StoryEditorOCM
ForumNEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Nasilje u odori pod ‘sponzorstvom‘ poreznih obveznika: braća otišla ocu po lijekove, pa ih pretukli policajci. Dosuđeno im je 500.000 kuna odštete

Piše Vladimir Urukalo
14. siječnja 2022. - 10:26

Šesnaest godina od kada su ih dva splitska policajca bez ikakvog valjanog razloga pretukli na ulici, braća Damir i Ante V. iz Splita napokon su, doduše nepravomoćnom presudom splitskog Općinskog suda, dobili gotovo pola milijuna kuna naknade štete od MUP-a, odnosno države.

Damiru je dosuđeno ukupno 175 tisuća kuna neimovinske i imovinske štete uz kamate od 2012. godina pa nadalje dok je Anti sudski priznato nešto manje od 115 tisuća kuna plus kamate, a država će braći morati pokriti i sudske troškove u iznosu nešto manjem od sto tisuća kuna. Jednostavna računica govori da će, ako odluka bude pravomoćna, porezni obveznici platiti najmanje pola milijuna kuna za "grijeh" policajaca koji su, tragajući te 2006. godine za kradljivicima luksuznih automobila koji su u to vrijeme "operirali" po Splitu, "zamijenili" Damira i Antu za prave lopove.

Silna nervoza

Možda je uzrok policijskoj silnoj nervozi bilo i to što je tada, uz još nekoliko vozila, ukraden i Audi A6 zamjenice općinskog državnog odvjetnika u Splitu, a baš tada su lopovi pješice pobjegli policajcima koji su ih vidjeli da provaljuju u jedno vozilo. Taj je automobil, nakon što su uhićeni pravi krivci, i to trojica državljana BiH iz Travnika, pronađen i vraćen vlasnici. A lopovi su imali uhodanu shemu po kojoj bi, nakon krađe, zvali vlasnike i tražili da im plate dvije do dvije i pol tisuće eura ako žele natrag svoja vozila. Nekoliko je oštećenih vlasnika baš to i napravilo.

Ova sudska priča još jednom dokazuje koliko je teško istjerati pravdu kada se običan građanin neopravdano nađe na meti državnih organa. Protiv dvojice policajaca je nakon svega bio pokrenut i kazneni postupak zbog zlostavljanja u obavljanju službe ili javne ovlasti za što im je prijetilo od tri mjeseca do tri godine zatvora, no sve je okončano obustavom zbog zastare nakon što su u siječnju 2012. godine nepravomoćno bili oslobođeni krivnje. Isto tako, obustavljen je i kazneni postupak protiv Ante V. koji je pokrenut jer su u policiji tvrdili da je on zapravo napao policajca.

image
Cropix

U tužbi koju su pravovremeno podnijeli, braća su navela da su se za mirno rješenje spora obratili građanskom odjelu ODO-a Split, no da im nitko tri mjeseca nije odgovorio. Opisali su da su se tog ožujka 2006. godine u ranim večernjim satima uputili u ljekarnu po lijekove za njihova oca. Dok su hodali pločnikom u blizini križanja Velebitske i Vukovarske ulice u Splitu, u blizini tzv. zgrade Belvedere, pristupile su im dvije civilne osobe koje su ne predstavivši se od njih zatražile uvid u osobne iskaznice.

– Prišli su u civilu, ćelavih glava, a kada sam zatražio da pokažu značke, jedan se od njih derao da ga nemam što pitati i počeo me tući, dok me drugi držao. Na kraju sam onako usput dobio još jednom nogom u genitalije – kazao je Ante tada za Slobodnu Dalmaciju. Imali su tad u rukama vrećicu s netom kupljenim lijekovima, a Ante je držao i nešto sitnog novca koji je, kad su im prišli policajci Solin P. i Filip G., stavio u džep hlača.

image
'Prišli su u civilu, ćelavih glava, a kada sam zatražio da pokažu značke, jedan se od njih derao da ga nemam što pitati i počeo me tući, dok me drugi držao'
Cropix

Privatna stvar

To je vidio prvi policajac te ga je pitao što je to stavio u džep, a ovaj mu je odgovorio da je to njegova privatna stvar. Policajcu se to nije svidjelo te je krenuo prema Anti i počeo mu gurati ruke u vanjski i unutarnji džep jakne. Ante je tada nepoznatu osobu (Solina P.) lagano odgurnuo, a ovaj ga je onda uhvatio rukama za vrat zbog čega su izgubili ravnotežu i obojica pali na pod, pa ga je policajac na podu nastavio tući šakama. Udaranju se pridružio i njegov kolega, a onda su pozvali i pojačanje.

Policajac Filip G. je, dok su ih vozili u vozilu prema postaji, vrijeđao i ponižavao Antu govoreći mu da će sada pokazati značku i više ga je puta pljusnuo po licu i udario šakom. Nakon što su došli u 2. PP, Antu su vezali i ponovno ga udarali šakama i nogama, a istovremeno su i Damiru udarali glavom u zid. Oba su brata zadobila brojne ozljede lica i glave, a zbog pretrpljenog zlostavljanja i ponižavanja kod njih se, što je naknadno utvrđeno vještačenjem, razvio i kronični PTSP, od čega se i danas liječe.

Naravno, država se pokušala opravdati tvrdeći da je kazneni postupak protiv policajaca obustavljen pa kako nema kaznenog djela nema ni osnove za tužbu. No, sud takvu argumentaciju očito nije uvažio.

– Tijekom postupka nije bilo sporno da su pripadnici policije bez ikakvog opravdanog razloga, zbog zamjene identiteta tužitelja s počiniteljima kaznenog djela krađe automobila, nanijeli brojne ozljede dokumentirane u spisu svakome od tužitelja. U odnosu na oba tužitelja, odnosno gledajući, došlo je i do povrede prava osobnosti i zbog činjenice što su njih dvojica kao mirni građani zbog zamjene identiteta s kriminalcima koji su kasnije i uhićeni, dovedeni u ponižavajući položaj i na javnom mjestu, i u policijskoj postaji gdje su vrijeđani, fizički i psihički zlostavljani – naveo je, uz ostalo, u svojoj presudi Dragan Ramljak, sudac Općinskog suda u Splitu.

19. travanj 2024 10:38