StoryEditorOCM
ForumHULIGANI

Ministar iz Dalmacije uživo gledao ustaški dernek u Gorici, frapirani čak i u Dinamu: ‘Zašto utakmica nije prekinuta?‘

Piše Željka Godeč/JL
22. listopada 2023. - 16:59

Na utakmici Gorica - Dinamo u Velikoj Gorici u subotu navečer Bad Blue Boysi su s tribina zaorili ustašku budnicu, raširili u publici zabranjene insignije; barjak sa šahovnicom i prvim bijelim poljem i, da ne bude zabune, skandirali: "Hrvatska, nezavisna država". U svečanoj loži stadiona tome je svjedočio i ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica. Ministar Malenica nije se, koliko je poznato, iz revolta digao i otišao, i tako svojim osobnim primjerom pokazao da on sam, a s njime i Vlada u globalu, iskreno osuđuju ustašovanje na tribinama.

Samo deset dana ranije, ministar Malenica je, zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, kritizirao potpuno isti ispad veličanja ustaštva i fašizma u Osijeku, kad su se na utakmici reprezentacija Hrvatske i Turske također zapjevale ustaške pjesme. Policija je tada po kratkom postupku identificirala i privela spornu grupu, a onda je jednako tako ekspresno prekršajni odjel osječkog Općinskog suda nepravomoćno osudio desetero navijača na bezuvjetne zatvorske kazne od 30 ili 60 dana i jednogodišnju zabranu odlaska na domaće i gostujuće utakmice hrvatske nogometne reprezentacije.

Nije isključeno da je tako promptna reakcija bila motivirana spašavanjem Hrvatskog nogometnog saveza koji se Uefi trebao očitovati oko diskriminacije. HNS je dobio argumente da službene hrvatske institucije oštro osuđuju promotore fašizma. Skeptici su, doduše, izrazili sumnju da sud sa svojim sankcijama navijača nije bio imun na utjecaj politike, odnosno, da svojom osuđujućom odlukom nije štitio isključivo antifašističko opredjeljenje Hrvatske zapisano u Ustavu nego HNS i najvažniju sporednu stvar u Hrvatskoj. "Čini se da je neviđena brzina reakcije u ovom slučaju motivirana međunarodnom vidljivošću događaja, koja potiče performativnost u postupanju represivnog aparata", izrazila je stav profesorica ustavnog prava Ana Horvat Vuković.

image


 

Ronald Goršić/Cropix

Je li Osijek, dakle, slučaj koji bi mogao označiti prekretnicu u hrvatskom društvu i postati standardno pravilo prema kojemu će oni koji koketiraju s fašizmom završiti ultimativno u zatvoru ili presedan na kojeg je nemali utjecaj imala sjena prijetnje Uefe? To se pitanje nameće nakon nove provokacije u Velikoj Gorici.

Uz napomenu da ne spada u one koji su bili pretjerano oduševljeni odlukom suda u Osijeku, jer je ne vidi kao izraz stava države prema takvim ispadima nego kao stvaranje prigodnog alibija kako bi se naša reprezentacija izvukla iz nevolja koje joj je uzrokovao dio navijača, odvjetnik, navijač Hajduka i njegov bivši predsjednik Nadzornog odbora Ljubo Pavasović Visković tvrdi: "Licemjerje uvijek dođe na naplatu, pa tako i u ovom slučaju. Potpuno je bizarno da se cijela priča o neodlučnosti ove zemlje po pitanju ustaške ikonografije slomi na pet, šest momaka iz Vinkovaca".

Tim više, upozorava Pavasović Visković, što je jedan od najviših sudova u državi, Visoki prekršajni sud, tvrdio da je pjevanje ustaških pjesama potpuno u redu, aludirajući na to da je sud 2020. godine Marka Perkovića Thompsona oslobodio odgovornosti i zaključio da ne čini prekršaj kada na koncertima u svojoj pjesmi "Bojna Čavoglave" uzvikuje "Za dom spremni". "Prvo neka izvole zauzeti stav o dopuštenosti ustaških insignija! Odakle nekome ideja da bi se to moglo demonstrirati na nekolicini momaka iz Vinkovaca?", komentira Pavasović Visković.

I Mišel Jakšić, predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe, zdvojan je prema sudskim i političkim potezima kad su motivirani pragmatizmom: "Reagiramo tek kad se uplašimo Uefe ili Bruxellesa". Ovaj najnoviji izgred u Velikoj Gorici, napominje Jakšić, sada je prilika da hrvatske institucije pokažu kako bi zapravo takve ustaške izgrede trebalo tretirati i kako društvo može biti funkcionalno, kad se na to odluči." Odvjetnica Jadranka Sloković smatra da "dok god politika i institucije u Hrvatskoj budu reagirale selektivno, vođene strahom od Uefe ili međunarodnih faktora, imat ćemo ovakve izgrede". Da bi se doista stalo na kraj tome, naglašava Sloković, praksa mora biti ujednačena i dosljedna - to je jedina prevencija!

Jedan izvor blizak Dinamu, koji je želio ostati anoniman, tvrdi da je sudac mogao reagirati. "Ne teoretski. Nego praktično". I dodao: "Nevjerojatno je da nije". Naime, prema uputama UEFA-e sudac je dužan prekinuti utakmicu na određeno vrijeme te ako se takvo protupravno ponašanje nastavi i nakon ponovnog nastavka utakmice dužan ju je trajno prekinuti. Sudac se pritom mora konzultirati s delegatom utakmice i rukovoditeljem osiguranja oko pražnjenja stadiona.

U ime HNS-a tajnik Vlado Iveta pojasnio je kakav je protokol kada se dogode situacije poput ove u Velikoj Gorici: "Prema važećem pravilniku u takvim okolnostima gledatelji se moraju dva puta upozoriti, a ako izostane smirivanje, tada sudac donosi odluku o privremenom povlačenju momčadi s terena. U slučaju da se, bez obzira na sve poduzeto, nastave diskriminatorni povici, tada sudac može prekinuti utakmicu. Što se tiče eventualnog pražnjenja tribina, to je u nadležnosti policije", kazao je Iveta, koji nije želio spekulirati o eventualnoj kazni Dinamu zbog recentnog slučaja.

Iz drugih izvora neslužbeno doznajemo kako će klub iz Maksimira svakako dobiti "masnu" financijsku kaznu.

Ljubo Pavasović Visković uvjeren je da je ta odredba o prekidu utakmice mrtvo slovo na papiru: "Možda bi to još bilo i izvedivo na malom stadionu, poput ovog u Velikoj Gorici, s dvije, tri tisuće ljudi. Ali na Poljudu sa 35.000 ljudi apsolutno je neprovedivo i izuzetno problematično iz sigurnosnih razloga".

Do Osijeka, sudovi nisu bili tako ekspeditivni i oštri u kažnjavanju veličanja fašizma. Policija je pisala prijave, a sudovi su iskazivali neobičnu blagonaklonost prema pjevanju ustaških budnica. Tek je 2013. godine, s nogometašem Josipom Šimunićem koji je na stadionu u Maksimiru uzviknuo "Za dom!" kako bi mu publika odgovorila "Spremni!", došlo do preokreta. Prekršajni sud je Šimunića proglasio krivim, a Visoki prekršajni sud potvrdio je presudu i još mu povisio kaznu. Šimunić je potom podnio ustavnu tužbu, ali ga je i Ustavni sud 2016. godine odbio, jer je "posrijedi ustaški pozdrav koji nije u skladu s Ustavom". Međutim, kad je na dnevni red došao Thompson, opet se dogodila promjena stava unatoč osuđujućih presuda u nizu sličnih. Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek nikada nije podnijela zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv te odluke, a Vrhovni sud nije imao priliku ispraviti stvari.

Policijska uprava zagrebačka u svom je priopćenju objavila da provodi kriminalističko istraživanje zbog postojanja osnova sumnje da je u Velikoj Gorici počinjen prekršaj i najavljuje da će poduzeti sve mjere i radnje radi utvrđivanja identiteta počinitelja te sankcioniranja.

Sada ćemo, brže no što se očekivalo, vidjeti je li osuda osječkog suda nagovještaj stabilne sudske prakse i je li Hrvatska došla do točke na kojoj je spremna konsekventno provoditi politiku netolerancije na zazivanje Nezavisne države Hrvatske.

02. svibanj 2024 06:26