StoryEditorOCM
ForumOD PRESUDNE VAŽNOSTI

Nakon tragedije kod Trogira sudski vještak upozorava: "Jet ski je iznimno brzo plovilo, a iznajmljivači ne pitaju za iskustvo..."

Piše Hana Perković
9. kolovoza 2021. - 20:08

Prije tri dana mediji su prenosili snimku sudara dvaju jet skijeva kod Korčule. U toj nesreći, srećom, nije bilo fatalnih posljedica, ali svjedočanstvo potresenih mladića koji su pukom srećom izvukli živu glavu trebalo je poslužiti kao upozorenje onima koji sanjaju o tome da ukrote ovo plovilo.

- Prijatelju je skoro odrubilo glavu, ja ne znam kako nisam ostao bez ruke – komentirao je jedan od sudionika nesreće.

Samo tri dana kasnije, svjedočimo nesreći u kojoj je smrtno stradala majka dviju djevojčica, koje su i same pretrpjele tjelesne ozljede nakon sudara s jedrilicom.

image
čitateljica

Nažalost, nesreće na jet skiju nisu rijetkost, što ne iznenađuje s obzirom na neodgovorno iznajmljivanje i manjak iskustva vozača, kojima se za korištenje plovila na 15 minuta ili pola sata ne treba vježba, edukacija ni nadzor.

Sudski vještak Siniša Bacalja rekao je da je riječ iznimno brzom plovilu koje može dostići i preko 60 milja na sat, a ne treba naglašavati koliko je takva brzina opasna u kombinaciji s neiskustvom.

Unatoč tome, ističe Bacalja, ne postoji regulativa kojom bi se smanjio rizik.

Dodaje da jet skijem može upravljati punoljetna osoba koja ima dozvolu za voditelja čamca, pri čemu dodatne provjere sposobnosti ne postoje.

- Iznajmljivači ne pitaju za iskustvo, ne kontroliraju znanje i vještine klijenata te prihvaćaju razne inozemne dozvole bez dodatnih provjera, a ne upozoravaju ni na specifične uvjete koji vladaju na moru, osobito ako je vjetrovito. Mnogi ljudi u trenutku kad prvi put sjedaju na jet ski nisu upoznati ni s pravilima izbjegavanja sudara na moru, ne prepoznaju znakove i ne znaju tko ima prednost – upozorio je.

U takvim uvjetima, ishod ovakve adrenalinske avanture često je pitanje sreće.

Nažalost, kad se nesreća već dogodi, riječi nisu ni od kakve koristi. Zato je važno djelovati preventivno jasnim uputama i kriterijima vezanim za upravljanje morskim jurilicama, za što bi se trebale pobrinuti nadležne institucije.

U pomorskoj nesreći kraj Trogira poginula žena, a njene dvije kćeri su ozlijeđene. Svjedoci tvrde da je jet-skijem udarila u jedrilicu, liječnici su je oživljavali 40 minuta

U sudaru dva jet-skija na Korčuli jedva izvukli živu glavu: Prijatelju je skoro odrubio glavu, ja ne znam kako nisam ostao bez ruke. Još smo u šoku

U sudaru skutera u Kaštelanskom zaljevu ozlijeđene dvije Slovakinje, jedna zadobila težu ozljedu. Iz KBC-a Split javljaju da je ozlijeđen i suvozač

03. svibanj 2024 07:10