StoryEditor
ForumZAOKRET U MJERAMA

Ministar Božinović: ‘Najkasnije sutra ukidamo samoizolaciju za putnike iz BiH‘

Piše HINA
29. lipnja 2020. - 14:09
HANZA MEDIA

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će Hrvatska "najkasnije sutra" ukinuti obavezu dvotjednu samoizolaciju za državljane koji u zemlju ulaze iz BiH. 

"Vjerojatno ćemo i kao članica EU-a liberalizirati u određenoj mjeri režim prelaska granice kada su u pitanju i državljani EU-a i naše susjedne zemlje", rekao je Božinović.

Europska unija, naime, tek treba izaći s preporukama o otvaranju svojih vanjskih granica, o čemu se trenutno vode razgovori, rekao je hrvatski ministar. 

Božinović kaže da će se pričekati da završe razgovori u Bruxellesu, ali dodaje da će liberalizacija "značiti ulazak u RH uz pridržavanje epidemioloških mjera, ali više ne obvezu samoizolacije za one koji dolaze iz smjera BiH."

Rekao da odluku o tome očekuje "najkasnije sutra". 

Istaknuo da se nalazimo "u fazi tzv. plesa s virusom i analiziramo na dnevnoj osnovi sve što se događa unutar zemlje i u bližem, i u širem okruženju."

Hrvatska je prošloga tjedna uvela obvezu dvotjedne samoizolacije za sve građane koji ulaze iz BiH, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova nakon porasta zaraženih koronavirusom. 

Šefica bosanskohercegovačke diplomacije Bisera Turković u ponedjeljak je odustala od prijedloga za protumjere Hrvatskoj nakon razgovora s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom. 

Božinović: Odluke Stožera i Vlade u skladu s Ustavom i zakonom

Ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je u ponedjeljak kako su odluke i mjere stožera i Vlade oko koronavirusa bila u skladu s Ustavom i zakonima, te da ne vidi problem u pokretanju ocjene ustavnosti.

"Vlada je više puta ukazala da su naše odluke u skladu s Ustavom i zakonom, mi ćemo, kao što smo i do sada, na upite i traženje informacija odgovarali, tako ćemo i ubuduće, ne vidim problem", rekao je novinarima ministar Božinović nakon potpisivanja Sporazuma o jačanju zrakoplovne sigurnosti sa SAD-om.

Na pitanje nije li onda bila bolja mogućnost da se donijela odluka o izvanrednom stanju te da su se mjere i odluke donosile na razini Sabora, Božinović je kazao kako su tada imali sastanak sa svim klubovima zastupnika, pa i s oporbom, koji su požurivali izmjene Zakona o sustavu civilne zaštite kako bi stožer čim prije bio u funkciji.

"Taj zakon je dogovorom svih klubova prošao kroz saborsku proceduru, tako da nitko nije čak ni koristio vrijeme za raspravu u ime kluba", podsjetio je Božinović.

Na kritike oporbe da je stožer ispolitiziran, Božinović je naglasio da su rezultati koje je postigla Hrvatska posljedica činjenice da su odluke donesene na temelju struke.

"Dakle i u ime stožera je uvijek svaku odluku i svaku mjeru tumačila struka, prije svega epidemiološka. A ove kritike koje dolaze, nisam vidio da iza njih stoje epidemiolozi, čak ni oni koji su članovi stranke kojoj pripada gospodin Grčić", poručio je Božinović.

Najavio je da će Hrvatska, u skladu s odlukom EU-a koja danas raspravlja o preporukama opuštanja mjera na granicama, kao članica liberalizirati u određenoj mjeri režim prelaska granice.

"Sačekat ćemo razgovore u Bruxellesu, to će značiti ulazak u Hrvatsku na način da svi koji ulaze se pridržavaju epidemioloških mjera. Međutim to više ne bi značilo obvezu samoizolacije za one koji dolaze iz smjera BiH. Vrlo skoro, to očekumem najkasnije sutra", kazao je Božinović.

Istaknuo je da je trenutni cilj stožera gašenje žarišta tamo gdje se pojavljuju, ali da to ne znači da će se mjere za lokalne situacije primjenjivati za cijelu Hrvatsku. "Lokalna žarišta, lokalne mjere", kaže.

Dodao je da situacija u Đakovu pokazuje rezultate jer se broj zaraženih smanjuje.

"U ovoj situaciji se vrlo jasno vidi da je naš sustav na ovakvo otvaranje pripravan, da se donose izbalansirane mjere, i siguran sam da ćemo i u ovoj fazi suživota s koronavirusom pokazati da smo učinkoviti i među najboljima", naglasio je Božinović.

Porast broj zaraženih u BiH u zadnja 24 sata

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini 128 osoba je bilo pozitivno na testiranju od koronavirusa, čime je porastao broj zaraženih u odnosu na nedjelju kada je takvih bilo 108 slučajeva. 

Kako su izvijestili iz entitetskih zdravstvenih ustanova, u Federaciji BiH je zabilježeno 97 slučajeva oboljelih od Covid-19, a u Republici Srpskoj je 31 osoba bila pozitivna na virus SARS-CoV-19. 

Najveći broj novozaraženih je u Sarajevu sa 44 osobe, slijedi Tuzla s 35 slučajeva. 

U  bolnici u Sarajevu hospitalizirana je 21 osoba, sve su  stabilno i nitko od njih nije na respiratoru. 

U posljednja 24 sata u  Republici Srpskoj zaražena je 31 osoba koronavirusom, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo. 

Najveći broj oboljelih je u Bileći sa 17 slučajeva. 

Od ponedjeljka je u Federaciji BiH je na snazi obveza nošenja maske i držanje distance u zatvorenim prostorima, te se preporuča smanjivanje broja okupljenih osoba. 

item - id = 1029329
related id = 0 -> 1135978
related id = 1 -> 1135902
19. listopad 2021 13:57