StoryEditorOCM
ForumSPORNA OBDUKCIJA

Nakon istupa dr. Zečevića u javnosti, ponovno se oglasio šef Odjela za sudsku medicinu KBC-a Split: ‘Potvrđeno je sve što sam rekao o Matijanićevoj obdukciji...‘

Piše Ivica Marković
12. kolovoza 2022. - 08:58

Kako je za Jutarnji list izjavio prof. dr. Dušan Zečević, umirovljeni predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, on ne sumnja u to da je obdukcija tijela Vladimira Matijanića obavljena stručno.

Ali prema saznanjima koje ima iz medija, kako je istaknuo, ne dvoji da je mrtvozornica, koja je ujedno obavila i obdukciju, trebala uputiti tijelo na sudsku patologiju, kako bi obdukciju obavio obducent koji je ujedno i sudsko-medicinski vještak.

– Svaki patolog tijekom specijalizacije prolazi praksu i na Zavodu za sudsku medicinu, gdje se upoznaje i sa Zakonom o mrtvozorništvu te pravilnicima i, ako postoji ikakva sumnja da je počinjeno kazneno djelo, obdukciju treba obaviti sudsko-medicinski obducent. Tim više ako je bilo saznanja o mogućem kaznenom djelu – rekao je, između ostalog, prof. dr. sc. Dušan Zečević.

Zbog ove izjave istaknutog liječnika, koji je nedvojbeno potvrdio da je obdukciju trebao obaviti specijalist sudske medicine, a ne patolog, što je prije nekoliko dana za Slobodnu Dalmaciju izjavio i dr. Antonio Alujević, pročelnik Odjela za sudsku medicinu KBC-a Split, ponovno smo nazvali dr. Alujevića.

Šef Odjela za sudsku medicinu KBC-a Split u šoku: Matijanićevu obdukciju je obavila neovlaštena patologinja, i to van radnog vremena! Bojim se da nije pravovaljana. Ovo se nije smjelo dogoditi!

Iz splitskog KBC-a demantiraju teške optužbe dr. Alujevića: ‘Bio je obaviješten o obdukciji, a ista je obavljena sukladno svim pravilima struke!‘

Što se događa u KBC-u? Najprije je dr. Alujević rekao da je Matijanićeva obdukcija pogrešno obavljena, pa je stigao demantij bolnice. A sada je stigao i demantij demanta: ‘Oni lažu...!‘

On je u riječima dr. Zečevića dobio određenu satisfakciju, budući da je nakon svojeg istupa u Slobodnoj Dalmaciji prvo dobio demanti iz KBC-a Split, a potom i prigovore svojih kolega "kako je mogao...".

– Veliko hvala mome učitelju i profesoru, odnosno našem učitelju i profesoru koji je odgojio mnoge generacije specijalista sudske medicine u Republici Hrvatskoj i koji je doajen sudske medicine kod nas. On je u pravom smislu riječi branitelj naše struke i ja mu na tome zahvaljujem.

image

Patolog dr. Antonio Alujević

Joško Šupić/Cropix

On je svojim istupom u javnosti meni dao podršku u onome što sam izrekao i ukazao na to da ništa pogrešno nisam rekao, odnosno izjavio, i uz ovakvu podršku ostat ću i dalje u obrani onoga što sudska medicina radi i treba raditi – izjavio je dr. Alujević, koji je prije nekoliko dana za naše novine rekao da obdukcija tijela Vladimira Matijanića nije obavljena po pravilniku, odnosno da je o njoj trebala biti obaviještena policija, koja bi je fotodokumentirala, napravila zapisnik, a prije svega o cijelom slučaju izvijestila DORH.

Specijalizacija sudske medicine traje pet godina.

– Da, ona traje pet dugih godina, i ako bilo koji patolog želi postati specijalist sudske medicine, on će uložiti pet godina truda i odricanja da bi je specijalizirao, kao i godinu dana za obuku za stalnog sudskog vještaka – kazao nam je dr. Alujević.

A u skoroj će budućnosti splitskoj Patologiji, odnosno Odjelu za sudsku medicinu, biti prijeko potrebni specijalisti sudske medicine.

– Tko želi ukupno šest godina svoga života "potrošiti" na takvu edukaciju, Odjel sudske medicine KBC-a Split će ga, uz podršku i suglasnost Ravnateljstva splitske bolnice, dočekati raširenih ruku. Naime, za šest godina silom prirode, odnosno zbog odlaska u mirovinu, na splitskoj Patologiji više neće biti troje specijalista sudske medicine, prof. dr. sc. Marije Definis, prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića, kao ni moje malenkosti – zaključuje dr. Antonio Alujević.

U ovom trenutku na splitskoj Patologiji dvoje mladih liječnika specijalizira sudsku medicinu.

19. travanj 2024 21:36