StoryEditorOCM
Forum"JOŠ JAČA DROGA"

‘Nakon 450 dana opet kockam. Na internetu ne morate čekati 90 minuta da završi nogometna utakmica‘: zbog korone se dogodila eksplozija novih ovisnika

Piše Eda Vujević/Slobodna Dalmacija
6. lipnja 2020. - 13:12

Već mjesecima su širom svijeta, pa i u Hrvatskoj, sportska natjecanja otkazana, zatvorene su i kladionice i kockarnice, javni život je ostao bez zadovoljstva navijanja – i klađenja! – za omiljeni klub, ali 50 tisuća patoloških kockara i u Hrvatskoj pronašlo je novu "drogu".

U virtualnom svijetu, oklade se i dalje vrte te su privatne tvrtke koje se bave klađenjem i igrama na sreću veći dio svoga poslovanja prebacile na internet i tako, procjenjuje Britanska komisija za igre na sreću, gubitak izazvan karantenom značajno smanjile.

Procjena je kako će korona takve tvrtke ostaviti ove godine bez 60 posto očekivane zarade, no kladionice koje su prešle na virtualno kockanje će, čini se, izgubiti samo 30 posto očekivanog profita.

Lutrija.hr u vrijeme korone bilježi 2,5 posto veći broj novoprijavljenih igrača, no to je nedovoljno da bi se kompenzirali golemi gubici.

Veliki pad

– Prosječni dnevni promet lutrijskih igara je u odnosu na razdoblje prije krize smanjen za gotovo 60 posto, pri čemu lutrijske igre bilježe pad od 46 posto, a klađenje od čak 78 posto – kaže glasnogovornica Hrvatske lutrije Ana Jazić.

No u skladu s potrebom da se izbore za što manji gubitak novca, globalni međunarodni organizatori online kockarnica tijekom korona-epidemije pokrenuli su snažne marketinške kampanje na društvenim mrežama i u drugim netradicionalnim medijima, ali i putem poruka i mailova kojima zasipaju ranjive skupine, one osjetljive na ovisnost o adrenalinu koji kockanje proizvodi u mozgu, te je procjena britanskih poznavatelja prilika, gdje živi oko 350 tisuća patoloških kockara, da su mnogi kockari upravo zbog takvog marketinškog pristupa posrnuli i prekinuli apstinenciju od kockanja.

Također, računa se da će nakon što korona prođe svaki deseti patološki kockar biti – novi, onaj tko se u posljednja tri mjeseca sjedeći doma i dosađujući se "navukao" na neki oblik kocke, i to dok obitelj mirno spava u susjednoj sobi.

– Nakon 450 dana izbjegavanja kocke, sad sam opet na početku – kazao nam je jedan anonimni kockar.

– Internet je zapravo još jača "droga", tamo ne morate čekati 90 minuta da završi nogometna utakmica jer se nudi klađenje na sportove koji ni ne postoje u realnome svijetu, sve je izmišljeno i dizajnirano tako da nakon pet minuta, koliko igra traje, možete ponovno uložiti novac. I tako opet i opet, čitavu noć – kaže ovaj Splićanin.

Već spomenuta Britanska komisija za igre na sreću utvrdila je da oko 1,2 posto "tradicionalnih" igrača na sreću razvije patološku ovisnost, no da virtualne sportske kladionice produciraju čak 2,5 posto ovisnika.

Novac se ulaže u sve

Virtualni rulet pak, kockarski online automati i virtualna sportska natjecanja postotak ovisnika povećavaju na čak 9,2. Primjerice, na platformi Bet365, koja je jedna od najvećih sportskih kladionica na internetu, ljudi se mogu kladiti na potpuno fiktivne utakmice, a novac se ulaže u pogađanje pobjednika, rezultata, prvoga gola, broj golova i svašta još.

Korona-epidemija stvorila je nove patološke kockare koji su preko interneta, na kojeg se praktično prebacio sav društveni život, bez da nos promole dalje od vlastita stana, razvili pogibeljnu opsesiju, a stare kockare, pa i one koji su se uspijevali nositi sa svojom ovisnošću, dovela u nova iskušenja.

Također, korona i s koronom povezana osuđenost na internetske kladioničare i vlasnike poznatih kockarskih biznisa je primorala na proširenje asortimana kockarskih usluga te se procjenjuje kako je na djelu prava ekspanzija ovisnosti s nesagledivim posljedicama.

Početkom travnja, primjerice, britanska komercijalna TV mreža i prva privatna TV kuća u Europi, koja posluje pod imenom Channel 3 premda je većina poznaje pod njezinim starim imenom ITV, emitirala je kompjutorsku animaciju tobožnje nacionalne konjičke utrke s preponama te je zabilježila gotovo pet milijuna gledatelja, dva puta više nego što ih inače gleda "pravu" utrku. Za zemlju koja je kolijevka konjičkoga klađenja, to je ozbiljan signal promjena.

Koliko je stvar ozbiljna, govori i podatak da su neke zemlje, primjerice baš Velika Britanija, zabranile medijsko oglašavanje kladionica, u Belgiji je najavljeno da će ograničiti tjedne pojedinačne iznose na internetsko klađenje na 500 eura, španjolska vlada ograničila je reklamiranje klađenja i to tako da se TV i radijski oglasi mogu emitirati samo od jedan do pet sati ujutro, a Latvija je potpuno zabranila virtualne igre na sreću sve dok korona-pandemija ne završi.

No, najveći broj zemalja, uključujući i Hrvatsku, nije poduzeo apsolutno ništa, premda je u nas, prema procjeni stručnjaka, čak 2,2 posto populacije već razvilo ovisnost o kocki, što nas čini izrazito hazarderskom nacijom. Europski prosjek, naime, kreće se između 0,5 i dva posto.

JESAM LI OVISNIK? Upitnik Anonimnih kockara

Anonimni kockari imaju upitnik koji može svakome pomoći da detektira je li u riziku da postane ovisnik. Ako na sedam pitanja odgovorite potvrdno, trebate se zabrinuti i potražiti stručnu pomoć.
1. Jeste li ikada izostali s posla, škole, fakulteta ili zapostavili svoje obveze radi igranja igara na sreću?
2. Je li igranje igara na sreću loše utjecalo na vaš obiteljski život?
3. Je li igranje igara na sreću loše utjecalo na vaš ugled u društvu?
4. Jeste li ikada osjećali grižnju savjesti nakon igranja igara na sreću?
5. Jeste li ikada igrali igre na sreću kako biste otplatili dugove ili riješili financijske poteškoće?
6. Je li igranje igara na sreću utjecalo na smanjivanje vaših ambicija ili efikasnosti?
7. Jeste li, nakon gubitka, osjećali da morate vratiti čim prije izgubljeni iznos?
8. Jeste li, nakon dobitka, imali snažnu želju da osvojite još?
9. Jeste li ikada igrali igre na sreću sve dok niste potrošili zadnju kunu?
10. Jeste li ikada posuđivali novac za igre na sreću?
11. Jeste li ikada nešto prodali da biste imali novac za igranje igara na sreću?
12. Jeste li novac od dobitka ili onaj namijenjen igrama na sreću "teška srca" koristili za uobičajene životne troškove?
13. Jeste li zbog igranja igara na sreću postali nemarni te zapostavili vlastitu dobrobit i/ili dobrobit svoje obitelji?
14. Jeste li ikada igrali igre na sreću dulje no što ste planirali?
15. Predstavljaju li vam igre na sreću "bijeg" od briga, poteškoća, dosade ili usamljenosti?
16. Jeste li ikada počinili ili razmišljali da počinite neku protuzakonitu radnju kako biste prikupili novac za igre na sreću?
17. Jesu li vam ikada misli o igrama na sreću uzrokovale poteškoće sa spavanjem i/ili nesanicu?
18. Potiču li svađe, razočaranja ili frustracije u vama veću potrebu za igranjem igara na sreću?
19. Imate li potrebu proslaviti neki sretan događaj tako da se "počastite" s nekoliko sati igranja igara na sreću?
20. Jeste li ikada pomišljali na samoubojstvo zbog problema uzrokovanih igranjem igara na sreću?

Kladionica i online kocka: Kao marihuana i - kokain!

U Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan" u Zagrebu radi prva, i za sada jedina, Dnevna bolnica za ovisnost o kockanju u Hrvatskoj, u kojoj djeluje tim stručnjaka provodeći ciljano strukturiran i prilagođen terapijski program za ovu populaciju. Liječenje obično traje oko tri mjeseca, a dnevno se u bolnici okuplja 20-ak ljudi.
– Doista, procjenjujemo da će izolacija tijekom korona-epidemije značajno utjecati na strukturu i broj patoloških kockara – kazao nam je psihijatar dr. sc. Davor Bodor, voditelj Dnevne bolnice.
– Tri faktora, po mojemu mišljenju, utječu na to: nedostatak dnevnih aktivnosti i dosada, neizvjesnost za financijski opstanak u smislu brige za radno mjesto te dostupnost online kackarnica koje su otvorene od nula do 24 sata. Uz već postojeću sklonost kocki, koja se možda i nije razvila u većem obujmu, to je platforma za očekivani rast broja ovisnika koji već sada osjetimo u našoj ustanovi. Također, osjeća se i promjena profila kockara. Danas u kocku vrlo lako i posve neprimjetno ulaze svi, od domaćica koje kockaju a da im obitelji o tome ništa ne znaju, dok ne dođu očigledni problemi, naravno, pa do već liječenih kockara koji su se brzo iz automat-klubova, koji su zatvoreni, prebacili na internet. A razlika između brzine kojom se ovisnost razvija na internetu i one "tradicionalne", u kojoj morate ući u kockarnicu ili kladionicu, je... kao između marihuane i kokaina! – slikovito kaže dr. Bodor.

24. travanj 2024 19:00