StoryEditorOCM
ForumPROBLEM DUGOVA

Nakon Medike i Oktal Pharma prekinula isporuku lijekova: ‘Situacija je alarmanta, očigledno nije u državi ozbiljno shvaćena...‘

Piše PSD
1. travnja 2021. - 19:12

Nakon Medike i Oktal Pharma je zbog neplaćenih dugova prekinula isporuku lijekova dijelu bolnica. I njihovi dobavljači najavljuju prestanak isporuka.

Dok bolnicama prijeti nestašica lijekova, ministar zdravstva Vili Beroš i danas je bez konkretnog odgovora na pitanje što je konkretno učinjeno do sada da bi se sustavno riješio problem dugova.

- Mi ne bježimo od duga, apsolutno je potpuno izvjesno da će vlada podmiriti navedeni dug, ali ono što treba reći je da taj novac nije bačen u zrak jer je taj novac utrošen za liječenje hrvatskih građana. Činimo ono što je moguće da osiguramo svim građanima i bolesnicima ono što im treba u ovom trenutku, rekao je ministar ranije.

Iz veledrogerija za to vrijeme poručuju kako je situacija ozbiljna, što je za Novu TV potvrdio i Ivan Klobučar iz Oktal Pharme.

- Na svaku zarađenu kunu najmanje 3 do 3.5 smo uplatili u državni budžet. Prema tome, mislim da smo jako dobar poslovni partner i mislim da nas se baš ne bi trebalo upropastiti. Situacija je, kao što ste već čuli, alarmantna, očigledno nije od meritornih u državi ozbiljno shvaćena. Mi smo već u 33 bolnice ili potpuno obustavili ili izdajemo lijekove 1 za 1. To smo primorani, rekao je.

Iz Plive su odgovorili kako još uvijek nisu zaustavili isporuku lijekova, no ne isključuju mogućnost da će do toga na kraju doći.

- PLIVA Hrvatska d.o.o. do sada nije zaustavila isporuke lijekova, no to ne znači da uskoro nećemo biti na to prisiljeni s obzirom da su sve veledrogerije s kojima poslujemo prešle dozvoljene kreditne limite. Nadamo se da će se obećanim uplatama sredstava uskoro nastaviti redovna opskrba tržišta, rekli su za N1 iz Plive.

29. travanj 2024 21:14