StoryEditorOCM
ForumU ZADNJA 24 SATA

Nacionalni stožer objavio nove podatke: u Hrvatskoj danas potvrđeno još 86 slučajeva zaraze koronavirusom

Piše PSD
16. srpnja 2020. - 14:37

Prema novim podacima Nacionalnog stožera u Hrvatskoj je danas 86 novozaraženih koronavirusom.

- Danas je 143. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. Broj pozitivnih osoba od 25.2. je 4039. Od toga je u 24 sata 86 novodijagnosticiranih osoba. Ukupno se oporavilo 2729 osoba, od čega u 24 sata 934 osobe, 13 više nego jučer, a oporavljenih kod kuće je 87 više nego jučer - poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

U posljednja 24 sata nema preminulih, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Od današnjih pozitivnih je njih preko 74% iz samoizolacije pa nisu dalje širili virus. Od zdravstvenih djelatnika aktivno je 82, a u samoizolaciji ih je 487, odnosno 21 manje nego jučer.

Svakodnevno razmatramo i donosimo selektivne mjere s obzirom na epidemiološku situaciju. Najkraći put do suzbijanja epidemije je pridržavanje nužnih mjera i preporuka epidemiologa. Stoga moloim građane za strpljenje i odgovorno ponašanje. Zahvaljujemo svima koji svojim primjerom upućuju na to kako se trebamo ponašati, rekao je Beroš. 

Novinari su Stožer upitali o problemima s unosom brojki novooboljelih, zbog čega se pojavila razlika u priopćenom broju oboljelih.

- Od početka epidemije dnevno izvještavamo o broju novooboljelih na temelju e-platforme HZZO-a u koju svi čim završe test, upisuju rezultat. Tako promptno dobivamo informacije o novooboljelima. Dogodilo se od četvrtka da platforma u koju upisuje laboratorij Istarske županije iz tehničkih razloga zakazala pa nismo dobivali informacije, što smo uočili tek u nedjelju. Pronašli smo grešku i počeli to ispravljati. Podaci od ponedjeljka do danas su precizni i točni što se tiče Istre. One od četvrtka do nedjelje nismo objavili sada kao novooboljele, te podatke ćemo uskladiti s našim podacima i te 34 osobe ćemo zbrojiti sa svima ostalima i objaviti precizno točne podatke. Slično se dogodilo i sa PGŽ. Oni danas imaju nulu, ali mi izbvještavamo o 13 jer dva dana nije radila platforma za upis. Moramo provjeriti što sa tehnikom ne valja. Sada ćemo pažljivo pratiti funkcioniranje platforme u svim žuipanijama i nadamo se da se ova situacija neće ponoviti, rekao je Capak, a dodao i da ne zna jesu li organizirane kontrole i nadzori mjera koje su na snazi od jučer.

Ministar zdravstva Beroš je odgovarao na pitanje novinara o dugu od milijadru kuna veledrogerijama.

- Pitanje dugova nije od jučer, mi kao odgovorna vlada želimo razgovarati o tom kontekstu. Jutros je u Vladi bio sastanak. Prvi sastanak s predstavnicima veledrogerija će biti u ponedjeljak, drugi u srijedu i naći će se nekakvo rješenje. U budućnosti treba promišljati adekvatnu politiku primjene lijekova u RH za dobrobit bolesnika, ali i rješenje koje će omogućiti financijsku održivost sustava. Pacijenti trenutno ne trebaju biti zabrinuti. Napravit ćemo sve da se dugovi riješe i da se u budućnosti ne generiraju ovakvi dugovi, rekao je Beroš.

- Dugovi ne rastu samo u posljednjih 6 mjeseci nego duži vremenski period. Covid epidemija je doprinijela disbalansu u plaćanju. U odgovoru zdravstvenog sustava na epidemiju nismo pružali usluge osim hitnih, danas pokušavamo odgovoriti na drugi način ali ne možemo zanemariti da je virus još uvijek među nama. Mnoge ustanove smanjuju liste čekanja koje su nastale i tako ćemo nastaviti i ubuduće. Bolnički sektor nije jedini koji generira dugove, tu je i primarni sektor. Čeka nas ozbiljna reforma zdravstvenog sustava. 

- Traženje je jedno, mogućnosti druge, ali nastojat ćemo naći određeni kompromis tijekom idućeg tjedna. Trebat ćemo težiti sustavnim rješenjima. Jedino tako ćemo u budućnosti biti financijski održivi i pružati kvalitetne zdravstvene usluge. Jutros sam i premijeru predložio određena rješenja.

Capak je odgovorio na pitanje o brojnim štićenicima domova za starije kojima nije dozvoljen izlazak iz doma ili posjet obitelji.

- Prioritet je zaštititi zdravlje štićenika domova za straije jer su oni najranjiviji. Nema zdravlja bez psihičkog zdravlja i njima je važno da ih obitelj posjeti i vidi i da izađu van. Neki domovi imaju mogućnost i infrastrukturu, a neki nemaju. Zbog toga mi iz zdravstvenog sustava trebamo to pažljivo iskomunicirati s ravnateljima domova i sa Ministarstvom. To je u tijeku, rekao je Capak. 

- Situacija je različita od doma do doma. Neki imaju svoje dvorište gdje štićenici mogu slobodno izaći. Tu ne bi bio problem organizirati posjete, ali ima i takvih kad izađete iz doma, da ste na ulici i možete doći u opasnost i biti u kontaktu s ljudima koji šetaju tim dijelom grada. Danas imamo sastanak sa svim načelnicima stožera civilne zaštite iz cijele RH i to pitanje je također na dnevnom redu. Želimo svima pomoći da se premosti ovaj problem, a istovremeno ne ugroziti zdravlje najrizičnije skupine, dodao je Božinović.

Ranije objavljeno: Nakon što su jučer zabilježena 92 nova slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, županijski stožeri su počeli objavljivati nove podatke za posljednja 24 sata. Broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj je trenutno 1.204. 132 osobe su na bolničkom liječenju, s pet pacijenata na respiratoru.

GRAD ZAGREB - 22

Zagrebački stožer civilne zaštite objavio je da su u Gradu Zagrebu danas zabilježena 22 nova slučaja zaraze koronavirusom.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA - 8 

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 8 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (2 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Vinkovaca, 1 iz Tovarnika i 1 iz Posavskih Podgajaca).

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 144, od kojih su 52 osobe izliječene. Trenutno su u županiji 2 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.
U protekla 24 sata testirano je 123 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3709. U samoizolaciji na području županije nalazi se 485 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 5 zdravstvena radnika (1 liječnik i 4 medicinske sestre/tehničara).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 37 radnika (6 liječnika, 24 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 6 nezdravstvenih radnika), priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije. 

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA - 6

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su tijekom posljednja 24 sata ukupno 240 uzoraka od kojih je šest bilo pozitivno na koronavirus. Tri novooboljele osobe su s područja Osijeka, dvije iz Đakova i jedna iz Našica.

46 osoba koje su kontakti novooboljelih stavljene su u samoizolaciju, pa se trenutno u samoizolaciji na području Osječko-baranjske županije nalaze 444 osobe.

U KBC-u Osijek hospitalizirana je jedna osoba više nego jučer, odnosno 26 oboljelih od kojih je 4 na respiratoru.

Policija je provjeravala osobe u samoizolaciji i od 50 provjera, kod ni jedne osobe nije utvrđeno kršenje izrečene mjere samoizolacije, priopćio je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije. 

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA - 9

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije,  od ukupno 289 obrađenih testova sa područja županije danas je 9 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 6, Klisa 1, Solina 1 i Lokvičića 1. Uz 9 novooboljelih osoba sa područja SDŽ pozitivan na COVID infekciju je i jedan strani državljanin iz Ujedinjenog Kraljevstva testiran na području Splitsko dalmatinske županije.

Od 9 novooboljelih osoba 5 su kontakti prethodno oboljelih, dok se 4 osobe epidemiološki obrađuju.

618 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Šest COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split, priopćio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

ZADARSKA ŽUPANIJA - 4

U Zadarskoj županiji četiri su novozaražena koronavirusom i epidemiolozi utvrđuju kretanje, kontakte i moguća mjesta zaraze oboljelih osoba, izvijestio je u četvrtak županijski stožer Civilne zaštite. 

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 87 uzoraka, u samoizolaciji je 447 stanovnika, a na Covid odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirano je sedmero pacijenata.

Među novoboljelima tri su osobe iz Zadra te jedna iz Sukošana.

U protekla 24 sata službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA - 0

JU Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa osmi dan zaredom. 

Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je 8 aktivnih slučaja,  21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad  15 osoba uzimanjem uzoraka. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 771 osobom. U samoizolaciji su 44 osobe, javlja županijski stožer Ličko-senjske županije. 

ISTARSKA ŽUPANIJA - 1

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 170 uzoraka briseva na Covid-19, od kojih je 1 pozitivan. Radi se o uvezenom slučaju, odnosno stranom državljaninu, koji je došao iz Republike Srbije, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA - 0

Na području Krapinsko - zagorske županije u protekla 24 sata nema novozaraženih osoba. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko - zagorske županije je 12. U samoizolaciji su 52 osobe.

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA - 0

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 73 aktivna slučaja zaraze korona virusom (COVID-19). U kućnoj izolaciji nalazi se 71 osoba te je 2 osobe hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 288 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 67 uzoraka te nema pozitivnih rezultata na koronavirus. Ukupno je testirano 2884 uzoraka.

Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA - 0

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije. 

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA - 0

Na području Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, prema podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. Trenutno je u županiji evidentirano 40 aktivnih slučajeva, od toga je njih 9 na bolničkom liječenju, a ostali su kod kuće u samoizolaciji te su asimptomatski ili s vrlo blagim simptomima. 88 je ozdravljenih.

- Aktivno se traži virus u populaciji, izoliraju se slučajevi, svi kontakti se prate te možemo reći da situaciju držimo pod kontrolom. Zadovoljni smo i što one zaražene osobe koje smo imali, a vezani su za zanimanja u bolnici, nisu izazvali prodor virusa u naše bolničke sustave - rekao je ravnatelj NZZJZ PGŽ Vladimir Mićović.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA - 1

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Riječ je o ženi srednje životne dobi sa slabije izraženim simptomima, koja se zarazila na maturalnoj zabavi. Trenutno je u kućnoj izolaciji, a njeni kontakti su stavljeni u samoizolaciju i bit će testirani na COVID-19.

Inače, u posljednja 24 sata, testirano je 48 osoba, čime je broj testiranih, na području Virovitičko-podravske županije, od početka epidemije narastao na 1.728. Od početka pandemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije, 23 osobe su zaražene korona virusom. Od toga, dvanaest ih je trenutno zaraženo, desetero ih se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA - 2

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije danas u 11 sati evidentirano je 212 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o dvije osobe više, ali je i 9 osoba izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 57 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 146 osoba, a 9 ih je preminulo, priopćeno je iz Stožera za civilnu zaštitu Zagrebačke županije.

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA - 6

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije šest je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2. Četiri osobe su kontakti već ranije potvrđenih pozitivnih osoba, a za dvije je osobe u tijeku epidemiološka obrada odnosno utvrđivanje njihovih kontakata.

Hospitalizirane su ukupno četiri osobe od kojih je jedna na respiratoru. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 136, dok je broj aktivnih slučajeva 79. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 448 osoba (15 manje u odnosu na prethodni dan) od čega je 18 zdravstvenih djelatnika.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA - 1 

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabiljžen je jedan novi slučaj oboljenja od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o mladoj ženskoj osobi iz Vodica, koja je bliski kućni kontakt s oboljelom osobom od COVID-19 koja boravi u Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA - 0

U Međimurskoj županiji je danas do 11 sati obrađeno 42 uzorka i svi su nalazi negativni.

U ovom trenutku u Međimurskoj županiji samo se jedna osoba administrativno vodi kao zaražena, zbog mjesta prebivališta koje je u Međimurskoj županiji iako živi i radi u Zagrebu. Epidemiološka situacija u Međimurju u ovome trenutku je izrazito povoljna, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA - 0

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavijestio je javnost kako na području županije nema zabilježenih novih slučajeva bolesti COVID-19 te kako je zdravstveno i epidemiološko stanje stabilno. U posljednja 24 sata je testiran 31 uzorak sa sumnjom na koronavirus, svi su nalazi negativni. Na području županije trenutno je samo jedan aktivan slučaj pozitiviteta na koronavirus, a od početka epidemije bolesti COVID-19  ukupno je zabilježeno 100 slučajeva oboljenja. 

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA - 0

U protekla 24 sata testirano je 37 osoba i svi su nalazi negativni.

Tako na području Bjelovarsko-bilogorske županije i dalje ostaje samo jedna zaražena osoba.

 

 

02. svibanj 2024 05:45