StoryEditorOCM
ForumKAKO TO, KAKO TO

Mjesecima nakon ubojstva, policiji naređeni dodatni izvidi: Ako je djevojka optuženog sakrila pištolj i bacila dokaze - zašto nije prijavljena?

Piše Katarina Marić Banje
17. kolovoza 2021. - 17:43

Četiri mjeseca nakon ubojstva Branka Mijatovića (32) na Klisu splitska policija provodi dodatne izvide nad više osoba zbog pomaganja Sandru Firiću (29) nakon zločina.

On je u međuvremenu optužen za smaknuće hicem u glavu, a osim za pomaganje Firiću nakon ubojstva, izvidi će istražiti i kontinuirano mučenje sada pokojnog Branka Mijatovića na više lokacija, zatim dilanje amfetamina speed i skrivanje dokaza, što proširuje krug eventualnih osumnjičenika na više od deset osoba.

Ubojstvo se dogodilo polovinom travnja u večernjim satima na području Klisa, kada je, prema optužnici, Sandro Firić poluautomatskim pištoljem marke Crvena zastava, kalibar 7,65 mm Browning, koji mu je prislonio na zatiljak, zadao prostrijelnu ranu Branku Mijatoviću.

Žrtva je zadobila teške tjelesne ozljede opasne za život te im je podlegao u bolnici tri dana poslije. Nakon provedene istrage Županijsko državno odvjetništvo je krajem lipnja podignulo optužnicu u kojoj tereti Firića za ubojstvo tijekom prepirke oko navodnog novčanog duga.

Detaljnija istraga

Dva tjedna prije podizanja optužnice tužiteljstvo je na temelju saznanja dobivenih tijekom istrage procijenilo kako treba detaljnije istražiti sve što se događalo nakon ubojstva, ali i tijekom razdoblja u kojem su se Firić i Mijatović družili. Županijsko državno odvjetništvo je taj dio ustupilo Općinskom državnom odvjetništvu.

image
Sandro Firić
Privatni album

Na taj način nisu produljivali istragu zbog ubojstva, već su zaključili svoj dio posla podizanjem optužnice. Zbunjuje, međutim, činjenica da je bitni dio saznanja bio poznat i neposredno nakon ubojstva, ali nije rezultirao kaznenom prijavom niti otvaranjem istrage protiv triju osoba: djevojke Sandra Firića, Hrvoja N. i još jedne muške osobe.

Naime, u zahtjevu za izvidima koji je poslan policiji s Općinskog državnog odvjetništva stoji da se za njih mora utvrditi postoji li osnova sumnje za pomaganje počinitelju nakon ubojstva. U trenutku pucanja u glavu Branku Mijatoviću u vozilu marke Škoda Fabia bili su Sandro Firić i njegova djevojka, pa policija mora ponovno izvidjeti opis događaja ne bi li detaljnijim uvidom uspjeli naći elemente kaznenog djela.

Prema dobivenim iskazima, njih su dvoje izvukli teško ranjenog Mijatovića iz automobila i ostavili ga kraj ceste. Firićeva djevojka nazvala je Hitnu pomoć, i to s mobitela žrtve. Nakon toga Firića drugim automobilom preuzima Hrvoje N. koji ga odvodi do Ciste Provo, gdje su obojica poslije uhićena, ali je potonji kasnije pušten.

Za to vrijeme Firićeva djevojka uzima snimač nadzorne kamere pred garažom u kojoj su neposredno prije bili s Mijatovićem te prelazi preko njega kotačem automobila, kao i preko mobitela žrtve. Odvozi se do obale, baca uništeni snimač i mobitel u more, odlazi u Split, presvlači odjeću u kojoj je bila za vrijeme pucnja u Škodi i ostavlja vozilo parkirano na ulici pred zgradom te skriva pištolj.

Vidjela bi i domaćica...

Sve je to navedeno u zahtjevu za izvidima, ali sve je to policija znala i odmah nakon ubojstva. Naime, njihovi ronioci već tijekom kriminalističkog istraživanje izvadili su iz mora uništeni snimač i mobitel. Uz to im je Firićeva djevojka rekla gdje je Škoda te im je predala pištolj i svoju odjeću koju je skinula te noći. Unatoč tome, ona nije prijavljena zbog pomaganja nakon ubojstva.

Malo je vjerojatno da iskusni policijski istražitelji ne bi prepoznali kršenje zakona, kad bi to bilo očito i prosječnoj domaćici koja nije educirana u kriminalistici, ali redovito prati detektivske serije.

Navodno je tako honorirana njezina suradnja s policijom u pribavljanju materijalnih dokaza te su inspektori ispoštovali svoj dio dogovora da predaja dokaza, koje je prethodno uništila i sakrila, poništava počinjenje kaznenog djela.

image
Ubijeni Branko Mijatović maltretiran je mjesecima prije ubojstva u čemu je sudjelovalo najmanje deset osoba
Tom Dubravec/Cropix

Takav je tretman dobio i Hrvoje N., koji je odvezao optuženoga za ubojstvo s mjesta zločina, ali nije poznato čime je on pomogao kriminalističkom istraživanju. Procjena pogotovo čudi jer u dosjeu ima pravomoćnu presudu za ubojstvo u jednom splitskom noćnom klubu.

U jednom ekstenzivnom tumačenju, kooperativnost pomagača možda poništava njegova nedjela, ali činjenica je da je policija rijetko tako blaga. Prisjetimo se samo slučaja ubojstva sa Zapadne obale u Splitu, kada je prijatelj ubojice oprao i obrisao nož kako bi uklonio tragove krvi.

Zatim je oružje ubojstva bacio u grmlje, a odmah nakon uhićenja policija ga je prijavila za sprječavanje otkrivanja počinitelja kaznenog djela. Nije mu pomoglo ni što je tek napunio 18 godina.

Međutim, procjena istražitelja o nepodizanju kaznene prijave nije dobro sjela nadređenima iz MUP-a koji su dobili pisanu pritužbu na takvo postupanje. Ravnateljstvo ne samo što je pisanim putem zatražilo objašnjenje, već su u srpnju i došli u Split te su osim u policiji bili i na Županijskom državnom odvjetništvu.

Iživljavanja na snimkama

Tamo su saznali da je Sandro Firić već optužen te da su za ostale opisane radnje zatraženi dodatni izvidi. U zahtjevu je uz Firićevu djevojku i Hrvoja N. navedena i osoba koja je vlasnik garaže na Klisu u kojoj je Mijatović ne jednom mučen i maltretiran.

Zato je napisano da se treba istražiti i desetak osoba zbog kaznenog djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda Branku Mijatoviću dva mjeseca prije ubojstva, i to u garaži na Klisu i na lokacijama u Dugopolju, Lećevici, Konjskom i Kaštel Kambelovcu.

Dio iživljavanja zabilježen je i na snimkama koje policija posjeduje, a u svima je navodno sudjelovao i Sandro Firić, za kojeg tužiteljstvo smatra da ga treba prijaviti i zbog protupravnog oduzimanja slobode Mijatoviću.

image
Optuženom za ubojstvo Sandru Firiću zatraženo je produljenje istražnog zatvora nakon podizanja optužnice 
Nikola Vilić/Cropix

Nadalje, traži se da se izvidi i njegova umiješanost u dilanje speeda koji je za njega trebao na ulici distribuirati sada pokojni Mijatović, ali ga je zaplijenila policija početkom ove godine. To je navodno bio i uzrok navodnog duga zbog kojeg je Mijatović u konačnici ubijen.

Policija izviđa i događaj s kraja prošle godine, kada su u Seget Vranjicu bježali pred policijom automobilom te je Firić imao pištolj koji je Mijatović odbacio kroz prozor. Uz to će se morati istražiti i prijetnje iz ljeta 2019. godine koje je, kao tvrde svjedoci, Sandro Firić uputio Mijatoviću.

Popravni ispit

Upitali smo i splitsku policiju provode li dodatne izvide, ali su odgovorili da su slučaj predali DORH-u i time nisu više nadležni izlaziti s informacijama u javnost. Njihova je nevoljkost u izjavama razumljiva jer nije lako priznati da si na popravnom ispitu za kriminalističko istraživanje krvnog delikta.

Ostaje vidjeti hoće li izvidi rezultirati prijavama ili će odvajanje od temeljne optužbe za ubojstvo rasplinuti taj dio slučaja do te mjere da nikada neće doći do kaznenog postupka protiv ijedne osobe koja je kumovala prikrivanju zlostavljanja i mučke smrti 32-godišnjaka iz Splita.

19. travanj 2024 16:14