StoryEditorOCM
ForumHRVATSKE ‘SIJAMKE‘

Na svijet su došle prerano, sa spojenim donjim dijelom prsnog koša, zajedničkom jetrom i crijevima. Valentina i Kristina danas slave treći rođendan!

Piše PSD
16. siječnja 2022. - 20:15

Prve hrvatske sijamske blizanke Valentina i Kristina Tambolaš iz Bušetine nadomak Virovitice slave treći rođendan – javlja "Večernji lst".

– Ljepotice naše... neka vam je sretan rođendan... žele braco, seka, tata i mama – napisala je njihova majka Marija na Facebooku, uz fotografiju s rođendanskom tortom u obliku dva spojena srca.

Da je Marija Tambolaš slušala liječnike, prve hrvatske sijamske blizanke možda ne bi ni došle na svijet. No, ta hrabra mlada žena nije dvojila, a njezine su djevojčice na kraju postale – čudo sa zagrebačkog Rebra. Pothvat kojim su u proljeće 2019. uspješno razdvojene upisao je hrvatske liječnike u sam svjetski vrh medicine.

Valentina i Kristina rođene su u 33. tjednu, sa spojenim donjim dijelom prsnog koša, zajedničkom jetrom i crijevima. Na svijet su, dakle, stigle gotovo dva mjeseca prerano pa su odmah nakon rođenja u KB-u Sveti Duh oživljavane i premještene na Rebro, gdje su održavane na životu s nezrelim plućima i crijevima. Kada su s mjesec i pol završile na operacijskom stolu, 2. ožujka, djevojčice su zajedno težile tri i pol kilograma.

Koliko je njihovo razdvajanje senzacionalan zahvat, svjedoči i činjenica da je Švicarska u 30 godina uspješno razdvojila samo dva para sijamskih blizanaca. Prema statistici, jedan par sijamskih blizanaca rađa se na svakih 250.000 porođaja, a od 40 do 60 posto njih su mrtvorođenčad. Češći su kod ženske nego kod muške djece. Uspješno je do danas razdvojeno između 200 i 300 takvih blizanaca u svijetu.

29. travanj 2024 17:56