StoryEditor
ForumVAKULA UPOZORAVA: "NE KREĆITE NA PUT!"

Meteorolozi najavljuju munjeviti dolazak hladne fronte

Piše Jutarnji.hr
18. siječnja 2019. - 10:05
vakula111

Nakon nekoliko dana s nešto višim temperaturama zraka od uobičajenih za ovo doba godina, meteorolozi najavljuju povratak zime, a za petak prognoziraju pretežno oblačno s kišom, na Jadranu ponegdje obilnijom uz grmljavinu. U gorju snijeg uz stvaranje i debljeg snježnog pokrivača. S padom temperature susnježice i snijega bit će i u nizinama središnje Hrvatske te mjestimice u unutrašnjosti Dalmacije i podno Velebita.

U drugome dijelu dana na zapadu prestanak oborine, a na sjevernom Jadranu i razvedravanje. Zapuhat će većinom umjeren sjeveroistočnjak i sjeverac. Na Jadranu još umjereno i jako jugo, od sredine dana na sjevernom dijelu bura, do večeri i olujna. Temperatura zraka uglavnom od 1 do 6, na Jadranu između 8 i 14 °C, poslijepodne i navečer hladnije.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, Državni hidrometeorološki zavod je putem Meteoalarma za petak izdao žuta upozorenja za gotovo cijeli Jadran te Liku i Gorski kotar. Ona se odnose ponajprije na snažan vjetar i obilnu kišu, a za Liku i Gorski kotar su objavljena zbog obilnog snijega.

U subotu nas očekuje umjereno i pretežno oblačno. U Dalmaciji, osobito južnoj, ponegdje kiša, moguće i grmljavina, a uglavnom u gorju te prema kraju dana u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije mjestimice malo snijega. Ujutro ponegdje u unutrašnjosti može biti magle.

Vjetar većinom slab, mjestimice umjeren sjeveroistočni i istočni. Na Jadranu na jugu još veći dio dana jugo, ponegdje i jugozapadnjak, a drugdje umjerena i jaka, na udare i olujna bura u slabljenju. Najniža jutarnja temperatura od -6 do -1, na Jadranu između 3 i 8 °C. Najviša dnevna od -2 do 3, na Jadranu između 6 i 11 °C.

Prema kraju vikenda temperature će još malo pasti, a početkom sljedećeg tjedna ponovno je moguć snijeg u unutrašnjosti te kiša na Jadranu.

Vakulina prognoza

O promjeni vremena koja nas očekuje u petak piše i HRT-ov glavni meteorolog Zoran Vakula.

- Nakon iznadprosječno toplog četvrtka s južinom, u petak u većini Hrvatske povratak zimskih uvjeta, ponegdje i s debljim snježnim pokrivačem, pa možete li - gorjem ne putujte od 8 do 20 sati, još bolje - do subote, a i podno Velebita će od petka poslijepodne do subote kasno navečer biti ograničenja u prometu. Za mnoge će vjerojatno najpovoljnija biti nedjelja, a od ponedjeljka ponovno oblačnije i vjetrovitije, vjerojatno s češćim oborinama, prognozira Vakula.

- U četvrtak je, uz južinu, ponegdje na zapadu već jutarnja temperatura zraka bila viša od prosječne najviše, i to ne samo za sredinu siječnja nego čak i za početak ožujka. No, već u petak stiže promjena - nagla, brza, pa i žestoka... Ponegdje će biti i obilne kiše praćene munjama i gromovima, koji se gdjekad mogu vidjeti i čuti i uz padanje snijega, što i nije odviše česta pojava, za razliku od za siječanj uobičajenoga debljeg snježnog pokrivača u gorju, a i jake i olujne bure na sjevernom dijelu Jadrana...

Razvedravanje u noći na subotu pridonijet će novim "minusima" na kopnu, pa će zimski ugođaj potrajati i u sljedećem tjednu, barem prema temperaturi, a ponegdje i po još koječemu, piše Vakula, koji u nastavku donosi detaljniju prognozu za petak po regijama.

- U Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom oblačno, najprije uz kišu, više u zapadnijim krajevima, gdje već prijepodne stiže zahladnjenje i snijeg, osobito u brdima. Zapuhat će sjevernjak i sjeveroistočnjak, a temperatura će veći dio dana biti između 2 i 7 °C, navečer niža.

U središnjoj Hrvatskoj u noći i ujutro najtoplije, a navečer će uz djelomično razvedravanje biti i "minusa". No, prije toga kiša, već od jutra na sjeverozapadu i snijeg, uz stvaranje pokrivača, u gorju i debljeg od 10 centimetara, a u nizinama uglavnom tanjeg. Štoviše, u samom središtu Zagreba možda ponovno i izostane zbog efekta toplinskog otoka. Zapuhat će gdjegod prolazno umjeren, mjestimice i jak sjeveroistočnjak.

Na sjevernom Jadranu i dijelu gorja već oko podneva bura, često jaka, na udare ubrzo i olujna, koja pahulje iz gorja može donositi i ponegdje na obalu, pa i bliže joj otoke. No, češća će biti kiša, gdjegod i u obliku obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, najmanje u Istri, u čijoj je unutrašnjosti i snijeg moguć samo rijetko. Temperatura većinom od 5 do 10 °C, u gorju od 0 do 5 °C, uz prijepodne uglavnom toplije od poslijepodneva.

U Dalmaciji će dnevni temperaturni hod biti uobičajen, ali malen zbog juga, oblaka i kiše, mjestimice i obilnijih pljuskova i grmljavine, a u unutrašnjosti i snijega, uglavnom u brdima. Poslijepodne će bura biti sve češća, na udare ponegdje i olujna, a more i dalje umjereno valovito i valovito.

Podjednako će valovito biti i na jugu Hrvatske, ali zbog cjelodnevnog umjerenog i jakog juga, uz koje će se temperatura uglavnom malo mijenjati. Sunčanih će sati biti malo, a pljuskovi i grmljavine bit će češći prema kraju dana, navodi Vakula.

- Zimski će ugođaj u kopnenom području biti i tijekom vikenda, a i u većem dijelu sljedećega tjedna, ponajviše zbog temperature primjerene sredini siječnja, a manje zbog snijega, kojeg će od subote do ponedjeljka biti samo rijetko i u malim količinama.

I na Jadranu će biti sve hladnije, te za većinu vjerojatno najpovoljnije u nedjelju, jer će u subotu te ponovno od ponedjeljka biti oblačnije, uglavnom i kišovitije, te vjetrovitije, na sjevernom dijelu uz često jaku buru, gdjegod i s olujnim udarima, a na jugu će prevladavati jugo.

Dakle, dok će jedni odahnuti zbog prestanka južine, drugi će već tijekom petka imati nevolje zbog bure i snijega. Zima nam ponovno "pokazuje zube"! Dočekajmo je spremni!, zaključuje svoju prognozu Zoran Vakula.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 04:58