StoryEditorOCM
ForumNA COVID ODJELU

Naša liječnica sama istraživala koliko je cijepljenih i necijepljenih umrlo od korone, sve je pisala i na kraju sastavila tablicu. Evo što je otkrila

Piše PSD
13. veljače 2022. - 13:34

Dr. sc. Saša Ceci, znastvenik iz Instituta Ruđer Bošković podijelio je jedan zanimljiv status: 

Frendica mi radi u jednoj našoj bolnici pa mi je poslala neke podatke, kratak opis procedura u njezinoj bolnici i neka svoja razmišljanja o trenutačnoj situaciji. Pitala me jel mogu te podatke staviti u neki graf ili nešto pa da ljudi vide koja je situacija. Činilo mi se da će ovakva tablica bolje predstaviti podatke od bilo kakvog grafičkog prikaza. Evo što kaže (tekst je ovdje tako kako mi ga je poslala):

Kod nas se pacijenti testiraju BAT-om u kolima hitne. Svi pacijenti sa simptomima, svi za hospitalizaciju bez obzira na cjepni status, svaki premještaj iz druge ustanove (+ nadzorni brisevi na MRSA, VRE), svo osoblje koje je imalo konrakt svaki 3. dan, svo osoblje na ne kovid odjelima kod sumnje na kovid pacijenta, a u međuvremenu trebamo nositi FFP2 maske.

U bolnicu je ušao virus preko pacijenata koji su testirani dok su bili u inkubaciji (inače im radimo PCR). Vanjske planirane hospitalizacije (naručeni pacijenti) donose nam nalaz PCR-a ne stariji od 48 sati, što je mislim isto greška preporuke i kod njih bi mogao biti najveći problem jer se od uzimanja brisa mogu slobodno kretati i negdje pokupiti virus u međuvremenu.

Testiranje svih bez obzira na cjepni status BAT-om nema previše smisla, osim kod osoblja sa simptomima. Ja se testiram doma sama, svaki tjedan, nekako sam mirnija. Inače imamo na dosta punktova nekakve UV lampe, a većina radilišta su paviljoni pa prozračivanje nije problem.

Moram reći da sam radila na kovid odjelu sa bolesnicima koji su pokupili kovid u bolnici. Oni koji su umrli, bili su u jako teškom stanju hospitalizirani, u terminalnoj fazi svoje bolesti i od kovida su imali samo pozitivan bris. Svi ostali su samoizolaciju prošli na kovid odjelu i vraćeni su na primarne odjele (moram reći da ti pacijenti imaju i najveću procijepljenost).

Najgore prolaze oni koji su bili hospitalizirani i zbog kovida i zbog svoje bolesti (komorbiditeta) paralelno. To su teški pacijenti i tu je umrlih bilo najviše.

Opis slike:

image
F B

Od 60 hospitaliziranih pacijenata u trenutku ove analize (početkom veljače) koji su bili pozitivni na kovid, njih je 15 bilo cijepljeno. To da ih tri četvrtine njih nije bilo cijepljeno govori dosta, ali ne govori cijelu priču. Naime među onima koji su hospitalizirani zbog kovida, i onih koji su zbog kovida na intenzivnom liječenju, gotovo je devedeset posto necijepljenih (89,5%). Od njih je samo dvoje primilo i booster dozu. Od devet pacijenata koji su na respiratoru, samo je jedan cijepljen, ali niti on nije primio booster. Osmorica od njih devet su muškarci.

25. travanj 2024 00:02