StoryEditorOCM
ForumSUKOB S BANOŽIĆEM

Milanović prijeti da će sve blokirati - što to znači? Izvor s Pantovčaka: Ovo se još nikada do sada nije dogodilo...

Piše Ivanka Toma/JL
21. listopada 2021. - 21:06

Predsjednik Republike Zoran Milanović želio je izbjeći najnoviji javni sukob s Vladom, odnosno ministrom obrane Marijom Banožićem oko umirovljenja časnika Elvisa Burčula, pa je, kako doznajemo u Uredu predsjednika, nakon niza neuspješnih razgovora koje je na tu temu s Ministarstvom obrane obavio predstojnik Ureda predsjendika, Orsat Miljenić, te Milanovićevi savjetnici, sam razgovarao s ministrom Banožićem, piše Jutarnji list.

Sve je to, tvrde nam na Pantovčaku, bilo neuspješno jer Banožić nije imao namjeru poništiti rješenje o umirovljenju brigadira Burčula s jedne strane, a s druge strane, kažu nam, nije dao nikakvo obrazloženje zašto je zaobišao prijedlog načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja za imenovanje Burčula na čelo Počasno zaštitne bojne.

U Uredu predsjednika od ministra obrane se i pismeno zatražilo da navede razloge za ovakav postupak u slučaju brigadira Burčula, ali ih, kažu nam na Pantovčaku, nije dao nego je naveo da on na njegovo umirovljenje ima zakonsko pravo.

Nakon burne reakcije predsjednika Milanovića i njegove prijetnje da će sve blokirati ako ministar Banožić ne povuče odluku, zanimalo nas je što to konkretno znači. Nismo dobili eksplicitan odgovor, nego samo znakovitu rečenicu da svako imenovanje, kako veleposlanika, tako i u vojsci, potpisuje predsjendik Republike. Dakle, ako Milanović ne potpiše imenovanje, onda ga ni nema. Za očekivati je, stoga, ako Banožić ne povuče rješenje o umirovljenju, da će doći do zastoja svih promaknuća i imenovanja u Hrvatskoj vojsci.

Sugovornik s Pantovčaka kaže da se nikada do sada nije dogodilo da na ovakav način zapne taj postupak. U vojsci se napreduje, navodi, na prijedlog načlenika Glavnog stožera, na koji onda ministar obrane daje suglasnost, a predsjednik Republike potpisuje.

- Uskraćivanje suglasnosti u slučaju brigadira Burčula je prvi puta da se to dogodilo. Problem je što se pri tome, posebno jer za uskratu nema argumenata, civili upliću u kadroviranje u vojsci. Ministar i predsjednik Republike su civili i oni ne bi smjeli arbitrarno odlučivati o karijerama vojnika - kaže naš sugovornik i kao drugi element koji je jako zasmetao Milanovića navodi da je riječ o osobi koja je trebala biti postavljena na čelo Počasno zaštitne bojne, te da si je ovim činom ministar uzeo za pravo odlučivati o tome tko će čuvati predsjedndika.

- Banožić je zakuhao cijelu stvar i na njemu je da to riješi. A može vrlo jednostavno - povlačenjem odluke o umirovljenju - kaže sugovornik blizak predsjedniku Republike i dodaje da je takvih slučajeva do sada bilo, a u jednome je prošlo pet mjeseci od donošenja rješenja do njegovog poništenja.

19. travanj 2024 13:41