StoryEditorOCM
ForumPROBLEMI S MREŽOM

Najveći pad Facebooka u povijesti: je li razlog krađa povjerljivih podataka, žalbe bivše menadžerice ili prikrivanje učinjene štete?

Piše PSD
6. listopada 2021. - 07:41

Skoro sedam sati Facebook, Instagram i WhatsApp bili su nedostupni za korisnike, a tvrtka Facebook u prvom je priopćenju navela da se radi o problemu s umrežavanjem koji će uskoro biti saniran. Ipak, pojavile su se različite teorije zavjere o uzrocima privremene nedostupnosti aplikacija, navodi Nova.rs.

Teorija 1: Facebook je sam isključio sve servere

Prema jednoj od teorija, Facebook je isključio servere kako bi pronašao malware koji su postavili hakeri. Uz pomoć toga zlonamjernog softvera, zasad nepoznati hakeri ukrali su gotovo 1,5 milijardi podataka korisnika. Oni sada imaju pristup osobnim podacima, mail adresi, lokaciji i broju telefona ljudi širom svijeta. Serveri su morali biti isključeni na sedam sati, koliko je tehničarima bilo potrebno da pronađu malware i uklone ga prije nego što izazove još veću štetu.

Teorija 2: Frances Hogen

Druga teorija koja se spominje je nedavni medijski istup zviždačice Frances Hogen, koja je u intervjuu otkrila sve tajne kompanije, u kojoj je bila zaposlena kao menadžerica.

- Ono što sam u Fejsbuku gledala iznova i iznova bio je sukob interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za tvrtku. Facebook je uvijek birao ono što je dobro za interese firme, kao što je povećanje zarade - ispričala je Hogen u intervjuu u kojem je otkrila svoj identitet.

Ona je podnijela najmanje osam žalbi, ukazujući između ostaloga na dokaze da je Fejsbuk bio svjestan problema sa svojim aplikacijama, uključujući negativne učinke dezinformacija i štetu koju je Instagram nanio mladim djevojkama.

Facebook se njezinim tvrdnjama agresivno suprotstavio.

Teorija 3: Problem zvan Instragam

Jedan od podataka koje je u javnost iznijela Frances tiču se Instagrama i njegova utjecaja na mlade djevojke. To je podloga treće najzastupljenije teorije.

Naime, mišljenja mnogih ukazuju na to da Instagram postavlja nerealne standarde ljepote i izgleda žena. S obzirom na činjenicu da je ova aplikacija najpopularnija među mlađim korisnicima, smatra se da djevojke u dobi od 12 do 22 godine pokušavaju slijediti primjer koji im pruža Instagram, što rezultira zdravstvenim i mentalnim problemima. Riječ je o iscrpljujućim dijetama, kirurškim zahvatima i kozmetičkim tretmanima koji se ne preporučuju za osobe te dobi.

19. travanj 2024 21:04