StoryEditorOCM
ForumOPASNO STANJE

Mračna prognoza američkog stručnjaka: ‘Stiže krah. 2024. bit će godina najveće nesreće u našim životima‘

Piše vijesti sd
22. prosinca 2023. - 10:21
Učinak ekonomskog usporavanja osjećat će se od 12 do 14 godina, a prosječna osoba bit će bez posla šest mjeseci do dvije godine. Beskućnici u Los AngelesuFrederic J. Brown/Afp

Prelazak iz stare u novu godinu vrijeme je najrazličitijih prognoza, pa i onih ekonomskih i negativnih. Jednu od takvih iznio je američki financijski stručnjak Harry Dent. Iako uz postojeću inflaciju i recesiju nije teško biti pesimističan, Dent je otišao nekoliko koraka dalje najavljujući pravi globalni gospodarski krah.

- Umjetno tiskanje novca i deficiti od 2009. godine su bez presedana, tiskano je 27 trilijuna dolara u 15 godina. To znači da smo u opasnom stanju. Mislim da će 2024. biti godina najveće nesreće koju ćemo vidjeti u životu. Ja se molim za krah dok svi ostali nisu. Moramo se vratiti u normalu i moramo poslati poruku središnjim bankama - rekao je Dent za Fox.

image

‘Od 2009. godine tiskano je 27 trilijuna dolara‘, upozorava Harry Dent (ilustracija)

/Shutterstock

Jedan od najboljih američkih investicijskih stručnjaka rekao je da svoja predviđanja temelji na precijenjenim tržištima i pretjeranome trošenju na poticaje. Premda mnogi investitori u idućoj godini očekuju blagu recesiju, Dent je čvrsto uvjeren da će balon puknuti.

‘smrt burzovnog mešetara‘

Dent tvrdi je balon nastao krajem 2021. godine nakon vrhunca pandemije, a prvi znakovi uočeni su 2022. godine kada je Nasdaq pao za 38 posto.

- Ne slušajte svog financijskog savjetnika! Stvari se neće vratiti u normalu još nekoliko godina. A ovaj pad neće biti ispravak stvari, bit će gore nego 1929. ili 1932. I svatko tko je to prošao ubio bi svog burzovnog mešetara, tvrdi Dent i prognozira da će se nekretnine vratiti na najniže razine iz 2012.

"To je pad od 50 posto za prosječnu kuću koja je već pala 34 posto u prošloj krizi. To je više nego u Velikoj depresiji, više nego ikada u povijesti, to je ono što će najviše povrijediti ljude", rekao je Dent.

image

Američki investicijski stručnjak kaže da je balon nastao krajem 2021. godine nakon vrhunca pandemije (ilustracija)

Henry Nicholls/Afp

- Ako sam u pravu, bit će to najveći krah u našem životu. Vidjet ćete kako će krenuti i do svibnja će sve biti jasnije - ističe on.

Gledajući put Federalnih rezervi, Dent kaže da "nema šanse" za meko prizemljenje. On navješćuje deflaciju prvi put od 1930-ih i Dent tvrdi da američka središnja banka u rukama ima "slabo" gospodarstvo.

Depresija dublja od recesije

– Jedini razlog što će morati toliko stezati je taj što su previše stimulirali zbog covida. A prestanete s tim stezanjem, bit ćete u depresiji za godinu dana. Depresija ide puno dublje od recesije i završava u deflaciji, tvrdi financijski stručnjak i prognozira kako će se učinak usporavanja osjećati 12 do 14 godina.

On navodi da će se za to vrijeme povećati jaz u američkom društvu jer će bogati postajati bogatijima, a siromašni siromašnijima.

image

Dent tvrdi da američka središnja banka u svojim rukama ima "slabo" gospodarstvo (ilustracija)

Afp

- Prosječna osoba bit će bez posla šest mjeseci do dvije godine, a prosječna bogata osoba izgubit će od 50 do 80 posto akumuliranog neto bogatstva", završio je Dent svoju neveselu prognozu za Fox.

Financijski i ostali stručnjaci trebali bi je ozbiljnije pročitati i pokušati spriječiti najavljene trendove. Nebogati, "obični" ljudi iekonomski laici mogu se samo nadati da je ekonomski analitičar pogriješio.

image

Učinak ekonomskog usporavanja osjećat će se od 12 do 14 godina, a prosječna osoba bit će bez posla šest mjeseci do dvije godine. Beskućnici u Los Angelesu

Frederic J. Brown/Afp
25. travanj 2024 14:52