StoryEditorOCM
ForumPOSJET ALBANIJI

Ministar Butković u Tirani predložio uspostavu trajektne linije Zadar-Drač

Piše M.K.
18. srpnja 2021. - 10:37

Ministar Oleg Butković početkom ovog tjedna je boravio u službenom posjetu Republici Albaniji gdje se sastao s Belindom Belluku, ministricom infrastrukture i energetike Republike Abanije te s Blendiem Klosijem, ministrom turizma i zaštite okoliša. Također je održan sastanak i s Gramoz Rucijem, predsjednikom albanskog Parlamenta te s Erion Veliajem, gradonačelnikom Tirane. Na sastancima s predsjednikom Parlamenta i gradonačelnikom Tirane obostrano su istaknuti izvrsni prijateljski, dobrosusjedski odnosi između dviju zemalja, a ministar Butković je potvrdio spremnost Hrvatske da pruži punu političku i stručnu potporu Albaniji na njenom EU-integracijskom putu - objavilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture na svojim službenim stranicama.

Na sastanku s ministricom infrastrukture i energetike otvorena su sva ključna pitanja prometne povezanosti, važnost uključivanja Albanije u pan-europske koridore, mogućnosti prijenosa hrvatskog iskustva i znanja iz EU-integracijskog procesa i iz područja prometne tematike.  Ministar Butković je istaknuo kako je suradnja svih zemalja na prometnom Jadransko-jonskom koridoru neophodna, pogotovo u tehničkom dijelu razrade buduće trase. Takva suradnja podrazumijeva tehničku pomoć vezano za bolje razumijevanje europskih politika koje se odnose na promet i infrastrukturu, ali i bolje korištenje EU fondova. Ministrica Balluku, govoreći o planovima njenog ministarstva i potrebi obnove željezničke mreže u Albaniji, istaknula je albanski interes za dodatnom edukacijom kadrova na tom području. Također, ministrica je najavila kako je albanska strana osigurala sredstva za izgradnju albanske dionice koridora te kako je realno očekivati da će radovi na tom projektu započeti već u proljeće iduće godine, a predviđeni rok za izgradnju je 3 godine. Zbog toga je ministar Butković naglasio potrebu alternativnih rješenja za povezivanje. U tom smislu, predloženo je  formiranje radne skupine koja će raditi na pripremi sporazuma i uspostavi direktne zračne linije između Tirane i Zagreba.Također, u interesu obje strane je uspostava i pomorske trajektne linije te je hrvatska strana predložila uspostavu trajektne linije Zadar-Drač, a na tu temu je održan sastanak i obilazak luke u Draču gdje su održani razgovori s predstavnicima luke Drač, najveće albanske luke, koja je također zainteresirana za proširenje svojih kapaciteta povezivanjem sa susjednim zemljama.

Na sastanku s ministrom turizma i zaštite okoliša Blendi Klosijem, ministar Butković predložio je pokretanje mjera i aktivnosti prevencije potencijalnih onečišćenja mora morskim otpadom u suradnji Hrvatske, Crne Gore i Albanije. Također, predložena je  mogućnost razvoja programa kroz koje bi hrvatska strana pružila dodatnu stručnu i tehničku pomoć u rješavanju pitanja morskog otpada s kopna i plovila koji nastaje u području Albanije kao i razvoj projekata koji će imati za cilj jačanje administrativnih kapaciteta u tom važnom segmentu.

20. ožujak 2023 20:28