StoryEditorOCM
ForumSTRAVA U AUSTRIJI

Napad bombom i pucnjava kod sinagoge u Beču: mediji javljaju o sedam ubijenih osoba, ministar unutarnjih poslova potvrdio sumnje u teroristički napad

2. studenog 2020. - 22:21

22:39 - Prvo se začulo nešto što je zvučalo kao detonacija. A onda je krenula rafalna paljba. Vidio sam čovjeka kako trči i mahnito puca iz automatskog oružja. Ubrzo se pojavila policija koja je također zatim zapucala, ispričao je jedan svjedok za ORF. Drugi svjedoci govore o najmanje 50 ispaljenih hitaca.

U međuvremenu je Kronen Zeitung izvijestio o talačkoj krizi u jednom restoranu oko dva kilometra udaljenom od sinagoge. Zasad nema informacija o broju talaca, ali Kronen javlja da je u lokal navodno upao jedan napadač naoružan automatskom puškom.

Isti list je izvijestio i o pucnjavi u bečkoj podzemnoj željeznici, ali o tome zasad nema detaljnijih informacija.

22:17 - Potvrđena je talačka situacija u jednom lokalu u ulici Mariahilferstrasse.

22:12 - Austrijski ministar unutarnjih poslova za ORF TV potvrdio je sumnje u teroristički napad i to da je izveden od strane nekoliko napadača te potvrdio da je jedan napadač uhićen.

21:57 - Austrijski mediji javljaju da je ubijeno sedmero ljudi, Kronen Zeitung izvještava o nekoliko napadača koji su još u bijegu, dok se jedan atentator raznio eksplozivom. Među ubijenima je navodno ustrijeljena i jedna policajka.

Više Bečana je scene užasa u središtu austrijske prijestolnice, blizu Schwedenplatza, promatralo iz svojih stanova, a mnogi od njih su nemile prizore i snimili.

Neke od tih videa na Twitteru je prenijela Rita Katz, čelnica organizacije SITE, specijalizirane za monitoring terorističkih aktivnosti. Na jednoj se snimci može vidjeti napadača kako drži oružje u ruci, najvjerojatnije kalašnjikov, i puca prema nepoznatoj meti. Objavila je i snimku koja prikazuje ranjavanje policajca.

21:25 - Austrijski mediji javljaju kako je ispred sinagoge došlo do pucnjave i napada bombom. Navodno se jedna osoba raznijela eksplozivnom napravom. Više napadača je u bijegu

Neprovjerene informacije govore o sedam ubijenih osoba, a ranjen je i čuvar ispred sinagoge. Još se ne zna koliko je ranjenih.

PRVA VIJEST

U centru glavnog grada Austrije, Beču, tijekom večeri došlo je do pucnjave ispred sinagoge.

Neslužbeno se doznaje da je ranjen policajac te da je životno ugrožen.

Ispaljeno je navodno više hitaca. Sinagoga je u vrijeme pucnjave već bila zatvorena.

Policija je pokrenula veliku akciju u centru grada.

Ne zna se radi li se o terorističkom napadu.

23. travanj 2024 12:41