StoryEditorOCM
ForumUTVRĐIVANJE ČINJENICA

Nakon kaznene prijave građanina, DORH će se ipak baviti okolnostima Bandićeve smrti. Oglasila se obitelj pokojnog gradonačelnika Zagreba

Piše Ivanka Toma, Matej Devčić/JL
11. ožujka 2021. - 17:32

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ipak će se baviti okolnostima smrti pokojnog gradonačelnika Milana Bandića što je podnošenjem kaznene prijave u četvrtak zatražio građanin Stjepan Perko, javlja Jutarnji list.

Kaznenu prijavu je podnio, kako je sam kazao, protiv Natalije Price, Gzima Redžepija, Sergija Ivanovića i još nepoznate osobe kako bi se istražile sve okolnosti smrti zagrebačkog gradonačelnika Bandića.

- Prijavljujem DORH-u utvrđivanje činjenica smrti Milana Bandića. Nitko ne smije umrijeti u ovom društvu, a da se o okolnostima smrti službeno laže. To je gubitak ikakvog dostojanstva društva. Nije ova zemlja valjda baš tolika zaje*ancija, zar ne? - kazao je podnositelj prijave.

Kakva će biti sudbina njegove kaznene prijave pitali smo u Državnom odvjetništvu RH.

- Državno odvjetništvo Republike Hrvatske će, vezano za kaznenu prijavu koju navodite u svom upitu, a o kojoj je podnositelj kaznene prijave sam danas obavijestio javnost, postupiti sukladno zakonskim odredbama, kao i sa svakom drugom kaznenom prijavom: ustupiti ju nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu radi poduzimanja radnji iz njihove nadležnosti - glasio je kratak odgovor koji nam je poslala glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin.

Bandićeva obitelj oglasila se o medijskim natpisma

Obitelj pokojnog gradonačelnika Milana Bandića objavila je priopćenje koje potpisuje odvjetnica Ksenija Vržina, a u kojem se osvrću na recentne medijske natpise. 

- Obraćam Vam se kao punomoćnik obitelji pokojnog gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića u vezi medijskih natpisa o okolnostima i smrti pokojnika te molim sveopću javnost da ih se poštedi medijskog linča. 

Neposredno nakon smrti pokojnog gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića razni mediji su počeli objavljivati i prenositi uvredljive i klevetničke navode o pokojniku zbog čega su prodrli u privatnost pokojnika, ali i u privatni život njegove obitelji. Naime, obitelj pokojnika je za vrijeme dok je pokojnik obnašao funkciju gradonačelnika Grada Zagreba izbjegavala javni život i medije, te to namjerava i u budućnosti. 

Uvredljivim i klevetničkim objavama o pokojniku mediji su prekršili pravila humanosti i pijeteta, povrijedili su pravo osobnosti, čast, ugled, dostojanstvo, privatnu i intimnu sferu pokojnika i njegove obitelji, čime su nanijeli veliku duševnu bol obitelji pokojnika. 

Svaka obitelj, pa tako i obitelj pokojnog Milana Bandića, ima se pravo dostojanstveno oprostiti od svog voljenog pokojnika, a što uvredljivi i klevetnički navodi u medijima ne dozvoljavaju. 

Ljudsko dostojanstvo i pravo na privatnost i privatni život su nepovredivi i zajamčeni Ustavom Republike Hrvatske i Poveljom Europske unije o temeljnim pravima, te stoga zahtijevam u ime obitelji Bandić da se navedena prava poštuju, jer će u protivnom obitelj Bandić sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske biti primorana zatražiti zaštitu od nadležnih tijela - navodi se u priopćenju. 

28. svibanj 2023 11:59