StoryEditorOCM
ForumVATRENE ULICE

Marseille postao mafijaška prijestolnica: ‘Puca se i danju i noću, lakše je nabaviti oružje nego trenirku‘

Piše JL
30. kolovoza 2021. - 20:18

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odlučio se snažno suprostaviti bandama i odobrio čak milijardu i dvjesto milijuna eura za plan koji već nazivaju "planom za Marsellie", a koji je uslijedio nakon eksplozije mafijaških obračuna u drugom najvećem francuskom gradu, uslijed čega su četiri osobe izgubile život, a među njima je i 14-godišnje dijete.

Mafijaški obračuni nisu rijetkost u Marseilleu, sukobljavaju se najčešće skupine dilera droge što je lokalna tužiteljica Dominique Laurens opisala kao "rijetko viđenu ekstremnu okrutnost i potpuni izostanak humanosti", piše Daily Telegraph.

Marseille muku muči i s pomanjkanjem mjesta u školama, a i bolnice su bile u velikim problemima kada je bio pojačan priljev covid pacijenata. Uz sve to preplavljeni su kriminalom, vjeruje se da su najmanje tri recentna ubojstva povezana sa kriminalnim miljeom.

U prvom slučaju mladići u dobi od 25 i 26 godina ustrijeljeni su dok su na ulici razgovarali naoružani automatski oružjem. Istog je dana 27-godišnjak, otprije poznat policiji, ozlijeđen u pucnjavi. U jezivom ritualu koji lokalne mafijaške skupine nazivaju "roštiljanje" mladić je živ spaljen u automobilu.

- Nalazi obdukcije pokazali su da je bio živ u trenutku kada je automobil zapaljen - kazali su iz tužiteljstva.

Četrnaestogodišnjak, poznat samo kao Rayanne, ubijen je hicem u leđa usred bijela dana. U vezu s njegovim ubojstvom dovode se dva muškarca na motociklu od kojih je najmanje jedan bio naoružan automatskim oružjem koje je podsjećalo na kalašnjikov. Tinejdžer je otišao kupiti sendvič, no dočekala ga je kiša metaka, a njegov vršnjak i još jedan osmogodišnjak su ozlijeđeni u napadu.

Statistika kaže da je ove godine u mafijaškim obračunima ubijemo 15 ljudi, a deseci su ozlijeđeni. Iako to nije tako dramatično kao 2016. kad je ubijeno 26 osoba, predstavlja značajno ubrzavanje broja ubijenih.

Prefekt Frédérique Camilleri, kaže da je sada nužna borba protiv "dilerskih baruna" koji kontroliraju većinu ključnih točaka za distribuciju droge u Marseilleu.

Gradonačelnik Benot Payan pozvao je na hitnu legalizaciju kanabisa i formiranje posebne jedinice za borbu protiv droga u gradskom tužiteljstvu.

- Država mora shvatiti razmjere kaosa koji se ovdje događa - dodao je.

Njegov zamjenik Samia Ghali otkrio je da se "u Marseilleu oružje može kupiti lakše nego trenirku".

- Pucnjave se odvijaju danju, puca se i po noći. Ljudi to više ne mogu podnijeti - kazao je.

Ministar pravosuđa Eric Dupond Morreti obećao je pojačati kapacitete lokalnih državnih odvjetništava, a vjeruje se da će iz francuskog proračuna Macron izdvojiti više od milijardu eura za borbu protiv nasilnih kriminalnih skupina, javlja Telegraph.

23. travanj 2024 20:08