StoryEditorOCM
ForumSLUČAJ LINE BUDAK

Naš poznati liječnik nakon istupa kolegice: Reagirala je na vulgaran način! Žena je debelo zakasnila s terapijom...

Piše VIJESTI SD
20. veljače 2023. - 22:52
Dr. Trpimir Goluža otvoreno se konfontirao s voditeljicom odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju u KBC Sestre milosrdnice povodom slučaja Line BudakGoran Mehkek/Cropix

Slučaj pacijentice odvjetnice Line Budak uzburkao je i uzburkava javnost kao i slučajevi Mirele Čavajde, pokojnoga neprežaljenog kolege Vladimira Matijanića i još niza nesretnih slučajeva koji nisu toliko snažno medijski odjeknuli koliko zaslužuju.

Na društvenim mrežama javnost je bila podiejljenja je li odvjetnica mogla učiniti više i biti aktivnija za svoje zdravlje, dok su prozvani liječnici poslovično zbijali redove i štitili sebe i kolege.

Međutim na Facebooku se oglasio liječnik i vijećnik Mosta iz zagrebačke Gradske skupštine dr. Trpimir Goluža koji je reagirao na Facebook objavu voditeljice odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju u KBC Sestre milosrdnice dr. Vesne Ramljak pod naslovom: "Ne lamačite jezičinama uzalud i bespotrebno".

image

Odvjetnica Lina Budak i ministar zdravstva Vili Beroš, dva udaljena pola slučaja

Cropix/Slobodna Dalmacija

On je pod naslovom "Ne oštrite pero i ne vrijeđajte uzalud i bespotrebno" na Facebooku napisao ovo:

"Ugledna zagrebačka liječnica sinoć se javno obratila cjelokupnoj hrvatskoj javnosti.

Umjesto što se na krajnje uvredljiv i pomalo vulgaran način obratila ljudima koji su opravdano zgroženi sudbinom žene kojoj sedam mjeseci nije javljeno da boluje od zloćudne bolesti i koja je zbog toga debelo zakasnila sa spasonosnom kemoterapijom, možda bi bilo puno bolje da se preispitala i razmislila snosi li određenu odgovornost za ovaj tragičan slučaj. Doduše radilo bi se o introspekciji jer je voditeljica tog odjela upravo kolegica sklona vulgarnom izražavanju na društvenim mrežama. Je li navodna obrana kolega od javnog blaćenja zapravo umirivanje vlastite savjesti i izbjegavanje sagledavanja vlastite odgovornosti?", upitao se javno dr. Trpimir Goluža.

Njegova objava potaknula je brojne komentare.

"Dajte mi objasnite kako obrazovana osoba koja zna da joj je uzet speciment za phd 7 mjeseci nikoga ne zove da pita je li nalaz stigao??", napisala je jedna korisinica. "Svatko od nas se u bolesti, pogotovo malignoj, i psihički promijeni. Nekog više, nekog manje preplavi: strah, neizvjesnost, tjeskoba, zbunjenost... Nije nemoguće da tad ljudi postupaju neracionalno i ne naprave nešto što bi u "normalnom stanju" sasvim sigurno napravili. Zato u organizaciji određenih procedura i to treba imati na umu", odgovorio joj je dr. Goluža, što je opet izazvalo druge komentare.

"Ma super! Odvjetnica može blatiti i optuživati zbog svog nemara, a Ramljak ne smije odgovoriti! Pratite kakve se poruke šalju dokrotici!? Nemojmo biti licemjerni ili ipak Možemo!?", komentirala je druga korisnica.

"Ne radi se o tome je li odvjetnica u pravu ili ne, već o uvredljivom i krajnje neprimjerenom javnom istupu kolegice. svi, a pogotovo mi liječnici trebamo imati empatiju i razumijevanje za bolesnog i ugroženog čovjeka", odgovorio joj je Trpimir Goluža.

Nema sumnje da će se rasprava o ovom slučaju voditi i dalje jer on to svakako zaslužuje. Stanje stvari i komunikacije u hrvatskom zdravstvu alarmantno je, slučajevi se jednostavno pojavljuju jedan za drugim, od bolnica do hitne pomoći. Otvoreni dijalog, posebno onaj među liječnicima, koji se svojim istupima pokazali i da su preopterećeni, nezadovoljni i da žele promjene, trebao bi pridonijeti tome da se raščisti ovaj slučaj i da se spriječe budući.

image

Dr. Vesna Ramljak, njena objava na Facebooku potaknula je odgovor dr. Trpimira Goluže

Darko Tomaš/Cropix
26. travanj 2024 05:48