StoryEditorOCM
Forum‘BLAŽENI LJETNI BIJEG‘

Ne pamtimo ovako dobru preporuku za ljetovanje na našoj obali: Britanci su objavili sjajan vodič za ‘skakutanje‘ po hrvatskim otocima, i domaći bi se mogli nadahnuti

Piše PSD
28. svibnja 2022. - 22:09

Britanski Telegraph, jedan od jačih medija na otoku, je danas objavio veliki vodič za 'skakutanje' po hrvatskim otocima koji, tvrde autori, predstavljaju 'istinski blaženi ljetni bijeg'. Ističu da svaki sa svojim identitetom, ekscentričnostima i ponosnim, gostoljubivim mještanima koji žele podijeliti svoju jedinstvenu povijest i tradiciju, naši otoci nude potpuno sporiji tempo života, kao i prozirno more, šljunčane plaže i čudesne zalaske sunca.

Čitateljima se savjetuje da se ne ograničavaju na jedan otok, već da je idealna formula 'skakutanje' s jednog na drugi. Kao najbolji mjeseci za ovakav nomadski odmor se predlažu lipanj i rujan, koji obećavaju toplo, sunčano vrijeme, idealno za planinarenje, vožnju biciklom i plivanje, ali i manje gužve i nešto niže cijene, iako je, pišu, 'zemlja fantastična destinacija tijekom cijele godine'. Ono što se lokalcima možda neće svidjeti je da se Jadrolinijine linije navode kao jeftine, ali su zato boutique hoteli i restorani izvrsni i poslužuju suvremenu hranu baziranu na jadranskim plodovima mora i lokalnim, sezonskim proizvodima.

Povrh toga, otoci su označeni i kao sjajni za avanturističke sportove, bez obzira je li netko početnik ili ne. Navode se izvrsna mjesta za isprobavanje kajaka na moru, jedrenja na dasci, ronjenja, brdskog biciklizma i planinarenja. Britanski novinari su oduševljeni i seoskim agroturističkim centrima koji nude uvid u seoski život, s vinskim turama, kušanjem maslinovog ulja i domaćom kuhinjom, koji su hrvatski 'recept za uspjeh'.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix

Predložena tura otpočinje šestodnevnim posjetom Krku, Rabu i Pagu, a za svaki je autor namijenio dvodnevno razgledavanje. Za Krk se navodi da je poznat po Bašćanskoj ploči, najstarijem slavenskom pismu, kvarnerskim škampima i žlahtini. Britanska ekipa je oduševljena i rapskim zidinama, slavnom tortom napravljenom u čast posjeta pape 1177. godine i organskim medom s propolisom. Pag se opisuje kao 'onostran i eteričan', a čitateljima se sugerira planinarenje po njegovoj 'mjesečevoj površini', ali s puno, puno zaliha vode. Osim toga, ne zaboravljaju spomenuti ni paški sir, sol i čipku.

Narednih šest dana je, isto tako ravnopravno, namijenjeno za obilazak Brača, Hvara i Korčule. Bol je, kažu, sa svojim spektakularnim plažama i izvrsnim sadržajima za avanturističke sportove 'apsolutna zvijezda' - sve što radi, radi dobro. Avanturisti ovdje mogu isprobati windsurfing i SUP, a oni s malo više energije i pedalirati do Vidove gore. Preporučava se i izlet u pustinju Blacu, ali i obilazak galerija velikih bračkih umjetnika.

image
Nikola Vilic/Cropix

Za Hvar se navodi da je, zbog venecijanske arhitekture, 'lijep kao slika', a Stari Grad ih je 'kupio' agroturizmom na svom polju, koje se obrađuje još od doba antičke Grčke i pod zaštitom je UNSECO-a. Stigavši u Korčulu, 'putevima Marka Pola', novinari su uživali u šetnji uskim uličicama starog grada te preporučili posjet Moreski, srednjovjekovnom viteškom plesu s mačevima. Pohvaljene su i lokalne vinske sorte grk i pošip, kao i tirkizno more na manje posjećenim plažama na južnoj obali. Spomenuto je i da se, u društvu arheologa, možete posjetiti Vela Spila, nastanjena još od prapovijesti te prošetati najdužom svjetskom mozaičkom pješačkom stazom pokraj Vela Luke.

Za kraj se, ipak, preporučuje višednevni odmor u Dubrovniku, gdje ljubitelji povijesti mogu istražiti Muzej crvene povijesti u kojem se miješaju 'elementi kiča sa smrtonosnom ozbiljnošću o stvarnosti života u Titovoj Jugoslavijii. Stradun je opisan kao mramorna glavna prometnica te jedna od najsjajnijih glavnih ulica na svijetu, a nije propušteno ni naglasiti kako se na Lokrumu može zasjesti na originalno Željezno prijestolje iz poznate HBO-ove serije.

18. travanj 2024 18:14