StoryEditor
ForumPROBLEMI SE NIŽU

Na područjima pogođenima potresom skočio broj zaraženih koronavirusom. Epidemiologinja kazala kad bi se moglo očekivati popuštanje restriktivnih mjera

Piše Anita Belak Krile
9. siječnja 2021. - 16:03
Ranko Šuvar/Cropix

Na području pogođenom potresom danas je skočio broj zaraženih od koronavirusa. Jučer je Sisačko moslavačka županija imala 54 novozaražene osobe, danas ih je 126. 

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Iva Pem Novosel, apelirala je na građane Sisačko moslavačke županije, da u nevolji koja ih je snašla ne zaborave, koliko god je to moguće, poštivati epidemiološke mjere kako se COVID ne bi proširio.

- U području zahvaćenom potresom, pridržavanje mjera je očito popustilo, ali to je i nama epidemiolozima i svim ljudima razumljivo s obzirom na situaciju. Apeliram na sve osobe koje idu kao volonteri ili kao pripadnici žurnih ekipa da se nastoje pridržavati mjera zbog vlastite sigurnosti i zdravlja. U takvim uvjetima na terenu gdje je grupiranje koje je teško kontrolirati povećan je rizik od zaraze koronavirusom tako da te osobe podsjećamo da nose masku i da pokušaju održavati razmak – kazala je Iva Pem Novosel za televiziju N1.

Podsjeća kako bi u kolektivnom smještaju u Petrinji, Glini i Sisku morao postojati propisani razmak.

„Svi koji borave u zatvorenom prostoru neka ne zaborave na prozračivanje. Također apeliramo na žurne snage da kada im se na terenu ponudi cijepljenje, da to svakako prihvate jer će ih to cjepivo kroz neko vrijeme zaštiti - istaknula je Novosel.

Što se tiče cijepljenja protiv koronavirusa, navela je da su sve dosadašnje nuspojave bile blage. 

“S obzirom na već solidan broj procijepljenih osoba,  do sada smo zaprimili oko 25 nuspojava, što je na broj cijepljenih osoba poprilično mali broj. Većinom se radi o onim očekivanim blagim nuspojavama, bolnost na mjestu uboda, oteklina i svega je par osoba imala simptome bolova u mišićima, glavobolje i povišenu temperaturu. Nekoliko zdravstvenih osoba imala je pojavu osipa”, pojasnila je Novosel, dodajući da se ove nuspojave javljaju i kod drugih cjepiva.

“Bio je jedan slučaj koji nije bio uzročno-posljedično vezan s cjepivom, jedan smrtni ishod koji je samo vremenski bio podudaran kod jedne starije osobe s brojnim komorbiditetima i teškim zdravstvenim stanjem i teškim bolestima, tako da to ne povezujemo s cjepivom”, dodala je Novosel.

Komentirala je i kada bi se moglo očekivati popuštanje restriktivnih mjera.

“Kad već polovica ili više od polovice bude procijepljena, uz osobe koje su preboljele prirodnim putem infekciju, vjerujem da ćemo kroz dogledno vrijeme moći očekivati nešto mirniji život”, istaknula je Novosel za N1.

Izdvojeno

06. ožujak 2021 21:37