StoryEditorOCM
ForumPUT VELIKE MAČKE

Međimurska puma prišla ljudima na nekoliko metara, pa pobjegla u šumu. Lovci dobili odobrenje da mogu pucati u slučaju opasnosti

Piše PSD
5. rujna 2021. - 18:55

Podravsko-međimurska puma koja je navodno viđena početkom svibnja na poduručju zaštićenog rezervata Veliki Pažut na ušću Mure u Dravu sjeverno od Koprivnice nestala je i malo tko ima pouzdane informacije o njezinoj lokaciji

Pretpostavke su da ju je netko u Mađarskoj, Sloveniji ili Hrvatskoj držao kao ljubimca, pa je pobjegla.

Veterinar Branimir Reindl koji se bavi spašavanjem divljih životinja i koji tvrdi kako je riječ o pumi, rekao je tom prilikom: “Nemojte se približavati životinji ako ju vidite i ne izigravajte heroje. Posljednji skok koji se vidi na noćnoj snimci je dugačak prema tragovima otprilike pet metara u daljinu”

Nakon toga organizirana je velika potraga u koju su se uključili lovci, pripadnici HGSS-a, policija i mještani. Korišteni su i dronovi, ali bez uspjeha - puma nije pronađena.

Barem ne u Hrvatskoj. Naime, čini se kako je sad viđena u Sloveniji, odnosno Prekmurju, a navodno je bila prošla kroz Lendavske Gorice prema Moravskim Toplicama. Tamošnja policija i Uprava za veterinarstvo dobili su više dojava zabrinutih građana koji tvrde da su vidjeli životinju nalik pumi.

Predstavnik Policijske uprave Murska Sobota Dejan Bagari za portal 24ur otkriva kako su pet puta obaviješteni o nailasku na nepoznatu životinju sličnu pumi. Dvije prijave podnesene su na području Lendavskih Gorica, jedna u naseljima Strehovci i Moravske Toplice, a posljednja u Vaneči.

Uprava za veterinarstvo Slovenije također je potvrdila da ih je policija obavijestila o navodnom bijegu pume. Prvi put još 3. lipnja, kada ju je očevidac navodno primijetio u blizini lendavskog dvorca, a pričalo se i da se životinja nakratko približavala kućama.

No, međimurski biolog i fotograf Josip Horvat Majzek tvrdi kako nije riječ o pumi, već eventualno divljoj mački koja obitava na području Velikog Pažuta

“Uprava je potom 25. lipnja dobila još jednu obavijest o životinji sličnoj pumi, viđena je u Moravskim Toplicama. Također, nekoliko mještana je 27. lipnja vidjelo životinju na istom mjestu. Životinja je prišla ljudima na nekoliko metara, nije pokazivala znakove agresije, ali nakon nekoliko trenutaka pobjegla je u šumu”, rekli su u Upravi za veterinarstvo za portal 24ur.

Kažu kako trenutačno pokušavaju iznaći rješenje za sigurno hvatanje i smještaj divlje životinje u prostor s odgovarajućim životnim uvjetima. No, u slučaju da dođe do prijetnje za ljude, lovcima je izdano odobrenje da mogu na nju pucati i ubiti je, piše slovenski portal.

S druge strane, međimurski biolog, istraživač i fotograf Josip Horvat Majzek tvrdi kako nije riječ o pumi, već eventualno divljoj mački koja obitava na području Velikog Pažuta. Odrasli divlji mačak s repom može narasti i do metar dužine i težiti do osam kilograma.

Fotogafiju otiska pume na Velikom Pažutu koju je objavio Večernji list nazvao je smiješnom i tvrdi kako je riječ o tragovima zadnjih šapa dabra koji svakog sumraka izlazi na kopno. Takvih je tragova, navodi, posvuda uz Dravu i Muru.

“Za one koji možda ne znaju, puma spada u porodicu mačaka, a sve mačke, pa tako i puma, prilikom kretanja po tlu imaju uvučene kandže na šapama. Samim time na otiscima u pijesku, blatu ili snijegu ne vide se otisci kandži, kao na primjer kod pasa, lisica, jazavaca, medvjeda…. Ili u ovom slučaju objavljenim fotografijama dabra, kod kojih je to pravilo”, naglasio je Josip Horvat Majzek.

19. travanj 2024 14:38