StoryEditorOCM
ForumTKO ĆE SE PRVI SNAĆI

Nakon Bandićeve smrti pitanje je može li se ikoga više nazvati favoritom. ‘Igre prijestolja za Zagreb‘ počinju od danas u sasvim drukčijim uvjetima

Piše Anita Belak Krile/SD
28. veljače 2021. - 09:52

Iznenadna smrt zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u potpunosti će promijeniti i izborne strategije njegovih dojučerašnjih takmaca na lokanim izborima.

„Čuju se zvukovi kidanja stranica mjesecima osmišljavanih kampanjskih strategija za pobjedu u Zagrebu i bjesomučna klikanja mišem u potrazi za sličnim situacijama na Googleu. Padaju u vodu i sve dosadašnje stručne analize. Milan Bandić je, svojim odlaskom, tu utrku vratio na nulte postavke, oduzeo je glavni fokus i lajt-motiv opoziciji, kao i argumente glavnim pretedentima na njegovo mjesto – kaže komunikacijski stručnjak Gordan Turković.

Veli kako će se sad vidjeti tko će se najbrže snaći i prilagoditi novonastaloj situaciji.

„Prvi istup morat će biti jako dobro osmišljen pri čemu će se argumenti ipak trebati okrenuti prema novim konkurentima. Nešto što nitko od njih nije planirao. U kampanjama je pipavo, a zna se pokazati i nezahvalnim kada se spominju preminuli i njihova djela. Posebno ako to podrazumijeva i napade na iste. Jako je teško postaviti dobar komunikacijski okvir na čitavu ovu situaciju – objašnjava naš sugovornik.

Podsjeća kako su za Bandića glasali ljudi i slijeva i zdesna te iz centra, odnosno mnogi koje je on zadužio kroz neku vrstu 'usluge' o čemu smo mogli čitati godinama u medijima.

- Takve “obaveze” sad više nema, a njih će, ako žele pobijediti, morati u sprint-utrci “prisvojiti” Možemo, SDP, HDZ i ostali. Također, Bandić je na zadnjim lokalnim izborima dobio mandat sa 147.680 osvojenih glasova birača i s velikom razlikom ispred svoje tadašnje konkurentice Anke Mrak-Taritaš u Sesvetama i ostalim dijelovima zagrebačkog vanjskog prstena - napominje Turković.

Drugim riječima, ne glasa samo centar Zagreba i prednost tamo nije jamstvo pobjede. Treba popuniti ogroman vakum koji se stvorio u tim rubnim dijelovima grada.

„Previše je u ovom trenutku “slobodnih” birača. Pojedinci koji su sebe do noćas nazivali puno zvučnijim nazivom, tj. glavnom opozicijom Milanu Bandiću, sad su “degradirani” u obične konkurente za ispražnjeno prijestolje, na neki način bačeni nazad u arenu sa svim ostalim kandidatima koji do maloprije nisu mogli ni sanjati o drugom krugu ili pak ulasku u Gradsku skupštinu. Pitanje je može li se ikoga više nazvati favoritom. “Igre prijestolja - verzija Zagreb” počinju od danas u sasvim drugačijim uvjetima – zaključuje Turković.

18. travanj 2024 22:13