StoryEditorOCM
ForumVELIKA REPORTAŽA

Najgori tjedan: ‘Brexit, virus, novi lockdown, totalna izolacija. Gore ne može!‘

Piše Karla Juničić/JL
27. prosinca 2020. - 19:59

Ovo je priča o tjednu koji Britanci neće tako lako zaboraviti. A sve je krenulo otprilike ovako. Bila je subota popodne i većina građana Londona je gomilala svoje božićne poklone u posljednjem vikendu prije božićnih blagdana. Starija gospođa na kasi navukla je gumenu rukavicu samo na mali prst kako bi njime utipkala pin kartice. Potom je rukavicu odmah spremila u plastičnu vrećicu i još jednom dezinficirala ruke. U tom trenutku je u trgovinu uletio mladić i ne poštujući distancu od starije gospođe uspaničeno pitao: “Zatvarate li sutra trgovinu. Upravo su proglasili ‘Tier 4’?”. I to je bilo to.

Premijer Boris Johnson i njegovi savjetnici u subotu 19. prosinca najavili su da će zbog nove mutacije koronavirusa koji je i do 70 posto zarazniji i širi se jugoistokom Engleske uvesti najviši stupanj lockdowna te zatvoriti ponovno kafiće, restorane i neesencijalne trgovine. Samo tri tjedna nakon posljednjeg potpunog zatvaranja u studenom, novi lockdown prije Božića osjetio se poput razarajućeg uragana. No, to je bio samo početak tjedna u kojem je zemlja počela tonuti sve dublje u apokaliptičan scenarij. U roku od 24 sata Francuska je zabranila promet s Otoka. Diplomacija panike je rezultirala je blokadom i drugih zemalja.

Zbog vladinih mjera i naša dopisnica Karla Juničić je ovog ponedjeljka izgubila honorani posao u Londonu, a namirnice iz trgovine naručuje isključivo online

image
Prazne ulice Londona
K.jurčić

U ponedjeljak se Velika Britanija probudila kao uistinu odcijepljena zemlja od Europe. Ulice su utihnule. Oxford street, Piccadilly, šoping centri, tržnice, koje su u ovo doba godine prepuni ljudi, odjednom su postali distopijsko pusti. Brexit, pregovori o sporazumu, virus, novi lockdown, prekid prometa i dostave - postoji li još stvari koje su tada mogle poći po krivu?

“Osjećam se u stresu. Osjećam se tužno i preplavljeno događajima i emocijama. Možete osjetiti nesigurnost i anksioznost u zraku u Londonu. Očekivala sam da će se dogoditi novi lockdown, ali mislila sam da će vlada pričekati barem do siječnja. Stavili su ostatak zemlje u ‘Tier 3’ i ostavili su London otvorenim. I vidi što se sada dogodilo. Ovo zatvaranje pa otvaranje, pa opet zatvaranje ne pomaže ni u čemu. Mislim da će stvari postati sve gore”, govori mi menadžerica trgovine Hana Hindley u kojoj sam radila povremeno uz novinarski posao tijekom prosinca.

Zbog vladinih mjera kompanija je tog tmurnog ponedjeljka morala prekinuti ugovor sa mnom. To je bio trenutak kada sam shvatila svu nemoćnost ljudi koji u situaciji iznad njihovih mogućnosti bivaju otpušteni u vrijeme pandemije, posebice u sektoru koji trpi najveću nezaposlenost. Prema vladinim podacima, nezaposlenost u Velikoj Britaniji vjerojatno će doseći 2,6 milijuna sredinom 2021. godine što je 7,5% radno sposobnog stanovništva. Hana je rekla da se osjeća veoma povlaštenom, za razliku od mnogih koji su izgubili posao, što će primati 20 posto manje od plaće dok traje lockdown putem vladine potpore tzv. furlough.

image
Karla Juničić
Privatni Album

“Sretna sam da mogu raditi, čak i ako moram svaki dan putovati jedan sat iz južnog Londona u zapadni London kako bih stigla na posao, pa čak i kada moram koristiti podzemnu željeznicu i vlak što pronalazim sada jako stresnim. Ako se tjedan prije Božića, kada treba zaraditi najviše novca, vratimo u zatvaranje, ništa više nema smisla”, rekla je dok je objašnjavala koliki stres sve kompanije moraju proživjeti bi se u roku od nekoliko sati reorganizirale s radnicima i ponovno prešle na poslovanje poput “click i collecta”, odnosno online narudžbe.

I tako sve trenutno funkcionira u Londonu. Ako želite otići u trgovinu, jedini način je naručiti ranije na internetu s dostavom na kućnu adresu ili otići na mjesto gdje, minimalizirajući kontakt, možete pokupiti ono što ste naručili. Restorani, kafići, neesencijalne trgovine koji nemaju organiziranu dostavu ili posluživanje bez zadržavanja ne smiju poslovati. U prosincu kada je započeo program cijepljenja mnoge tvrtke imale su nadu da će se ponovno otvoriti, a milijuni vratiti na posao.

No, tjedan dana nakon što smo vidjeli ministra zdravstva Matta Hancocka da pušta suzu na programu Good Morning Britain ITV-a zbog početka cijepljenja, došla je vijest o pojavi novog soja virusa koja je preokrenula ploču vlade da će se tijekom Božića moći stvoriti društveni krug ljudi, takozvani “bubble” (eng. balon). Prema mjerama, od prve do treće razine zatvaranja mogao se stvoriti bubble od najviše tri kućanstva. Riječ je već ušla u engleski žargon pa ste mogli čuti pitanje: “A s kime ćete vi biti u božićnom “bubbleu?”. U razini četiri bilo koje miješanje unutar kućanstva je postalo zabranjeno što je svima otkazalo planove.

“Ovo je prvi Božić koji ću provesti daleko od mame. Svake godine okupilo bi se nas 16 iz velike obitelji u rodnom Manchesteru. No ovaj Božić se samo želim odmoriti od svega negativnog sa svojim partnerom”, rekla je Hana. Njezina situacija bila je samo jedna od mnogih.

“Morao sam se reorganizirati. Bio sam prilično nervozan kad sam slušao govor Johnsona. Općenito mislim da su se mjere razine 4 već trebale dogoditi kao što su znanstvenici savjetovali. Puno frustracije izazvalo je to što je vlada prikazala situaciju kakva će biti oko Božića, a onda ju je dramatično promijenila”, rekao je Orlando Martinez, IT analitičar na Sveučilištu Birkbeck koji je ove godine imao pune ruke posla kako bi prebacio sveučilišnu nastavu u digitalni sustav. Njegova djevojka koja radi kao studentski savjetnik na istom sveučilištu rekla mi je da je bila emocionalno slomljena.

“Sada već devet mjeseci radim od kuće i radovala sam se posjeti obitelji u Francuskoj na Božić te promjeni atmosfere izvan svakodnevne rutine. Također razumijem da je situacija s novom mutacijom virusa prilično alarmantna zbog čega prihvaćam vladinu odluku.”

Da je situacija bila alarmantna, potvrdila nam je medicinska sestra na pedijatriji Ana Pešić u Chelsea and Westminster bolnici u centru Londona.

image
Sarah i Orlando
Privatna Arhiva

“U posljednja dva tjedna situacija se vidno pogoršala u Londonu, a broj hospitalizacije se udvostručio”, rekla je Ana. Nekoliko njezinih kolega se zarazilo koronavirusom te je i ona kao mnogi bila prisiljena raditi na ostalim odjelima bolnice. Mediji su tog tjedna predviđali mračan Božić viješću da bi bolnice mogle na taj dan liječiti više oboljelih od koronavirusa nego u bilo kojem trenutku pandemije.

Izvješća da će i drugi dijelovi zemlje nakon Boxing daya (26. prosinca) ući pod nove restrikcije izazvali su dodatnu ljutnju.

“Nepravedno je što je cijeli dio Engleske stavljena u razinu 4 na temelju broja slučajeva koji su se povećali u nekim većim gradovima i okruzima koji su relativno udaljeni od mjesta u kojem ja živim te gdje ima jako malo slučajeva”, rekao mi je Oliver Hill koji već mjesecima radi od kuće u gradiću Aylesbury u Buckinghamshireu. 

A atmosferu nisu popravila ni izvješća o redovima kamiona u Kentu koji nisu mogli dostaviti purice, povrće i voće u Englesku. Dok su se police trgovina panično praznile, poslala sam upit Sainsburyju da provjerim hoće li uistinu doći do nestašice hrane. Odgovor glasnogovornice trgovačkog lanca Danni Burnett bio je: “Pratimo situaciju, ali imamo dobru dostupnost i potičemo sve da kupuju kao i obično”.

No to “kao i obično” nije bio scenarij u svakodnevnom životu. Dok su na Badnjak jedni stajali u dugačkom redu kako bi kupili ribu i meso za Božić, drugi su stajali u redu kako bi napravili PCR test.

“Zbog prokletih torijevaca moramo sam kupiti novi poklon svojoj kćeri jer je ostao blokiran u Kentu”, rekao mi je jedan od kupaca na moj posljednji radni dan.

Paul Wagland, prepper iz Essexa, javio mi je na Facebooku da je on pripremio svoje zalihe i nagomilao deterdžente za pranje rublja, hranu za životinje, toaletne role i proizvode za čišćenje. Fenomen preppera, odnosno onih koji se pripremaju za najcrniji scenarij, povećao se u Engleskoj uslijed nestabilnih pregovora o Brexitu.

“Kada sam čuo da se zatvara Eurotunel u nedjelju ujutro bio sam prvi u supermarketu sljedeći dan kako bih napunio hladnjak svim namirnicama. Ove sam godine uzgojio puno povrća u vrtu jer sam se brinuo da bi moglo doći zastoja. Kako bi se pripremili na najgori scenarij, prijavio sam se za irsko državljanstvo i ozbiljno razmišljam da se preselim iz zemlje. Ova vlada ne zna ni zavezati svoje vezice na cipelama, a kamoli riješiti dvije krize odjednom poput Brexita i covida”, pisao je Wagland.

Hoće li Brexit ili lockdown ostaviti veći učinak na britansku politiku i ekonomiju, upitala sam analitičara za javnu politiku i vanjske poslove Matta Bevingtona iz istraživačkog centra UK iz Changing Europe pri Sveučilištu King’s College London.

“Covid će imati veći utjecaj u kratkom roku” rekao je Bevington. Ali u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju Brexit će biti važniji za britansko gospodarstvo.

“Brexit označava trajan porast trgovinskih zapreka s najvećim i najbližim britanskim tržištem. Kao rezultat covida vjerojatno će doći do velike nezaposlenosti od 2021. godine, što će promijeniti političku raspravu. Međutim, podjele koje je prouzrokovao Brexit nastavit će oblikovati britansku politiku, dijelom i zato što se radi o vrijednostima, a ne samo o povoljnosti prema EU.”

Bevington koji je također ove godine odgodio putovanje u Doncaster zbog straha da će “ne znajući prenijeti virus iz Londona roditeljima”, smatra da trenutna kriza i blokade prometa koje su uzorkovale zastoje zbog novog soja virusa neće imati dugoročnog političkog utjecaja.

image
Prazne ulice Londona
K.jurčić

“U prošlosti smo vidjeli slične događaje, poput krize kravljeg ludila, koja je imala malo dugoročnog utjecaja na političke odnose. Ekonomski gledano, trajno povećana napetost na graničnom prijelazu Dover-Calais mogu logistička poduzeća u budućnosti navesti na druge rute. Primjerice, već smo vidjeli nove izravne trajektne rute iz Irske u Francusku”, rekao je.

Ali te zaobilazne rute nije doživljavao nitko tko se našao u koloni u Doveru.

“Situacija nije dobra. Mojih pet vozača zatvoreni su dolje i ja im pokušavam da dostaviti hranu”, rekao mi je ljutito putem telefona Amir Salkić, vlasnik maloprodajnog dućana Magaza koji već gotovo deset godina u Londonu prodaje proizvode s Balkana.

“Sa sporazumom ili bez njega, neće biti nikako dobro”, kaže Salkić.

Mark Watts, bivši europarlamentarac i koordinator UK Transporta, udruženja britanskih prijevozničkih tvrtki i organizacija koje zastupaju svoje interese u Bruxellesu, rekao je da je blokada pokazala koliko je otočno gospodarstvo poput Velike Britanije zapravo “ranjivo i međuovisno”.

“Bio je to živ podsjetnik na to kako se trgovina, pa čak i vitalne zalihe u modernom svijetu ne oslanjaju samo na pridržavanje načela slobodne trgovine, već i na održavanje dobrih odnosa sa svojim susjedima. Ovo posljednje je nešto što su Britanci zanemarili posljednjih godina tijekom podijeljenog procesa Brexita.”

Zatvaranje granica s Velikom Britanijom sa strane britanskih kontinentalnih susjeda vidljivo je podsjetio vladu Velike Britanije da bi Brexit bez sporazuma bio katastrofa, rekao je. A transport će biti pogođen na sve načine.

“Primjerice, britanske će tvrtke biti strogo ograničene u pogledu usluga prijevoza koje mogu pružiti na kontinentu. Britanskoj proizvedenoj robi, uključujući zrakoplove, automobile ili dijelove željeznica, jednostavno neće biti dozvoljen izvoz ne budu li oni u skladu s pravilima EU. Dakle, postoji stvaran rizik od većih odgoda, veće birokracije i većih troškova za britanski transportni sektor ako se regulacije ne provedu ispravno. Zato od 1. siječnja moramo naporno raditi na izgradnji još čvršćih veza s EU.”

Sporazum o Brexitu stigao je kao poklon za Božić, ali ne vjerujem da je itko proveo popodne nakon ručka listajući njegovih 2000 stranica kao što je to sugerirao Boris Johnson u svojoj božićnoj poruci. Više je odzvonila poruka Elizabete koja je uvjerila naciju da u teškim trenucima “nisu sami”. Jer sudeći iz razgovora sa stanovnicima Otoka, svi su potvrdili da će ovo biti “težak i drugačiji Božić”.

“Ali hvala Bogu da postoji Zoom i izgledi da će u Novoj godini biti bolje u svjetlu cjepiva”, izjavio je Watts.

Koliki je zapravo bio razmjer zaraze na Božić i je li se ostvario crni scenarij koji se predviđao, možda najbolje govori činjenica da su od ovih nekoliko nasumično odabranih osoba u milijunskom gradu s kojima sam bila u kontaktu putem interneta za potrebe reportaže dvije bile u samoizolaciji, a jedna se liječila od covida-19.

London je sada uistinu prazan. I iako su mnogi građani očekivali blagdanski scenarij, svi događaji ovog tjedna bili su sve samo ne klasična božićna priča. Također, svi su znali da moraju odigrati svoju ulogu u pandemiji i ostati na sigurnom kod kuće. 

20. travanj 2024 12:21