StoryEditorOCM
ForumREPORTERI TRAŽILI SEZONSKI POSAO NA MORU, EVO NA KAKVE SU PONUDE NALETJELI

Na slobodne dane uglavnom možete zaboraviti, s plaćom se nećete baš obogatiti, neki bi vam plaćali 'na ruke', a za druge je bitno i kako ste građeni...

Piše JL
29. lipnja 2019. - 22:06
repo

Uz 15.611 odobrenih kvota za strane radnike u turizmu, domaći su ugostitelji prošli tjedan zavapili za dodatnom radnom snagom tvrdeći da im nedostaje još pet tisuća radnika. Vlada ih je uputila na 1600 dostupnih domaćih radnika na listi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a onda popustila pod pritiskom i dopustila dodatnih 2000 radnih dozvola za strance u turizmu

Situacija je alarmantna, sezona samo što nije uzela puni zamah, strani radnici stižu na kapaljku, a domaći su u Njemačkoj, Irskoj i Austriji. Prošli smo stoga vrelo raznih oglasa za sezonske poslove, od grill majstora, pomoćnih konobara i animatora do masera na plaži, te se poslodavcima predstavili kao više ili manje iskusni sezonski radnici u potrazi za dobro plaćenim poslom. Računali smo da bi “suša” radne snage mogla natjerati naše ugostitelje da se otimaju za zaposlenike nudeći im veće plaće i beneficije, a evo na kakve smo ponude naletjeli.

  • Matea

Kuharica u restoranu, Rovinj

Pozicija kuharice u obiteljskom restoranu u Rovinju. Odlično, bar znam da nikada neću biti gladna, pomislila sam. Ugodni glas, pretpostavljam starijeg gospodina, javlja se s druge strane.

- Dobar dan, zovem u vezi s oglasom za posao kuharice.

- Dobar dan, sunce, otkud zovete - upita vlasnik.

- Iz Zagreba - odgovaram.

- Tako daleko... a joj.

- Kako to mislite daleko, pa to je samo nekoliko sati vožnje?

- Ma da, ali, znate, mi tražimo lokalca.

Ostala sam u šoku. Sezona je već debelo otpočela, oglas su objavili na svim portalima za posao, a ipak ne bi primili nekoga iz drugog grada, u čemu je problem?

- Znate, Rovinj vam je turističko središte - odgovara on - teško nam je naći smještaj za radnika. Ja ga osobno nemam, a ne mogu vam priuštiti apartman. Osim toga, već imam nekog dečka iz Rovinja koji bi možda mogao raditi.

Nisam to mogla pustiti na miru pa sam nastavila razgovor.

- Znači, vi ćete mene diskriminirati samo zato što nisam iz Rovinja, a što ako sam ja iskusnija od vašeg lokalca, zar vam to nije važnije?

Na to se vlasnik nasmijao i odgovorio:

- Ma je, ali stvarno vas nemam gdje smjestiti. Najbolje vam je da nazovete HZZ i da vam oni pomognu. U Rovinju se traži puno radnika, možda vam oni mogu pomoći. Želim vam svu sreću.

Tako sam prvi put, ni kriva ni dužna, dobila odbijenicu, ali hajde, bar mi je čovjek na kraju poželio sreću, koja će mi svakako trebati.

Pomoćni grill majstor, Punat, Krk

Nakon propalog pokušaja idem dalje, ovaj put na otok. Da vidimo hoću li ovdje imati više sreće. Ovaj put restoran traži pomoćnog grill majstora. Za ovu poziciju odlučila sam se predstaviti kao početnica bez iskustva. Ipak, preživjela sam šest godina u Zagrebu, sama sam si kuhala svaki dan, pa koliko teže od toga može biti.

- Imate li radnog iskustva - pita muškarac s druge strane.

- Pa, i ne baš, ali već šest godina si sama kuham, tako da nešto i znam - odgovaram.

Nakon kratkog razgovora ipak mi ponudi posao. Za posao pomoćnice nudi plaću od 7000 kuna, uz 10-satno radno vrijeme, sve je prijavljeno i na račun se isplaćuje cijela plaća, a na kraju sezone svim radnicima isplaćuje bonus od 2000 kuna pa naviše. Smještaj je u neposrednoj blizini restorana, a sobu s krevetima na kat dijelim s tri kolegice.

- A slobodni dan?

- I nemate ga baš. Znate, sezona je, ali imate pauzu od sat i pol, a svaki dan imate dio dana slobodan tako da je to to.

Dobro, nema veze, pauze i slobodni dijelovi dana mogu proći. I taman kad sam pomislila da je sve to u redu, uslijedilo je jedno neobično pitanje:

- Rekli ste da imate 25 godina, znam da se to dame ne pita, ali jeste vi malo punija dama ili...?

- Kako, molim, zašto je to relevantno - upitala sam sva u šoku.

- Ma, ne, nije baš, ali čisto da znam tko bi mi došao, a i, znate, smješteni ste s tri kolegice u sobi s krevetima na kat.

- Pa nisam punija, normalnog sam izgleda, valjda - odgovaram.

Nisam baš sigurna da je pitanje imalo veze s krevetima, ali pristojno sam odgovorila da nemam nikakvih problema s krevetima na kat. Nakon toga mi je vlasnik zahvalio na razgovoru i rekao da mu, ako sam zainteresirana, pošaljem CV sa slikom pa ćemo se čuti za dalje. Što će mu slika i moje tjelesne dimenzije, zaključite sami.

Hostesa, Zrće, Novalja

Godinama slušam priče kolegica koje su na ovakvim poslovima u mjesec dana zaradile i više od 10.000 kuna pa da vidimo što ja mogu dobiti. Nazvala sam jedan od klubova na najpoznatijoj party destinaciji Jadrana, Zrću.

Na telefon mi se javila voditeljica koja je zvučala kao da su joj sve lađe potonule. Nakon mog upita u roku od pet minuta ispričala mi je sve. No, od mene nije tražila ništa. Očekivala sam da će me pitati jesu li mi mjere 90-60-90 i imam li dugu plavu ili smeđu kosu, no ništa, čak me nije pitala ni koliko godina imam.

U kratkom razgovoru ponudila mi je smještaj koji je 15 minuta udaljen od kluba, uz osigurani prijevoz do kluba, dnevnicu od 300 kuna, što bi na kraju mjeseca dovelo do plaće od 9000 kuna. Jedino što ne nude je besplatan obrok, nego hranu po cijeni od 25 kuna možeš kupiti u obližnjem restoranu i to ti se skida s plaće.

- Što je s prijavom?

- Možete raditi preko studentskog ugovora ili na ugovor o radu na određeno. Pola plaće vam se isplaćuje na račun, pola na ruke, ali ne znam vam točno reći o kojim se iznosima radi.

- Koja su moja zaduženja?

- Nije vam to ništa komplicirano, većinu dana dijelite letke, a ponekad u pratnji konobara gostima donosite piće.

- Imam li pravo na slobodni dan?

- Radite u dvije smjene od 15 do 19 i od 22 do 3 ujutro.

- Da, ali imam li pravo na slobodan dan - ponovno sam upitala.

- I ne baš - odgovara.

- Kako to mislite - ne baš?

- Ako vidite da više ne možete, onda smijete zatražiti slobodan dan.

- Hoću li ga onda dobiti ili ne?

- Morate se prije toga dogovoriti s kolegicama. Ako ostalim curama odgovara da si uzmete slobodan dan, onda možete.

Sobarica u hotelu, Poreč

Ugledni lanac hotela traži sobaricu. Prema oglasu, ne traže prethodno radno iskustvo i nude plaću od 4500 do 5000 kuna, kažu ovisno o tome kako prođete na provjeri.

Javlja mi se mlađi glas voditelja sobarica i bez imalo oduška kreće s nabrajanjem uvjeta. Plaća je kao što stoji u oglasu, sobarice su smještene u trokrevetnim sobama, svi radnici imaju dva topla obroka, radi se isključivo u jutarnjim satima od 6 do 14, a jednom tjedno postoji dežurstvo kada jedna radnica mora biti na raspolaganju cijeli dan. Slobodnih dana nema, a jedna sobarica nakon zajedničkog uređenja predvorja, restorana i bara dobiva svoj kat na kojem ima 15 soba.

Pitam što se događa u slučaju da je smjena gostiju u svim sobama gdje treba napraviti generalno čišćenje.

- To vam se rijetko događa, a i nisu to neke generalke. Potrebno je samo promijeniti posteljinu, malo počistiti kupaonu i u slučaju da su u sobi bila djeca obrisati otiske prstiju.

- Znači, i dalje sve radim sama?

- Ma ne, ako baš dođe do takve situacije, dobijete još jednu kolegicu, ali nikad se ne dogodi da imate više od pet soba u kojima treba sve složiti. Najčešće morate promijeniti ručnike i pospremiti krevet.

Sobarica na kruzeru, Splitsko-dalmatinska županija

Rad na brodu, naravno, pomislila sam, moraju nuditi dobru plaću. Iz drugog pokušaja javlja mi se ljubazna vlasnica i ni s čim izazvana kreće s jadanjem što je sve dosad prošla.

- Trenutačno imamo sobaricu, ali trebat će nam nova od kolovoza pa nadalje. Morate biti svjesni da je riječ o 40-metarskom brodu koji ima 35 kabina s elitnim gostima koji očekuju da ih svaki zaposlenik animira. Morate dobro znati engleski jezik i uvijek biti spremni komunicirati s njima.

- U redu - odgovaram - komunikativna sam, mlada i s engleskim sam na ti, ali nemam iskustva u ugostiteljstvu.

Na to je malo zastala, ali ipak odgovara kako bi pristala uzeti i neiskusnu osobu.

- Slobodni dan?

- Dijete drago, na brodu ste, nema ti tu slobodnih dana.

Znači ništa, no uvjerava me kako nude plaću od 1100 eura plus bakšiš koji može varirati od 50 do 400 eura, ovisi o raspoloženju gosta.

- Kako sobarica može dobivati bakšiš?

- Pa, ne odrađujete baš uvijek posao sobarice, ponekad ste i za šankom dok se konobar odmara, a tijekom ručka i večere također morate pomoći.

- Znači, tražite katicu za sve?

- Tako nekako, iako je vaš primarni posao sobarice, ali morate biti spremni svima pomoći.

  • Filip

Konobar na Lastovu

- Halo, zovem u vezi s oglasom - kažem.

Riječ je o poslu konobara u ribljem restoranu na Lastovu. Ženski glas na drugoj strani odgovara da mogu poslati CV na mail jer uvijek traže kvalitetne konobare i odmah pita za iskustvo. Kažem da sam radio dvije sezone u Zadru.

- U ribljem restoranu?

- Pa, ne baš u ribljem restoranu, ali smo, između ostalog, posluživali i ribu - vadim se nabrzinu. Ako se panirani oslić kvalificira kao riba.

- Gledajte, mi smo fini riblji restoran, evo, neki dan su nam tu bili gospoda Lovren i Vrsaljko - pohvalila se.

Finoću restorana nisu skrivali ni u oglasu gdje navode da se od konobara očekuje “pratnja gosta do stola i pridržavanje stolca pri sjedanju”. Nego, pitam, kolika je plaća, uvjeti rada. Imam li smještaj, ipak dolazim iz Zagreba na Lastovo? Hoće li mi dnevni obroci biti osigurani?

- Plaća vam je šest tisuća kuna - odgovara.

- Molim vas, u tako galantnom restoranu. Kako to da je plaća debelo ispod zagrebačkog prosjeka? Pa, mislio sam da je nestašica radne snage.

- Ali vi ne radite za plaću, nego za manču - brzo dodaje.

- A kolika je manča?

- Dvije.

- Tisuće?

- Da.

- Dnevno?

- Da, ali to dijelite s ostalim konobarima. U prosjeku je to između 300 i 500 kuna dnevno. Osigurani su vam smještaj i jedan obrok dnevno. Čujte, pošaljite mi CV na mail pa ćemo se čuti - brzo odgovori i prekida liniju.

Spasilac na hotelskom bazenu, Lošinj

Mogao bih se okušati kao spasilac, ali vidim da u online prijavi traže da se priloži slika. Nisam David Hasselhoff, ali ništa me ne stoji da barem nazovem i pitam za plaću i uvjete rada. Zovem kadrovsku službu hotela i kažem da je u vezi s oglasom za posao spasioca.

- Imate licencu - pita muški glas

Ostao sam malo zatečen. Ispada da je za posao spasioca, osim isklesanog tijela, potreban i položeni ispit o osposobljenosti, a traže i C1 poznavanje engleskog jezika. Ali što onda nude zauzvrat?

Kaže da je satnica 35 kuna, radi se osam sati dnevno u smjenama, a jedan dan u tjednu je slobodan. To dođe na 6700 kuna mjesečno. Naravno, dodaje, ako treba ostati koji sat dulje, to mi ne bi trebao biti problem. Ostanem li tri mjeseca u komadu, zaslužio sam bonus u iznosu od 600 kuna, a osigurani su mi smještaj, dva obroka dnevno i povrat novca za putnu kartu. Spasioci su smješteni u kampu, po dva-tri u svakoj kamperici.

- U oglasu piše da je posao spasioca i održavanje, čišćenje bazena - pročitam mu.

- A ne, vaš posao je nadgledanje bazena i pomaganje kupačima, nikakvo čišćenje bazena - demantira.

Maser na plaži, Jelsa na Hvaru

Naravno, u glavi mi je slika kako raznim uljima mažem preplanulo tijelo mlade Čehinje, ali u realnosti bih na ležaju vjerojatno imao dlakava leđa sredovječnog Nijemca. U oglasu piše da se traži “maser m/ž za rad na plaži”. Javlja mi se vlasnica i kaže da, nažalost, ne primaju muškarce, samo žene.

- Razumijete, to nam je zbog smještaja. Sve su cure u istom stanu pa ne bih baš...

- Razumijem, hvala.

Šanker, Novalja, Pag

Rad na šanku. Vlasnik se javlja i odmah govori da je popunjeno mjesto, ali onda se predomisli pa dodaje da mu to nije baš sigurno.

- Dečko bi trebao doći u nedjelju, ali ništa im ne vjerujem dok ne dođu. Već sam dvojicu tako dogovorio, a onda se oni ne pojave i ne javljaju se na mobitel. Strašno neodgovorno - žali se gazda.

U čemu je problem? Naravno, tvrdi da ne zna. Plaća je sedam tisuća kuna, a posao šankera podrazumijeva kuhanje kave, pripremanje sokova i sladoleda za konobara koji trči terasom i raznosi ih. Poznavanje jezika za šankera nije potrebno, ali od konobara se očekuje engleski obvezno, a njemački i talijanski je samo plus, prepričava mi gazda. Pa što to ljude odbija, šankerski posao ne djeluje zahtjevno, a plaća je gotovo tisuću eura, mislim. Radi se u smjenama?

- Ne, radimo svaki dan od 10 ujutro, kada otvorimo lokal, do ponoći kada zatvaramo, naravno i dok sve pospremimo i poredimo - kaže vlasnik.

- Aha...

- Imate dnevno pauzu od sat do dva. Nije to ništa naporno, imao sam posljednju godinu dvije cure koje su to radile bez problema - uvjerava me vlasnik. Osigurani su smještaj i čak tri obroka dnevno. Vlasnik obećava da će me nazvati ako mu se opet radnik predomisli. Možda bolje ne, mislim.

Pomoćni kuhar, Lumbarda, Korčula

Nazvao sam restoran na Korčuli koji, prema oglasu na HZZ-u, traži konobara i pomoćnog kuhara. Javlja mi se mladi glas i pita za što me zanima. Vidio sam već što se traži za konobara i šankera pa odgovaram da sam zainteresiran za poziciju pomoćnog kuhara. Imam li iskustva? Pa, ne baš, ali koliko težak može biti posao pomoćnog kuhara? Narezao sam luk, skuhao tjesteninu, ispekao roštilj stotinu puta. Eto, to su moje kvalifikacije.

- Nama iskustvo nije presudno, svi smo mi mladi pa ako si spreman učiti, nema problema - odgovara mladi glas.

Plaća? Kaže šest do sedam tisuća kuna. O čemu ovisi, pitam.

- Ovisi o tome koliko si vrijedan, koliko možeš biti dio ekipe, kako se dobro snađeš i uklopiš - uvjerava me vlasnica.

- Nisam siguran bih li radio za šest tisuća, mislim da mogu pronaći i bolje.

- Tko kaže da bi radio za šest, možda baš ako se iskažeš...

- A što ako se jako trudim i dobro obavljam svoj posao, ali se, na primjer, konobar i ja ne podnosimo?

- Gledaj, ne odlučujem o plaći samo ja, nego i glavni kuhar. Ako on odluči da si zaslužio sedam, dobit ćeš sedam - tješi me ona.

Uz to, smještaj je osiguran za radnike u apartmanima tik uz plažu. Radi se u smjenama od 7 do 15 i od 15 do 23 sata, ali pomoćni kuhar nema manče koju zarađuju konobari.

06. travanj 2024 09:28