StoryEditorOCM
ForumKUPANJE DO PROSINCA

Meteorologinja upozorava da se vrijeme okrenulo naopako: Skoro možemo očekivati da će ljeto trajati preko pola godine

Piše D.R./ JL
22. lipnja 2023. - 22:36

Ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva Dunja Mazzocco Drvar rekla je tijekom gostovanja u emisiji "Dnevnik" Hrvatske televizije da je lipanj bio blag kao i proljeće te da je bio "neobičan u drugom smjeru".

- Proljeće po temperaturnim prosjecima nije odstupalo u odnosu na proteklih 30 godina, a bilo je izrazito kišovito pa su to ljudi doživljavali kao svježije vrijeme. Ovog lipnja vrućina, ‘prva tridesetica‘ je došla relativno kasno, u Zagrebu tek 19.6. To se u posljednjih 30 godina dogodilo tek 3 puta. Vrijeme je bilo svježe i zato nam je ova vrućina neugodnija - rekla je Mazzocco Drvar.

image
Goran Mehkek/Cropix

Komentirajući vremenske ekstreme, potvrdila je da su se ‘svježiji periodi‘ produžili do lipnja, a oni topliji traju gotovo do prosinca.

- Uočili smo produljenje toplog dijela godine i to će se nastaviti, ako nešto ne učinimo. Očekujemo da će kroz 20 ili 30 godina ljeto trajati još duže. Prema nekim projekcijama broj dana toplog dijela godine produljit će se na kopnu za tridesetak dana, a na moru za čak sedamdesetak dana - upozorila je Mazzocco Drvar.

- Nisu stvari crne ili bijele. Ima puno nijansi. Ima puno stvari koje možemo napraviti a i promjene se događaju gradirano. Nikad nije kasno i što god počnemo činiti, brže i jače, ublažit ćemo situaciju i vratiti se na prikladnije uvjete - rekla je Mazzocco Drvar za HTV.

image
Duje Klaric/Cropix

Komentirajući ‘Zeleni plan‘ Bruxellesa o klimatski neutralnom gospodarstvu do 2050. godine, rekla je kako su strategije i zakoni već u procesu donošenja i u Hrvatskoj bi se mogli vrlo brzo implementirati.

- Hrvatska ne mora smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 55 posto, nego za otprilike 45 posto. To je i za nas vrlo ambiciozno. Dosad smo bili na dobrom putu, ali sad nam postaje sve teže. Od 1990. smo smanjili oko 24 posto. Moramo još toliko i treba ‘stiskati‘ i situacija je neugodna i nezahvalna - zaključila je Dunja Mazzocco Drvar.

Dodala je kako je poljoprivreda sektor koji zaostaje te da je to sektor koji "moramo puno više i intenzivnije zahvatiti".

03. ožujak 2024 15:59