StoryEditorOCM
Forum139 DANA POTRAGE

Nenad Periš otputovao za Beograd: ‘Ovaj je pronalazak strašan za sve nas, ali će nam dati određeni mir. Moj sin će uvijek biti sa mnom‘

Piše I. Marković/PSD
18. svibnja 2022. - 17:07

Je li 139 dana nakon nestanka Splićanina Mateja Periša u Beogradu pronađeno njegovo tijelo?

Informacije iz Beograda govore da je u Dunavu pronađeno tijelo mlađe muške osobe koja je bila odjevena u traperice (rebatinke), majicu i na sebi je imala jednu tenisicu i to bijele boje. Upravo one boje tenisice koje je na svojim nogama, u trenutku nestanka u noći od 30. na 31. prosinca 2021. godine imao Matej. Kako javljaju srbijanski mediji, u Dunavu pronađena osoba na ruci je imala srebrni sat, dok joj je mobitel bio u džepu traperica.

- Imam informacije iz Beograda da se radi o opravdanoj i to vrlo velikoj sumnji da bi se moglo raditi o tijelu Mateja Periša. To su mi javile moje kolege iz našeg Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. Sada se čeka DNK analiza i tek tada će se znati radi li se o Matejevu tijelu, rekao nam je Igor Jurić, osnivač Centra koji formiran kao nevladina fondacija "Tijana Jurić", u spomen na Tijanu Jurić, Igorovu kćerku koja je oteta 2014. godine i 13 dana nakon otmice pronađena ubijena.

Kada je u pitanju DNK-a analiza ona bi trebala biti brzo obavljena, budući da srbijanska policija, odnosno srbijanske vlasti imaju uzorak krvi Matejeva oca Nenada Periša koji je više od dva i pol mjeseca bio u Beogradu kako bi srbijanskoj policiji pomogao u potrazi za svojim sinom. Prema posljednjim informacijama iz Beograda DNK-a analiza bi trebala biti gotova već danas.

- Mora se još usporediti DNK, ali po odjeći, pronađeni mladić odgovara Mateju. Eto, to je ono što vam mogu reći, nemam za sada ništa drugo. Jako mi je teško i očekivali smo neku sretniju informaciju, ali svaka istina je istina i s njom se moram suočiti, ja i moja porodica. To je tako. Jako mi je teško. Eto, nakon 139 dana smo došli do istine i ja je moram prihvatiti, kroz suze nam je rekao Nenad Periš koji se sprema za putovanje u Beograd.

Njega je MUP Srbije danas ujutro izvijestio o pronalasku tijela, a nakon toga su ga nazvali i iz MUP-a RH i Vlade RH. Nenada je vijest o najvjerojatnijem pronalasku tijela njegova sina zatekla na njegovom radnom mjestu na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ).

Tijelo je pronađeno kod Ada Huje.

Proteklih 139 dana od nestanka mladog Splićanina bili su "deveti krug pakla", kako za Nenada, tako i za njegovu obitelj, koji su iscrpljeni neizvjesnošću koju im je donosio svaki novi dan, kao i iščekivanjem i strahom od novih informacija iz Beograda, nadajući se cijelo vrijeme kako će iz Beograda doći dobra vijest koja će im reći da je Matej pronađen živ i zdrav. Međutim, danas je došla strašna vijest, kako bi pronađeno tijelo u Dunavu upravo moglo biti tijelo nestalog mladića.

- A, što da vam kažem. Koliko god ovo bio strašan pronalazak za sve nas, on će nam dati određeni mir, jer živjeti u ovakvoj neizvjesnosti svih ovih 139 dana, to nije normalno. Morati ćemo prihvatiti ovu groznu vijest onakvu kakva je i nastaviti živjeti. Moj sin je uvijek sa mnom, on je tamo gdje sam i ja. Stalno ga nosim u svome srcu, u svojoj duši. U tome da ovu "noćnu moru" preživim najviše mi pomaže vjera, koja mi govori da ovo nije zbogom od moga sina, ovo je doviđenja, ovo je privremeni rastanak jer sam siguran kako ćemo se opet sresti i opet biti zajedno. Što god se u budućnosti meni događalo, bilo dobro ili loše moj sin će uvijek biti sa mnom. Proteklih pet i pol mjeseci strahovito nas je sve iscrpilo, ovo čekanje, iščekivanje što će se dogoditi. Što su dani od Matejevog nestanka više odmicali to su nade u sretni završetak bile sve manje, ali naravno nisam ni ja, a ni moja obitelj htjeli priznati da će kraj biti ovakav. Spremio sam stvari u kufer i vrlo brzo krećem put Beograda. Javili su se mnogi moji prijatelji i ponudili se da sa mnom odu u Beograd, kako bi mi bili od pomoći i uz mene. No, nekako mislim da ću ići sam, jer se u Beogradu mogu zadržati nekoliko dana, tako da nikome tko bi išao sa mnom iz Splita, ne želim raditi neke neugodnosti oko smještaja u Beogradu, rekao nam je Nenad.

Kako javljaju srbijanski mediji u džepu traperica pronađen je i mobitel i ta bi informacija još više mogla osnažiti mogućnost da je pronađeno tijelo ono Mateja. Naime, kako smo već, u više navrata pisali, posljednji signal njegovog mobitela bazne stanice su zabilježile u rijeci.

- Tijelo je pronađeno u rijeci nizvodno od svega onoga što se događalo, odnosno od mjesta gdje je u noći snimljen plivač. Je li to, u tom trenutku snimanja bio moj sin, ja to još uvijek ne znam i to sada nije ni toliko važno. Tijelo je pronađeno nizvodno od Pančevačkog mosta i jedino mi je važno da sve ovo završi na dostojanstven način, rekao nam je Nenad Periš.

Da se vrlo vjerojatno radi o tijelu nestalog mladića možda najbolje govori pronađena majica, tamne boje, koja na sebi ima sliku (print) jaguara i natpis isti onaj koji je nosio nestali mladić.

Kako smo već pisali Matej je nestao u noći s 30. na 31. prosinca prošle godine, oko 2.30 sati iz beogradskog kluba "Gotik". Udaljio se nepoznatom smjeru iz kluba u kojemu je bio na zabavi sa svojim prijateljima iz Splita, s kojima je u Beograd došao na doček Nove godine.

Mladić se iz nepoznatih razloga udaljio iz kluba u kojemu su bili na zabavi. Odmah je, nakon nekoliko sati, nakon što su njegovi prijatelji posumnjali da je Matej nestao, alarmirana beogradska policija koja im je u prvom trenutku rekla da se vrate poslijepodne oko 18 sati, kada zaista utvrde je li im prijatelj nestao ili mu se tek zametnuo trag. Naravno, postojala je mogućnost da je Matej samo "privremeno" nestao i da će se pojaviti u apartmanu u kojemu je odsjeo s prijateljima. Kako se do 18 sati 31. prosinca nije vratio prijatelji su prijavili njegov nestanak.

I tada započinje potraga koja je u proteklih pet i pol mjeseci zaokupila javnost, kako u Splitu i Hrvatskoj, tako i u Srbiji i ostalim državama ex Jugoslavije. U potragu za nestalim Matejem uključio se i Nenad koji je odmah po dobivanju informacije iz Beograda pohitao u glavni grad Srbije kako bi pomogao u potrazi za svojim sinom. U glavnom gradu Srbije je boravio dva i pol mjeseca nadajući se svakog dana, kako će pronaći Mateja. Prema Nenadovim riječima srbijanska policija je svoj posao obavila vrlo profesionalno, pretražujući i najmanji trag koji bi mogao upućivati na rješenje ove misterije.

Iako su snimke nadzornih kamera s beogradskih ulica koje su "pratile" kretanje Mateja Periša u noći nestanka bile su od pomoći istražiteljima, kako bi pokušali rekonstruirati što se te noći događalo, ni one do danas nisu dale odgovor na pitanje gdje je Matej. Srbijanski policajci pregledali su stotine snimki nadzornih kamera, kao i one na kojima se vidi Mateja kako trči beogradskim ulicama i pokušava ući u taksi. Pregledane su snimke izlaska iz kluba Gotik i spuštanje Mateja prema rijeci, a tijekom istrage se pojavilo i jako mnogo nelogičnosti i dezinformacija.

Tako su neki izjavljivali kako je Matej nakon nestanka u Beogradu viđen u Münchenu, što se naravno pokazalo kao dezinformacija, mnogi su se pitali zašto Matej trči beogradskim ulicama, bježi li od nekoga. Snimke su pratile Matejevo kretanje od kluba Gotik do restorana Savanova, gdje je preskočio ogradu pokraj restorana te se nastavio kretati prema rijeci. Samo spuštanje do rijeke se ne vidi i tu nestaje slika Mateja.

Tu nestaje Matej na 139 dana i ako se potvrde ozbiljne indicije da je danas pronađeno tijelo ono nestalog mladića iz Splita, jedna od najvećih potraga na prostorima bivše Jugoslavije bit će okončana tužnim ishodom.

Tužnim ishodom koji će Mateju Perišu dati vječni mir, kao i njegovoj obitelji, pogotovu ocu Nenadu koji je proteklih 139 dana imao dovoljno snage da izdrži "deveti krug pakla" u koji ga je "gurnula" sudbina.

25. travanj 2024 18:23