StoryEditorOCM
ForumHRVATSKA U SUZAMA

Nesretna djevojčica mogla bi spasiti živote drugoj djeci, ali tu je pravna prepreka... Građani se spontano okupljaju ispred bolnice u Klaićevoj

Piše Jutarnji.hr
4. travnja 2021. - 21:51

Nedugo nakon što je objavljena tužna vijest da je teško pretučena djevojčica iz okolice Nove Gradiške preminula, građani su se počeli spontano okupljati ispred bolnice u Klaićevoj i paliti svijeće, prenosi Jutarnji.hr.

Na ogradi ispred bolnice ostavljena je i srcedrapajuća poruka na kojoj piše:

- Malena, ti si naša princeza, naša djevojčica i mi te volimo. Mi smo svi tvoji roditelji i u našim si srcima. Ovoga Uskrsa u našim si molitvama. Ozdravi. Voli te tvoja majka - cijela Hrvatska.

image
Damjan Tadic/Cropix

Kraj poruke stoji i plišani medvjedić s krunicom.

Strašan slučaj iz Slavonije šokirao je cijelu Hrvatsku, a nažalost, na sam Uskrs, oko 15.30 stigla je vijest koja je rastužila cijelu državu.

- S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvijestiti da je kod naše male pacijentice, unatoč svim poduzetim terapijskim mjerma i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je nažalost potvrđeno u 15:20. Počivala u miru, stajalo je u kratkom priopćenju iz Klaićeve.

image
Damjan Tadic/Cropix

Samo dva sata poslije pred novinare je izašla i državna odvjetnica iz Slavonskog Broda koja je odmah rekla kako će se optužbe za majku prekvalificirati u kazneno djelo iz članka 120. Kaznenog zakona za koje se predviđa kazna od tri do 15 godina zatvora.

- S obzirom na novonastalu okolnost, doći će i do izmjene kvalifikacije kaznenog djela za koje se sumnjiči ženska osoba - rekla je Šmital dodavši kako će majku djevojčice teretiti za teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom.

Inače, dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške koja je podlegla stravičnim ozljedama koje joj je nanijela vlastita majka mogla bi spasiti život drugoj djeci. Naime, bolnica, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo socijalne skrbi tj. nadležni centar razmatraju opciju doniranja njezinih organa. 

image
Damjan Tadic/Cropix

Roditeljima koji se nalaze u istražnom zatvoru još nije oduzeta roditeljska skrb. To znači da bi se upravo od njih koji su je do smrti zlostavljali, morala tražiti suglasnost za doniranje organa, pa država traži drugi način.

Druga opcija je da sud po hitnom postupku odredi zakonskog skrbnika koji bi preuzeo ingerencije i potpisao da se organi daju za spas druge djece, prenosi Jutarnji.hr.

 

23. travanj 2024 22:50