StoryEditorOCM
ForumPROFIL VLADAJUĆIH

Među gradonačelnicima osmero je liječnika, među njima i šibenski Željko Burić i zadarski Branko Dukić, pet politologa i petero pravnika

Piše Anita Belak-Krile/SD
15. rujna 2021. - 20:07

Od svih gradonačelnika u Hrvatskoj, grad Split ima najobrazovanijeg koji ima i najbogatiju međunarodnu karijeru. Ivica Puljak, jedan je od sedam doktora znanosti među 128 gradonačelnika, a uz njega gradonačelnike s doktorskom titulom imaju još Makarska, Požega, Pula, Rovinj, Samobor i Varaždin. Na korak od titule je i kninski gradonačelnik Marijo Ćaćić.

Prije deset godina među gradonačelnicima je bio samo jedan doktor znanosti.

Prema istraživanju koje je proveo gradonačelnik.hr , njih 98 je završilo fakultet, 20 ih ima srednju stručnu spremu, a 14 gradonačelnika ima višu spremu. Očekivalo bi se da ih je najviše ekonomista i pravnika, ali nije, najviše je inženjera. Zavidan je broj i liječnika. Neki od njih ne primaju plaću iz gradskog budžeta nego su volonteri poput Karla Starčevića iz Gospića koji je vlasnik pivovare “Ličanka” i proizvodi poznato “Velebitsko pivo”. 

image
Ivica Puljak 
Duje Klaric/Cropix

Uz Puljka, doktori znanosti su i Zoran Paunović, gradonačelnik Makarske, kirurg Željko Glavić iz Požega koji je i sveučilišni profesor kirurgije, Filip Zoričić gradonačelnik Pule, ekonomiju su doktorirali Marko Paliaga iz Rovinja i Petra Škrobot gradonačelnica Samobora, dok je Varaždinac Neven Bosilj doktor informacijskih i komunikacijskih znanosti. 

Puljak je u školsku klupu sjeo prvi put u splitskoj osnovnoj školi „Plokite“, potom je odlučio studirati elektrotehniku, a onda na prvoj godini shvatio da ga zanima fizika. Nakon diplome na splitskom FESB-u 1994. godine magistrirao je fiziku elementarnih čestica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu te potom doktorirao na sveučilištu Pierre i Marie Curie u Parizu. Radio je u prestižnom CERN-u i bio gostujući profesor na Ecole polytechnique u Francuskoj te vodio jednu od grupa znanstvenika koji su sudjelovali na projektu pronalaska tzv. „božje čestice“ ili Higgsova bozona.

image
Gradonacelnik Pule Filip Zoričić 
Sasa Buric/Cropix

Među sedmoricom najobrazovanijih gradonačelnika još je jedan Splićanin, kako kaže, „i Getanin i mulac“, profesor hrvatskog jezika i književnosti te povijesti - Filip Zoričić. Htio je biti i svećenik i profesor, a na koncu je srušio IDS-ovu utvrdu i postao gradonačelnik Pule. Bivši ravnatelj tamošnje gimnazije i njegova supruga zajedno imaju pet kredita, a mjesečno im na rate “ode” oko sedam tisuća kuna. Supruga mu ima stan u Puli od 44,84 kvadrata vrijedan 60 tisuća eura, a kupila ga je na kredit. Na rate je kupljen i Citroën C4 Picasso iz 2015. procijenjen na šest tisuća kuna.

Makarski gradonačelnik Zoran Paunović koji se voli predstavljati kao stručnjak za turizam, obiteljski čovjek i otac troje djece, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Sveučilištu u Splitu poslovnu ekonomiju, na temu turizma. Odrastao je na Sinokoši, a kaže kako je najljepše dane svoje mladosti proveo igrajući košarku za Amforu, svirajući trubu u Gradskoj glazbi i plešući folklor u Tempetu.

image
Gradonačelnik Makarske Zoran Paunović 
Ivo Ravlic/Cropix

Među gradonačelnicima najviše je inženjera s tehničkih područja - od agronomije, elektrotehnike, građevine, prometa i šumarstva do radiologije, geodezije i arhitekture, a potom ekonomisti. Osmero je liječnika, među njima i šibenski gradonačelnik Željko Burić i zadarski Branko Dukić, pet politologa i petero pravnika. Antu starijega, gradonačelnika Vodica, glavu brodarskog plemena Cukrov, u Vodicama i šire nitko ne zove imenom, već nadimkom Desto, po prvom brodu, stogodišnjem trabakulu. On je taj koji je učinio prekretnicu iz salbunjerstva u turizam.

Potporu birača dobila su i tri veterinara, te po dva kriminalista, informatičara, poslovna menadžera i teologa, a ima i ugostitelja, tekstilnih radnika, profesora, kapetana, kuhara...  Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, studirao je pravo koje je na trećoj godini napustio i prebacio se na političke znanosti. Diplomirao je politologiju, a magistrirao na britanskom Sveučilištu Cambridge temom iz područja okoliša, društva i razvoja. 

27. travanj 2024 08:02