StoryEditorOCM
ForumBOMBARDIRANI SNOVI

Mladi palestinski umjetnik je došao u bolnicu al-Ahli kako bi kroz igru djeci odagnao misli s rata. Sada je mrtav

Piše vijesti sd
21. listopada 2023. - 19:01

U napadu na palestinsku bolnicu al-Ahli pognulo je više od 470 ljudi. Jedan od njih je 23-godišnji umjetnik Mohammed Sami, koji je, sklonivši se tamo od izraelskih napada, svoje posljednje dane posvetio igri s djecom, u pokušaju da im odagna misli od konstantne prijetnje totalnim uništenjem; što se na kraju i dogodilo.

Sami je sanjao o tome da jednog dana otvori umjetničku galeriju u Gazi. Nažalost, 17. listopada su nestali on i njegovi snovi, skupa s dobrim dijelom urbane infrastrukture, u kojoj su se njegova djela trebala smjestiti.

@nbcnews A Palestinian artist is shown playing with children in #Gaza ♬ snowfall - Øneheart & reidenshi

Internetom ovih dana kruže brojna videa na kojima se u al-Ahli bolnici vidi mnoštvo djece koja provode vrijeme u zabavi i obavljanju dnevnih aktivnosti, kao što su čišćenje i kuhanje. 

U danima koji su prethodili eksploziji, Izrael je naredio 1,1 milijun Palestinaca na sjeveru Gaze da se evakuiraju u južni dio Pojasa prije prijeteće kopnene ofenzive. Izraelska vojska je pritom izdala posebna upozorenja o evakuaciji za spomenutu bolnicu, prema Anglikanskoj crkvi koja upravlja medicinskom ustanovom. Štoviše, izraelska vojska je čak par dana ranije bombardirala ovu ustanovu.

U međuvremenu, nekoliko novinskih organizacija, uključujući Al Jazeeru, analiziralo je video snimke incidenta posljednjih dana kako bi bolje dokučili što se dogodilo. Zaključak? Izrael stoji iza napada.

27. travanj 2024 16:16