StoryEditorOCM
ForumDUJEMIĆEV ODLAZAK

Mušćet: Jedino pitanje koje se nametalo bilo je - koliko će od deset pjesama ‘Novih fosila‘ postati megahitovi. Od njih deset, deset je bilo hitova

Piše PSD
4. kolovoza 2020. - 21:59

Fenomen 'Novih fosila' komentirao je Bojan Mušćet, Dujmićev kolega, novinar i glazbenik.

Nešto više od dva sata hitova objavljenih na ove godine reizdanoj antologiji "Novih fosila" tek je šlag na torti te neuništive pop-formacije koja je u trideset dvije godine, sasvim sigurno, postala dio inventara svakoga hrvatskog doma.

Šlag je skupljen u najproduktivnijem razdoblju skupine, od 1977., kad je u grupu stigao mastermind hrvatskoga popularnog zvuka Rajko Dujmić, do 1990., kad se razišla postava sa Sanjom Doležal.

Jedanaest albuma, tri kompilacije, četvrto mjesto na Eurosongu s pjesmom "Poziv na ples" i milijunske naklade prodanih albuma u Europi (samo je u skandinavskim zemljama kompilacija "'Poziv na ples" prodana u četvrt milijuna kopija), rasprodani koncerti i serija ultimativnih hitova obilježili su najplodonosniji dio karijere "Novih fosila".

U tom razdoblju Rajko Dujmić bilježio je uspjehe i s drugim izvođačima, a europski tron osvojio je 1989. kad je skupina "Riva" s njegovom pjesmom "Rock Me" osvojila prvo mjesto na Eurosongu.

"Novi fosili" postali su glazbena, diskografska i poslovna institucija koja je diktirala trendove, neprestano proširivala krug poklonika i rušila rekorde u prodaji ploča.

Njihovi albumi prodavali su se u više od pola milijuna kopija, jer svaki je bio napravljen po načelu kompilacije – od deset pjesama, deset je bilo hitova.

Jedino pitanje koje se nametalo bilo je: koliko će od tih deset pjesama postati megahit. Barem su četiri pjesme sa svakog albuma protutnjale radijskim postajama i duboko se urezale u kolektivnu memoriju slušatelja s ovih prostora.

Trademark izraza "Novih fosila" temeljio se na izraženoj melodioznosti, zaraznim refrenima, ženskom vokalu s naglašenim pozadinskim višeglasjem, što je bio novum kad su krenuli u osvajanje tržišta, razgranatom aranžmanskom strukturom (što je opet Dujmićevo djelo, koji se, osim kao skladatelj, pokazao i izvrsnim aranžerom i producentom) i tekstovima u kojima se umjesto ljubavnih poštapalica pojavljuju stvarni ljudi, realni odnosi i životne priče, za što su bili zaduženi vanjski suradnici "Novih fosila": Dea Volarić, Momčilo Popadić, Mario Mihaljević, Zrinko Tutić, Nenad Ninčević, Stevo Cvikić i drugi.

Rajko Dujmić je putem "Novih fosila" uistinu stvorio nisku hitova koji su obilježili građanski dio ne samo Hrvatske, nego i regije, a njihova popularnost nerijetko se širila dalje pa su turneje po Sovjetskom Savezu bile učestale.

Nisu bezrazložne usporedbe "Novih fosila" s grupom ABBA, s tom razlikom da su u švedskom kvartetu dvojica skladatelja silne glazbene erudicije stvarala bezvremenske pop-hitove, a u "Novim fosilima" bio je samo jedan.

"Novi fosili" bili su bend za sve generacije, instantno dopadljivi, ali daleko od banalnosti, bend koji je zabavnoj glazbi osigurao ozbiljan kontekst i bend koji je kvalitativni benchmark odmakao od festivala prema koncertima, a uspjeh prema učestalosti radijskog emitiranja.

Sanja Doležal, Marinko Colnago i Vladimir Kočiš Zec ostali su posljednji "Novi fosili" iz tog razdoblja. Bend je imao još jednu reinkarnaciju s drugim pjevačicama i glazbenom postavom, a bio se i ujedinio u najpoznatijoj postavi za veliku turneju i live album, podsjetivši na razdoblje kad su dominirali radijskim valovima, gramofonima i pozornicama.

U sredini tog razdoblja, grupa je pretrpjela dva šoka od kojih se mnogi ne bi oporavili. Najprije je bend napustila glavna vokalistica Đurđica Miličević Barlović (preminula je 1992.), a poslije je umro lider benda, bubnjar Slobodan Momčilović Moka.

Zamijenio ga je Nenad Šarić, koji je, nažalost, kasnije također preminuo. Sad im se pridružio Rajko Dujmić i sigurno je kako stvaraju nezaboravnu glazbu za neko drugo doba.

30. travanj 2024 14:24