StoryEditorOCM
ForumVLASTITI PRIMJER

Nakon Borisa Johnsona, Boruta Pahora i Janeza Janše, i premijer Plenković, ministar Beroš i predsjednik Sabora odlučili se javno cijepiti AstraZencom

Piše Anita Belak Krile
21. ožujka 2021. - 18:40

Nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) prošli tjedan zaključila da je cjepivo protiv COVID-19 koje je razvila AstraZeneca sigurno, veliki dio europskih političara odlučio se javno cijepiti kako bi svojim građanima osobnim primjerom pokazali da se ne boje nuspojava.

Prvi je to učinio britanski premijer Boris Johnson koji je primio prošli petak prvu dozu AstraZenecina cjepiva i pozvao Britance da učine isto. Britanija je dala prvu dozu cjepiva protiv COVID-19 gotovo polovici svojeg odraslog stanovništva, čime spada u jednu od zemalja u svijetu koje najbrže provode program cijepljenja.

Isti dan kao i Johnson koji je u prvom valu prebolio koronavirus, AstraZenecom su se cijepili i slovenski predsjednik Borut Pahor, premijer Janez Janša, predsjednik parlamenta Igor Zorčič i predsjednik Državnog vijeća Alojz Kovšca. Predsjednik Pahor poručio je da svojim primjerom želi ojačati povjerenje građana u cjepivo AstraZenece i vjeruje da će se nadvladati kriza oko cijepljenja. Poziva sve da se odazovu na cijepljenje kada dođu na red.

image
AFP

Članovi hrvatske Vlade i saborski zastupnici koji su to htjeli, odavno su cijepljeni vrlo traženim Pfizerovim mRNA cjepivom.

U prvom valu nisu se cijepili premijer Andrej Plenković, ministar zdravstva Vili Beroš ni predsjednik Sabora Gordan Jandroković jer su tada netom preboljeli koronavirus i imali vlastita antitijela.

No, nakon što je dobar dio javnosti postao sumnjičav prema AstraZenecinom cjepivu, a novinari prozvali i naše političare da svojim primjerom pokažu da vjeruju u procjene regulatornih tijela o sigurnosti cjepiva, i oni su se odlučili javno cijepiti AstraZenecom.

Prvo je potvrđeno iz Banskih dvora da će se cijepiti premijer Plenković nakon što se s liječnicima ovaj tjedan konzultira o točnom terminu s obzirom da je bolest prebolio i to ne baš u lakom obliku. Isto je potvrdio i ministar Vili Beroš koji je javnosti kazao kako je i njegova majka cijepljena AstraZenecom, a danas je potvrđeno i iz Sabora da će se istim cjepivom cijepiti i Gordan Jandroković.

image
Na fotografiji: Gordan Jandroković
Damjan Tadić/Cropix

I njemačka kancelarka Angela Merkel i talijanski premijer Mario Draghi najavili su da će se cijepiti AstraZenecinim cjepivom nakon što mu je EMA u četvrtak dala pozitivnu ocjenu.

Kao što je poznato Merkel je donedavno tvrdila kako se neće cijepiti AstraZenecom jer ono u Njemačkoj nije preporučeno za njezinu dob. No, sad je odlučila da će to ipak učiniti.

„Moto je: cijepiti, cijepiti, cijepiti!”, istaknula je nakon sastanka s čelnicima pokrajinskih vlada Merkel koja je na meti oštrih kritika zbog sporosti kampanje cijepljenja u Njemačkoj.

Navela je kako je spremna naručiti rusko cjepivo Sputnjik V za potrebe svoje zemlje, ako dobije cjepivo odobrenje EU-a.

„U tom slučaju očekujem zajedničku narudžbu EU-a za sve zemlje – kazala je Merkel.

18. travanj 2024 10:39