StoryEditorOCM
ForumIMA LI KRAJA?

Muškarac iz Splita (58) dobio koronu drugi put u osam mjeseci. Imunolog objašnjava kako se to dogodilo i zašto misli da će 2022. prestati pandemija

Piše Vinko Paić
18. kolovoza 2021. - 21:00

U Hrvatskoj su u protekla 24 sata zabilježena 524 nova slučaja zaraze koronavirusa, od čega je na području Splitsko-dalmatinske županije njih 130.

Među njima je i 58-godišnji Splićanin (podaci poznati redakciji) koji je čak drugi put u osam mjeseci pozitivan na Covid-19.

Prvi je put virus dobio početkom godine i bio prikovan za krevet gotovo dva tjedna, a ovaj su put teži simptomi izostali i da se nije testirao, jer su se nedavno zarazili drugi ukućani, vjerojatno ne bi ni posumnjao na to da ima koronu.

Splićanina koji se nakon prvog preboljenja nije cjepio računajući da je stekao antitijela pozitivan je nalaz poprilično iznenadio, a imunologa Zlatka Trobonjaču pitali smo koliko je moguće da se netko zarazi koronom dvaput u manje od godinu dana.

image
COVID odjel na infektologiji bolnice Križine.
 
Duje Klaric/Cropix

- Prvo da kažem kako nijedno cijepivo nije sto posto učinkovito što znači da neće zaštititi sve ljude ako dođu u kontakt s virusom u nekom određenom razdoblju. Kako to radoblje prolazi tako i koncentracija antitijela opada te je i mogućnost zaraze sve veća. To se isto događa i s onim ljudima koji su preboljeli koronu i stekli imunitet protiv virusa, kaže imunolog.

- U slučaju gospodina iz Splita, on je prvo prebolio izvorni (kineski) oblik virusa ili alfa (britanski soj), koji su drugačiji od delta soja. To konkretno znači da imunitet kojeg steknete nakon preboljenja bolesti, odnosno antitijela, počinju opadati nakon otprilike deset mjeseci i to za čak 50 posto. Tako da me uopće ne čudi što je gospodin opet dobio Covid jer mu je razina antitijela bila niska, a vjerojatno se tu sada radi o delta soju. Dakle, dva su faktora bitna koja su dovela do reinfekcije: protok vremena tijekom kojeg pada koncentracija antitijela kao i to što novi delta soj nije identičan onom soju protiv kojeg je gospodin stvorio antitijela. Treba kazati i da su šanse za reinfekciju kod delta soja čak dva i pol puta veće ako ste prethodno preboljeli neki drugi oblik koronavirusa, govori Trobonjača.

image
Profesor Zlatko Trobonjača
 
Matija Djanjesic/Cropix

Pitamo ga i za slučajeve gdje su se neki cijepili s dvije doze i ipak dobili Covid.

- Ako su drugu dozu dobili nakon tri tjedna tada cjepivo štiti na razini od otprilike 40 posto. Pokazuju to nova istraživanja provedena u Izraelu. A ako ste drugu dozu primili nakon dva i pol do tri mjeseca, onda je zaštita na razini od oko 80 posto, što je slučaj u Engleskoj.

Slijedi li nam četvrti val?

- I španjolska je gripa išla u četiri vala. H1N1 virus koji je uzrokovao tu gripu još uvijek je s nama i uzrokuje sezonsku gripu. Ako će sve završiti na delta soju, moja je pretpostavka da će se pandemija suzbiti na minimalnu razinu do Nove godine. Ako se pojavi novi soj to će se produžiti. Neminovno je da će se novi sojevi događati i širiti svijetom, sad ih ima na stotine tisuća, teško ih je iti pobrojati. Moguće da će neki od njih mutirati i da će virus opstati. No kako će nas imunitet od preboljenja ili cijepljenja štititi od nekih težih oblika, vjerujem kako će se s vremenom ova bolest svesti na sezonsku epidemiju hunjavice. Moguće da će se to stabilizirati već u 2022. godini. Broj novih slučajeva u Hrvatskoj u ovom je trenutku sigurno puno veći jer ima mnogo njih koji koronu dobiju kao običnu prehladu pa niti ne idu liječniku, zaključuje imunolog Trobonjača.

11. srpanj 2024 04:02