StoryEditor
ForumGORE ULICE

Neredi u talijanskim gradovima zbog uvođenja novih mjera: u Milanu bačeni molotovljevi kokteli, sukobi s policijom u Napulju i Torinu

Piše Inoslav Bešker, Silvija Novak/Jutarnji list
27. listopada 2020. - 08:31
Marco Bertorello/AFP

Molotovljevi kokteli u Milanu i pokušaj zauzimanja Oblasne palače, razbijanje izloga i pljačke po Torinu uz dva ranjena policajca, sukobi s policijom u Napulju i Trstu gdje prefektura napadnuta bengalkama i topovskim udarima: talijanske gradove u ponedjeljak uvečer tresu prosvjedi protiv najnovijih mjera talijanske vlade usmjerenih na zaustavljanje trenda eksponencijalnog povećanja broja zaraženih, pa i mrtvih uslijed pandemije covida-19. Prethodne noći prosvjednici su iz raketnih revolvera pucali policiji u glavu i trbuh, prenosi Jutarnji list.

Stotine prosvjednika u Torinu, Milanu i drugim talijanskim gradovima iskazalo je svoj bijes potaknuti mjerama ograničenja zbog kojih su restorani i kafići morali rano zatvoriti, a kina, teretane i druga zabavna mjesta nisu ni radila, piše Associated Press.

U Torinu na sjeveru Italije neki su prosvjednici postali nasilni razbijajući izloge trgovina u elegantnoj glavnoj trgovačkoj ulici, postavljajući dimne bombe i bacajući boce na policiju na glavnom gradskom trgu gdje je sjedište regionalne vlade Pijemonta, objavila je državna TV RAI .

Jedan fotograf ozlijeđen je bačenom bocom, izvijestio je RAI. Policija je ispalila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike na Piazza del Castello.

Na tom istom trgu, nekoliko sati ranije, oko 300 taksija mirno se poredalo u urednim redovima kako bi skrenulo pažnju na svoje silne ekonomske gubitke zbog pada turizma i odlaska radnika iz centra grada koji tijekom pandemije svoje poslove obavljaju od kuće.

U nasilju u Torinu sudjelovali su i "ultrasi", nasilni nogometnih navijači, objavila je novinska agencija LaPresse. U članku se navodi da su vlasti uhitile pet prosvjednika.

image
Marco Bertorello/AFP

U poslovnom središtu Milanu, policija je suzavcem rastjerala prosvjednike koji su navodno bacali i molotovljeve koktele, a novinar Associated Pressa vidio je najmanje dvije privedene osobe.

Prosvjedi su započeli nedugo nakon što je na snagu stupila odredba vlade kojom se zahtijeva da barovi, kafići i restorani zatvore vrata u 18 sati sljedećih 30 dana, dok Italija posljednjih tjedana pokušava zaustaviti ponovno bujanje infekcija virusom Covida-19.

Budući da većina Talijana ne večera prije 19:30, uredba je učinkovito uništila već ionako ozbiljno potreseno poslovanje restorana, iako se dostave hrane mogu nastaviti do ponoći.

U Napulju neredi ne jenjavaju već četiri večeri. Ondje je na ulice izišao „trojni savez“, kako ga zove novinar Michele Serra: lokalna mafijaška organizacija camorra, ekstremna neofašistička desnica (ponajviše Nova snaga i Casa Pound), te kao treći ali najbrojniji ugostitelji i kulturnjaci.

Budući da su razbijači odjeveni kao black block (crne hlače, crni džemperi, crne maskerske, da bi ih se teže identificiralo) prethodnih večeri zlorabili mirne prosvjedne manifestacije, ulijećući koordinirano iz pozadine, paleći vozila i kontejnere te mlateći policiju, u ponedjeljak su napuljski prosvjednici posjedali na površinu Trga plebiscita, na propisnim razmacima jedan od drugoga, s maskama, izbjegavši tako da budu živi štit razbijačima.

U manjim gradovima, uključujući Cataniju na Siciliji, također su u ponedjeljak održani prosvjedi. U Cremoni, gradu na sjeveru Lombardije, vlasnici restorana pojavili su se ispred ureda lokalnog ministarstva unutarnjih poslova. Nakon što su lupali loncima, iste su ostavili na ulici da istaknu svoje ekonomske probleme pogoršane najnovijom uredbom o prijevremenom zatvaranju objekata, objavila je novinska agencija ANSA.

Uzalud vlada kaže da je na adrese onih koji su primali pomoć proljetos uslijed tadašnjeg zatvaranja aktivnosti već automatski krenulo oko pet milijardi eura, koji bi trebali biti na računima već od srijede.

Prosvjednici kažu da je trebalo prvo platiti pa zatvarati djelatnosti, da je velika nepravda učinjena onima koji su skrupulozno provodili sve mjere, koji su investirali u zaštitu, pa su preko noći kažnjeni zatvaranjem.

Najljući su ugostitelji, koji tvrde da im je sa zatvaranjem u 18 sati nemoguće pokriti troškove, kamoli zaraditi, zatim vlasnici kazališta i kinodvorana, koji tvrde da se ondje, gdje se publika ne miče, nitko nije zarazio. Jednako tvrde i vlasnici bazena i teretana. Svi oni kažu da su prisiljeni otpuštati uposlene – a iz vlade uzvraćaju da oni koji primaju pomoć gube pravo na otpuštanje.

I Ministarstvo unutrašnjih poslova i prosvjednici ocjenjuju da je tek počelo i da će biti još gore.

Italije koja je proljetos herojski ostajala doma, u 18 sati izlazila na prozore i balkone i od Alpi do Afrike pjevala himnu – danas više nema. Te simbole nacionalne hrabrosti i solidarnosti, dok su vojni kamioni odvozili gomile ljesova iz Bergama i dok je pandemija ubijala 35.000 stanovnika – danas više nema.

Vratila se uobičajena Italija, koja gleda sebe i zahtijeva da drugi paze na nju, ogorčena i rascijepljena u krizama, Italija koja je u olovnim godinama 1969-1984 sama iznjedrila svoj terorizam, bez ikakva uvoza.

image
Marco Bertorello/AFP

Skandira se: „Sloboda! sloboda!“, uzvikuje se „protiv diktature“, protiv „policijskog sata“. Dio naroda je – pučki rečeno – puknuo, a desnica, na cesti i u Parlamentu, puše u tu vatru, nadajući se brzoj smjeni vlasti, jer se oko posljednjih i budućih mjera glože i u vladinoj većini.

Antonio Decaro, gradonačelnik Barija i predsjednik Udruge talijanskih općina, izražava bojazan da „sljedećih sedmica riskiramo svjedočiti širenju socijalnog jaza. Načelnici su toga svjesni i učinit će što mogu da zadrže jedinstvo svojih zajednica i pogase moguće nasilne reakcije u ovako teškoj situaciji.“

Pojačano je osiguranje premijera i ministara, a policijske snage su pojačane svugdje u Italiji.

Otvoreno je pitanje hoće li Vlada – ionako podijeljena – popustiti pred manifestantima i kako će se to odraziti na suzbijanje pandemije. Desničarske novine psuju i proklinju vladu, a liberalne nisu uvjerene u djelotvornost njezinih mjera.

Ne može se još reći da je narušena opća stabilnost Italije, ali opstanak vladine većine je ugrožen, piše Jutarnji list.

item - id = 1053561
related id = 0 -> 1146066
related id = 1 -> 1146078
26. studeni 2021 03:01