StoryEditorOCM
ForumPRESICA

MUP objavio jezive detalje: ‘Sam je pozvao policiju i priznao da je planirao ovo. Imamo i popis djece koju je htio likvidirati‘

Piše Ines Lukić/JL
3. svibnja 2023. - 14:24

Osmero učenika i zaštitar osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u središtu Beograda ubijeni su, a još sedmero je ozlijeđeno u srijedu ujutro kad je na njih pucao 14-godišnji učenik te škole Kosta K. koji je uhićen. Nakon ove nezapamćene tragedije u povijesti srbijanskog školstva u Vladi Republike Srbije održana je konferencija za medije koja je počela minutom šutnje za sve ubijene.

- U ime ministarstva prosvjete Republike Srbije izražavam najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sustav u novijoj povijesti. Tragedija koja se dogodila - osmero djece je nažalost izgubilo život kao i pripadnik osiguranja, dok su povrijeđeni učenici i nastavnica hospitalizirani. Djecu roditeljima ne može nitko vratiti. Događaj se odigrao oko 8.40 kada je učenik sedmog razreda izvršio ovaj bestijalni čin. Prsten osiguranja koji po našim procedurama jest normiran i predviđen za škole - funkcionirao je i video nadzor i pripadnik osiguranja je bio prisutan. On je tragično izgubio život na dužnosti. Bio je prisutan i policajac koji se nalazio u redovnom obilasku škole. Zahvalan sam zdravstvenim radnicima i molimo Boga da pomognu svima. Šestero djece je hospitalizirano i jedna nastavnica. Zahvalan sam i na hrabrosti nastavnika i svih onih koji su bili prisutni u školi. Tim psihologa je promptno pozvan kako bi se učenicima i roditeljima pružila podrška. Nezamislivo je kada vidite te scene kako je bilo toj djeci koja su doživjela strah - rekao je srpski ministar prosvjete Branko Ružić, prenosi Jutarnji.hr.

- Od sutra će nastava počinjati s minutom šutnje. Kao što znate, Srbija je također nažalost i dio onog svijeta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju. Evidentan je kancerogeni utjecaj videoigrica i zapadnih vrijednosti. Svima je jasno da je potreban krupan preokret i sustavno nalaženje rješenja. Kako ova tragedija ne bi prerasla u društveno prihvatljiv model ponašanja kakav je u zapadnim društvima. Mi smo imali i veoma sadržajan, emocijama nabijen razgovor i s predsjednikom Republike Aleksandrom Vučićem, s predsjednicom Vlade Anom Brnabić i naravno da ćemo danas kao Vlada izaći s još jasnijom slikom. Apel je da dozvolimo obiteljima preminulih da svoje najmilije isprate na miru i da svi oni koji u ovome vide - političko lešinarenje - trebali bi da se pogledaju u ogledalo - zaključio je Ružić.

Nakon Ružića medijima se obratila srpska ministrica zdravstva Danica Grujičić.

- Osmero djece i jedan čovjek su poginuli. Ne postoji mogućnost da se vrate. Dva dječaka su stabilni i van životne opasnosti, treća djevojčica je preživjela prostrjelnu ranu glave i ona je kritično. Za njen život se bore. Nastavnica je također u životnoj opasnosti. Izražavam sućut roditeljima koji su svoju djecu izgubili, koji su ih jutros ispratili u škole. Sa 40 godina radnog staža i 90-ih kad smo se nagledali svakakvih povreda ovo je moje najstrašnije iskustvo i kao liječnika, i kao čovjeka. Institut za mentalno zdravlje organizirat će dvije telefonske linije na kojima će se pružati psihološka pomoć - rekla je Grujičić.

- Ovo je ogromna tragedija koja izaziva tugu i bol - rekao je Milić pa iznio kronologiju stravičnog zločina.

- Oko 8.40 policiju je nazvala Ivanka Jovanović, prijavila je da je u školu ušlo dijete i da se puca. Zatim je zvao Kosta K. te je rekao da je pucao u više osoba. Ovom prilikom je stradalo 8 učenika, 7 djevojčica i 1 dječak. U istom događaju je ozlijeđeno 6 učenika, 4 dječaka i 2 djevojčice. Prošlo je 25 godina kako sam zasnovao radni odnos, bio sam na tisuće očevida, no ovo je nezapamćeno u cijelom društvu. Pitanje je ovo za cijeli sustav. Policajci su Kostu K. lišili slobode. Na licu mjesta pronađeno je oružje. Ovo je bilo planski i organizirano, planirao je zločin već mjesec dana. Motiv još nije utvrđen. Dva pištolja je uzeo iz stana svog oca. Pripremio je i 4 molotovljeva koktela - rekao je Milić pa pokazao fotografije koje su pronađene kod uhićenog dječaka.

- Ovo je bio spisak djece koju je planirao likvidirati. Nacrtao je i ulaz i izlaz u školu te, kako je sam rekao, odredio je prioritetne mete. Skica izgleda kao iz video igrice i horor filma, što ukazuje da je detaljno planirao kako ući u koju učionicu - rekao je Milić.

03. svibanj 2024 21:14