StoryEditorOCM
ForumNA BLEIBURGU UHIĆENA ČETVORICA, JEDAN UDARIO HRVATSKOG POLICAJCA U GLAVU

Mirna procesija postala je bojno polje, a udarci su pljuštali na sve strane!

Piše Zadarski.hr
13. svibnja 2017. - 21:40
1_bleiburg_obljetnica1-130517

Djelatnici hrvatske zaštitarske kuće u mnoštvu okupljenih na Bleiburgu uočili dvojicu postarijih muškaraca s oznakom 'u' na čelu. Zaustavili su ih i zamolili da napuste skup, na što je jedan od njih ustvrdio da od njega nikome ne prijeti nikakva opasnost, a drugi se počeo opirati, piše Večernji list.

- Nemaš me pravo dirati, ovo je austrijska državna cesta - vikao je muškarac s ustaškom kapom, ali zaštitari nisu odustajali, a kad im se priključio i hrvatski policajac u civilu, muškarac s ustaškom kapom snažno ga je udario u glavu.

Dotad mirna procesija pretvorila se u bojno polje, piše Večernji list. Udarci su letjeli sa svih strana sve dok zaštitari nisu oborili nasilnika. Potom je pristigla austrijska policija i privela izgrednika. 

Osim njega privedene su još tri osobe, javlja dnevnik.hr koji od koruške policije doznaje da su svi privedeni zbog nacističkih obilježja. Svi troje su nakon privođenja pušteni. Koruška policija procjenjuje da na komemoraciji prisustvuje oko deset tisuća ljudi, a organizator komemoracije, Počasni bleiburški vod, procjenjuje da ih je bilo oko 15.000.

20. travanj 2024 09:36