StoryEditorOCM
ForumSNIMKA GA SPASILA

Mjesecima patio od migrena, a kad je na kraju otišao kod liječnika ostao u nevjerici! Muke mu prouzročio jedan obrok!?

Piše Vijesti SD
10. ožujka 2024. - 11:17

Pacijent (52) s Floride žalio se na stalne migrene koje nisu prestajale četiri mjeseca, a nisu mu pomagali ni lijekovi. Otišao je kod liječnika da bi otkrio da u mozgu ima parazita, odnosno dijagnosticirana mu je parazitska infekcija neurocisticerkoza.

Snimke su pokazale višestruke ciste u obje hemisfere njegovog mozga, kao i oteklinu za koju su stručnjaci za zarazne bolesti potvrdili da je rezultat svinjske trakavice koja je položila jajašca u njegov mozak i iritirala tkivo ispod njegove lubanje.

Vjeruje se da je do toga došlo jer nije jeo dovoljno pečenu slaninu. Liječnicima je rekao ranije da "više voli mekanu slaninu". Parazit je ušao u njegovo tijelo putem hrane, a iz crijeva u mozak je doputovao kroz krvotok.

Simptomi njegove bolesti ovise o tome gdje se i koliko cista nalazi u mozgu, iako najčešće uključuju zbunjenost, nedostatak pažnje prema ljudima i okolini, probleme s ravnotežom i višak tekućine u mozgu poznat kao hidrocefalus.

Oni se mogu početi javljati mjesecima ili godinama nakon infekcije, najčešće kada ciste počnu odumirati. 52-godišnjak je ubrzo izliječen, ciste su nestale, a migrene su se smanjile, donosi Daily Mail, a prenosi Dnevnik.hr.

26. travanj 2024 12:29