StoryEditorOCM
ForumUHIĆEN NAPADAČ NA SRPSKOG POVRATNIKA U VIŠKOVU

Ministar Božinović: 'Policija ga je pronašla rano jutros'

Piše JL
24. kolovoza 2019. - 16:26
hdz_sastanak12-030719

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je medijima otkrio kako je jutros privedena osoba koja se dovodi u vezu s napadom u Viškovu u kojem je 20. kolovoza ozlijeđen 70-godišnji hrvatski državljanin.

- Vezano uz napad koji je prijavljen u Viškovu, policija je rano jutros uhitila osobu koju dovodi u vezu s napadom na građanina Republike Hrvatske - izjavio je Božinović novinarima u Žutoj Lokvi, a prenosi HRT.

Kako su mediji izvijestili jučer, kod Rijeke je 20. kolovoza pretučen 70-godišnji građanin srpske nacionalnosti Dobrivoje Arsić, pišu Novosti

On se oko osam sati navečer u utorak vraćao kući kombijem, no kad je došao pred zgradu, na mjestu koji je uredio, bio je parkiran drugi automobil. Došlo je do svađe oko parkirnog mjesta koja je eskalirala pa je od vrijeđanja na nacionalnoj osnovi prešla i u fizički sukob. 

Vrijeđali su ga spominjući mu ‘majku srpsku’, a onda su ga i napali.

- Udarili su me više puta šakom u glavu i u prsa pa su me gurnuli uz zid. Prepao sam se i uznemirio, posebno zato što sam srčani bolesnik. Ne znam te ljude, ali pretpostavljam da me udarao vlasnik tog automobila. Oni su očito znali tko sam i koje sam nacionalnosti - rekao je Arsić za Novosti, koji je u međuvremenu pozvao i policiju.

Policija je uzela izjavu od njega i susjeda, no upozorili su ga da će ga privesti zbog narušavanja javnog reda i mira. Pretučeni je potom otišao kod liječnika koji mu je dijagnosticirao predinfarktno stanje.

- Kako se dolazak policije odužio, došlo je i do fizičkog napada. Iako je povod svega bio problem parkiranja ispred stambene zgrade, to ne može biti opravdanje vrijeđanja na nacionalnoj osnovi i fizički napad na osobu od 70 godina sa srčanim problemima i invalida. Imamo neformalna saznanja da je postupanje policajaca nažalost etnički obojeno. Naime, protiv napadača nisu podnesene prekršajne prijave, već protiv žrtve napada. Prema riječima napadnutog, jedino činjenica da je srčani bolesnik spriječila je njegovo privođenje tijekom noći te upućivanje prekršajnom sucu - rekao je Milan Eraković, pravni savjetnik Srpskog narodnog vijeća.

Arsić je i sam u četvrtak otišao na policiju iz koje su za Novosti potvrdili da su 20. kolovoza zabilježili incident:

- Od imenovanog je zaprimljena kaznena prijava te je u tijeku kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice. S obzirom na tajnost izvida nismo u mogućnosti iznositi detalje kriminalističkog istraživanja, a po završetku istog javnost će biti pravodobno obaviještena.  

Božinović je komentirao i napad na Srbe na kninskom području. Izjavio je kako je podneseno pet prekršajnih i jedna kaznena prijava zbog događaja u Đevrskama, a da o slučaju u Uzdolju, gdje su nepoznati napadači ozlijedili pet stanovnika srpske nacionalnosti, policija provodi istragu.

- Ove napade treba osuditi, kao i svako nasilje. Sve institucije države, pogotovo one koje se brinu za javni red i sigurnost trebaju djelovati promptno i učinkovito, a policija je pokazala da djeluje efikasno, što će činiti i u buduće - rekao je Božinović novinarima u Žutoj Lokvi, javlja Hina.

19. travanj 2024 05:20