaznenoj prijavi, osumnjičen je da je potapanjem djeteta u hladnoj vodi umalo doveo do njegove smrti.

Kako je sam priznao da konzumira amfetamin speed  i ecstasy, vjerojatno je kako je i tog dana bio pod utjecajem stimulansa te mu je odmah nakon uhićenja uzet uzorak krvi. Nakon ispitivanja na državnom odvjetništvu određen mu je istražni zatvor.

Sada će ga odluka suda o zabrani ostvarivanja osobnih kontakata s djecom onemogućiti da traži organiziranje njihovih posjeta u zatvoru na Bilicama. Kriminalističko istraživanje koje je još uvijek u tijeku utvrdit će postoje li elementi kaznenog djela koje je počinio i nad starijim djetetom.

17. travanj 2024 14:06