StoryEditorOCM
ForumBURNE REAKCIJE

Može li poslodavac prisiliti radnike na cijepljenje? Plenkovićevu najavu profesor s Pravnog fakulteta ocijenio "bizarnom"

Piše Davor Krile
2. srpnja 2021. - 20:41

Premijer Andrej Plenković je izazvao burne reakcije najavom kako će državne potpore tvrtkama u pandemiji ubuduće biti uvjetovane cijepljenjem njihovih vlasnika i radnika. Najžustrije su reagirali poduzetnici protestirajući protiv takve ideje, no to nije i jedini razlog za premijerovu brigu.

Stručnjaci za radno pravo, naime, tvrde kako je Andrej Plenković, premda je po struci pravnik, najavio prilično dvojbenu odluku, jer u nas ne postoji zakonski način da poslodavac prisili svoje zaposlenike da se cijepe, ako to ne žele.

Izvanredni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Viktor Gotovac, s Katedre za radno i socijalno pravo, drži kako je velika stvar što je hrvatska Vlada nabavila cjepivo svojim građanima i ponudila im ga besplatno, no uvjetovanje gospodarskih potpora primanjem cjepiva smatra prilično bizarnim. Riječ je o ljudima koji su već poprilično kažnjeni, odnosno ugroženi djelovanjem pandemije koja im je onemogućila normalno poslovanje, pa ih se ne treba još i dodatno kažnjavati.

Prijedlog je tim apsurdniji što ne postoji legalna metoda kojom poslodavac radnika može silom natjerati na cijepljenje. Time će Vlada, poručuje prof. Gotovac, sankcionirati poslodavca zbog nečega na što on objektivno ne može utjecati.

Ovaj stručnjak za radno pravo Vladi, stoga, preporuča da inicira zakon kojim će definirati zakonsku obvezu cijepljenja za sve hrvatske građane, na isti način na koji je to propisano za malu djecu. Država može penalizirati one koji se odbijaju cijepiti i na razne druge načine, no zbog svačije osobne neodgovornosti, a ne zbog neodgovornosti radnika koji su zaposleni u nečijoj firmi.

Viktor Gotovac procjenjuje da se Plenković iz politikantskih i demagoških razloga odbija izravno sučeliti s propagatorima necijepljenja i lobijima koji se protive imunizaciji stanovništva, čime država zapravo izbjegava obvezu kontrole i zaštite javnog zdravlja. Tu odgovornost premijer bi sad rado prebacio na poslodavce i kažnjavao ih ako na to ne pristanu, no oni ni u kojem slučaju nisu dužni umjesto njega vaditi kestenje iz vatre.

26. travanj 2024 10:13